Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române

Ieri, la Primăria Oradea, a avut loc

Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române

Marți, 22 ianuarie 2019, în sala mare a Primăriei Oradea, în cadrul unui simpozion dedicat împlinirii a 160 de ani de la actul Unirii Principatelor Române, distinsul istoric prof. univ. dr. Viorel Faur, istoricul militar col. dr. Constantin Moșincat, scriitorul Pașcu Balaci și col. Viorel Ciobanu au prezentat în fața unui public numeros, format în majoritate din elevi orădeni, o adevărată lecție de istorie, pe tema Unirii Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859.

În calitate de moderator, domnul general dr. Vasile Creț, vorbind în numele organizatorilor, a prezentat prezidiul, organizatorii simpozionului și participanții. Ca și organizatori ai evenimentului au fost amintiți: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,General Traian Moșoiu", Filiala Bihor, Universitatea Agora, Garnizoana Oradea, Asociația Națională Cultul Eroilor ,,Regina Maria", Filiala Bihor, Asociația Națională a Veteranilor de Război și Cercul Militar Oradea. Au fost nominalizați și președinții asociațiilor, au fost evidențiate și alte organizații prezente în sală: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, Cercul 54 Comunicații, unitățile de învățământ participante: elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" (însoțiți de prof. Radu Birta), de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" (prof. Livia Ghiurcuța),  Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" (prof. Cristian Ungur), Școala Gimnazială ,,Dacia" (prof. Maria Floruț) și Liceul de Arte (director, prof. Mihaela Bondor), corul școlii (dirijat de prof. Alexandra Pereț Ionoi), ansamblul vocal ,,Simboluri bihorene" (prof. Aurica Bonțu) și taraful (condus de Lucian Bonțu)...
,,Nu există nicio mică unire, nicio mare unire"
,,Marcăm la Oradea clipa aniversării celor 160 de ani de la fondarea statului național român", a spus, în deschidere, distinsul istoric Viorel Faur. Profund deranjat de greșelile care se fac în presă și în întâlnirile publice, a ținut să facă precizările ce se impun, în sensul că ,,nu există nicio mică unire, nicio mare unire. Există una singură: Unirea românilor. Asta a început în 1859, la București, Și în jurul ei s-a construit statul național modern român și statul național unitar român. Prin urmare, sunt două momente esențiale, definitorii ale luptei noastre pentru unitate națională: momentul de la 24 Ianuarie 1859 și momentul de la 1 Decembrie 1918, un început și un sfârșit. Din păcate, unii le pun în antiteză, din dorințe demagogice de a supralicita. Eu ca istoric nu pot accepta. Este neștiințific, neadevărat". În prezentarea evenimentelor premergătoare care au condus la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, dl profesor a pornit de la 1848. ,,Nu putem începe nimic fără 1848. Este un fel de carte a libertăților românilor. Programul revoluției române de la 1848 nu este realizat nici până astăzi în întregimea lui. Este un program de sute de ani", a mai precizat istoricul Viorel Faur. Domnia sa s-a mai referit la manualele de istorie, la înțelepciunea poporului, la conjunctura politică internațională și la ,,fragmentarismul politic, ca o nenorocire națională a românilor de sute de ani". Chiar dacă nu și-a propus să vorbească și despre colonelul Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, a punctat despre reformele sale în învățământ și armată..., demontând și aici câteva greșeli pe care le fac unii voit legat de colonelul Alexandru Ioan Cuza pe care îl consideră ,,dictator", iar alții, ignoranți (chiar la Televiziunea Română) spun că România există de 100 de ani, de la 1918. ,,Chiar așa ignoranți să fie să nu știe că România în acte oficiale este din 1862; din 1918 e România Mare". Și a mai ținut domnia sa să sublinieze ajutorul pe care ni l-au dat Franța și poporul francez în momentele cheie ale istoriei noastre încă de pe vremea lui Cuza, dar și după Primul Război Mondial, la Conferința de pace ,,afirmând că România este asta: până la Nistru și până la Tisa. Să păstrăm, deci, măsura, obiectivitatea și onestitatea științifică", a conchis distinsul istoric Viorel Faur.
,,Să nu uitați că steagul reprezintă România"
,,Am pregătit câteva cadre video pe care să le fixați. M-am gândit la cei mai mici elevi prezenți la prima lor oră de istorie. Vorbim despre Alexandru Ioan Cuza, cel care avea să fie ales domn în ambele principate", explică dl colonel dr. Constantin Moșincat. Vorbind despre unitatea românilor, domnia sa a pornit de la 1600, de la Mihai Viteazul, iar la momentul 24 Ianuarie 1859 a făcut vorbire, cu deosebire, despre reformele lui Cuza; mai întâi în armată: unirea celor două armate, când se naște oastea țării (cuprinzând 11.000 de suflete), o armată permanentă, menită să mențină unirea înfăptuită. ,,El dă putere armatei prin stemă, prin sigiliu domnesc și prin steag. Faima dacilor rămâne înscrisă în Columnă și în steag. Prin steag, Cuza vine și pecetluiește acest însemn, acest simbol de identitate națională. Nu uitați că steagul reprezintă România", a subliniat istoricul militar. Cuza a înfăptuit reforma agrară, împroprietărind 600.000 de țărani cu pământ din averile mănăstirești, reforma învățământului obligatoriu până la patru clase și gratuit. A fondat două universități (la Iași și București). Travestit, a dorit adesea să-i prindă pe cei ce furau, voind să facă dreptate. De la el ne-a rămas  expresia ,,L-a prins cu ocaua (măsura) mică".
,,Pentru fericirea neamului meu, demisionez"
Și tot Cuza a adus leul ca monedă unică în cele două principate, în sistemul monetar românesc. În ciuda a tot ce a înfăptuit, devotat fiind nației sale, monstruoasa coaliție a partidelor i-au cerut demisia în 11 februarie 1866. Iar el le-a răspuns cu aceeași demnitate cu care a domnit: ,,Pentru fericirea neamului meu, demisionez".
,,Am scris o trilogie dramatică a unirii românilor"
Scriitorul Pașcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor, Asociația Scriitorilor din București, secția dramaturgie, a scris o trilogie dramatică a unirii românilor, dar și alte piese de teatru, ,,Războiul între români", lupta dintre domnitorii Matei Basarab și Vasile Lupu. ,,Dar, sub influența unor cărturari, a unor înțelepți, lupta înceta, domnii se împăcau și fiecare domnitor ridica o biserică pe teritoriul celuilalt. Așa trebuie să se întâmple și în România de azi, subliniază Pașcu Balaci. Cine are urechi să audă!
,,Să fie topite toate clopotele bisericilor ortodoxe și transformate în cartușe de război"  
Trilogia se încheie cu piesa Clopotul. ,,Țăranii din satul meu au ascuns clopotul bisericii pentru a nu fi preschimbat în cartușe de război de armatele austro-ungare. Poate nu știți că clopotul de la Biserica cu Lună din Oradea în 1918-1919 a fost dat jos și preschimbat în cartușe. A existat o directivă de la Viena, pentru că armata austro-ungară din Ardeal nu mai avea aramă pentru cartușe, să fie topite toate clopotele bisericilor ortodoxe și transformate în cartușe de război". Pornind apoi de la una din picturile din sala mare a Primăriei, în care soția martirului beiușean Ioan Ciordaș, poetesa Viora Ciordaș, se întâlnește cu Regina Maria, scriitorul Pașcu Balaci amintește despre alte două piese ale sale ,,Regina Maria și martirii" și ,,Fluierul de oțel" (din țeava de pușcă, eroul lui Pașcu Balaci și-a făcut fluier).
,,D. Cantemir este un european de acum 300 de ani"
Ultimul episod al lecției de istorie a fost relatat de colonelul Viorel Ciobanu, secretar al Asociației Europene Dimitrie Cantemir, aflat în Oradea pentru lansarea cărții ,,Dimitrie Cantemir și conștiința unității românilor", scrisă de 32 de autori care au realizat 25 de studii, între ei și șase orădeni, după cum precizează dl colonel. Referindu-se la D. Cantemir, domnul colonel avea să sublinieze: ,,Dimitrie Cantemir a fost primul român ales în 1714, ca membru al Academiei Regale din Berlin. Operele sale aveau să fie cunoscute în Europa prin intermediul fiului său Antioh, devenit ambasador în Anglia și Franța. Așadar, D. Cantemir este un european de acum 300 de ani. Dragi elevi, să mai rețineți cei trei C, de la Cantemir: cultură, credință și creativitate. Vă invit pe toți la ora 13.30 la Biblioteca Județeană la lansarea acestei cărți. Asociația europeană donează această carte Primăriei Oradea din partea celor 32 de autori ai acestui volum", a spus în încheiere secretarul Asociației, dl colonel Viorel Ciobanu.
Simpozionul s-a încheiat cu un moment artistic, un regal susținut de cei 90 de coriști-artiști (,,Ariston"), de cele 10 prințese, membri ai grupului vocal ,,Simboluri bihorene", în frunte cu Bianca Popa (,,cartea de vizită"), acompaniate de taraful Liceului, condus de Lucian Florin Bonțu, coordonatori: prof. Andrei Moga și Florin Botiș. Pe ultima piesă a corului, ,,Hora Unirii", în mijlocul sălii s-a încins hora frăției...
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (90 de poze) în Galeria foto: Simpozion dedicat Unirii Principatelor Române.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:30 Ora standard a Europei de Est