Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de carte la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea

Luni, 21 ianuarie

Lansare de carte la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea

Aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a prilejuit o întâlnire memorabilă la școala aflată sub patronajul spiritual al marelui cărturar moldovean.

Într-o atmosferă festivă, la câteva zile după marea sărbătoare a culturii române din 15 Ianuarie, în data de 21 ianuarie 2019, ne-am bucurat să-i avem alături de noi pe grl. dr. Vasile Creț și col.rez. Viorel Ciobanu, invitați care ne-au adus prețioase daruri de cultură, înțelepciune și mândrie națională. Și mult zâmbet.
Istorie, cărți, legende și cântec - toate s-au reunit sub semnul Micii Uniri.
Cuvântul introductiv al festivității a fost rostit de doamna director, prof. dr. Viorica Popa, care a apreciat drept o onoare prezența la noi în școală a unor oaspeți atât de importanți, remarcabile personalități academice orădene contemporane.
Au asistat la activitate doamna director adjunct, prof. Bauman Maria, precum și reprezentanți ai elevilor din clasele V-VIII.
Toți cei prezenți la acest moment special s-au bucurat să asculte istoria povestită altfel, într-o paralelă asupra vieților și traiectoriilor remarcabile ale celor doi domnitori: Dimitrie Cantemir și Al. Ioan Cuza, în date și semnificații, ilustrate cu aspecte de viață specifice vremurilor trăite, angrenate în vitregia acelor secole, dar și preocupările personale - societate, cultură, științe, artă.
A fost amintit destinul încercat al tânărului Cantemir sortit capuchehaie la Poarta Otomană, apreciat felul în care el înțelege să profite de aceste dificultăți pentru a se instrui, pentru a sorbi din informațiile care îi stau astfel la îndemână, precum și felul în care alege să transmită lucrurile pe care le-a iubit, care l-au interesat, prin scrierile sale ulterioare. Nu numai că lasă o moștenire științific-culturală bogată, dar își promovează țara prin cărțile și faptele sale, însuflețite de iubire și patriotism. E primul român devenit membru al unei înalte Academii - cea de Științe din Berlin. Polivalența sa era impresionantă: cărturar, poliglot, lingvist, muzicolog, compozitor, etnograf, filosof, istoric, geograf, om politic și scriitor atât în limba lui maternă, cât și în multe alte limbi pe care le cunoștea.
Un secol și jumătate mai târziu, Cuza-Vodă este „prințul" reformator, implicat și dornic să schimbe în bine o întreagă societate, o întreagă națiune, dăruindu-i pământ, învățătură, armată, justiție. Nu întâmplător mai-marii veacului XIX îl creditează și-i dau puterea de a uni cele două țărișoare românești greu încercate, sub un singur sceptru.
Dl. Viorel Ciobanu a explicat copiilor că nu doar din cărțile riguroase de istorie îl pot identifica pe Cuza, căci tradiția populară l-a transformat în erou de legende, a căror lectură reflectă cu umor și recunoștință chipul drept și nobil al domnitorului.
Lansând un concurs de tip quizz, dl. Vasile Creț a sugerat copiilor să caute și alte răspunsuri la întrebările lor despre Dimitrie Cantemir în volumele „Dimitrie Cantemir - punte a cunoașterii între orient și occident" și „Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor. Studii și articole dedicate centenarului Marii Uniri", care au fost donate cu această ocazie bibliotecii școlii.
Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile invitaților pentru audiența receptivă, dar și ale elevilor către invitații care s-au apropiat de ei cu atâta drag în repetate rânduri și le-au deschis încă o poartă spre cunoaștere. Intonând „Hora Unirii", toți participanții s-au prins într-o horă simbolică, muzicală, corul ad-hoc fiind condus de doamna profesor de educație muzicală Galea Rodica. Și dumneaei a fost răsplătită cu o culegere de cântece dedicate Unirii.
Caractere demne și generoase, cele două mari nume amintite ale istoriei noastre pot servi drept exemplu nu doar „cantemireștilor" din generația de azi, dar și celor care vin după noi, prin corectitudine, răbdare și devotament, trăsăturile definitorii care i-au menit să fie apreciați conducători de neam. Elevii au fost îndemnați să se formeze și să învețe după modelul pro-activ, sub deviza: „Noi suntem cei mai buni! Nimeni în urmă! Eu voi fi primul!" (C.M.)

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:18 Ora de vară a Europei de Est