Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul ,,Magia Crăciunului” la Ştei, ediția a VII-a

Privind în urmă... cu bucurie!

Spectacolul ,,Magia Crăciunului” la Ştei, ediția a VII-a

Magia Crăciunului, spectacol închinat Naşterii Domnului, a ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediţie, şi a reunit deopotrivă elevi şi cadre didactice ale Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompilu" Ştei şi ale şcolilor din zonă, dând dovadă încă o dată că talentul şi creativitatea nu au vârstă.

Spectacolul cultural-artistic face parte din cadrul proiectului judeţean: ,,Magia Crăciunului" şi a fost organizat de Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, în parteneriat cu Primăria, Consiliul local din urbe, Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" Ştei (director, prof. Andru Cristian), Grădinița Nr. 1 Ștei (director, prof. Cernău Lucreţia), Şcoala Gimnazială din Lunca (director, prof. Ilieş Angela), Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuş (director, prof. Nemeş Mihaela şi prof. Rada Daniela, director adjunct),  Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan" Vaşcău (director, prof. Laza Liliana), Şcoala Gimnazială din Nucet (director, prof. Coraş Traian), Şcoala Gimnazială din Rieni (director, prof. Florincuţa Corina), Şcoala Gimnazială din Pietroasa (director, prof. Cristea Dacian), Şcoala Gimnazială din Bunteşti (director, prof. Muţiu Simona), Şcoala Gimnazială din  Roşia (director, prof. Silaghi Valentina), Şcoala Gimnazială ,,Georgiu Popa" Câmpani (director, prof. Boldor Alexandra), Liceul Pedagogic Vocaţional ,,Nicolae Bolcaş" Beiuş (director, prof. dr. Ropa Lucian) şi Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea (director, prof. Bara Georgeta, coordonatori: prof. Ruje Lenuţa și Tomescu Ioana).
Colindători unu și unu pe scena C.C. ,,Miron Pompiliu"
Programul s-a desfăşurat, ca în fiecare an, în incinta Casei de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei şi i-a avut ca protagonişti pe elevii claselor primare ale şcolii noastre, elevii şcolilor partenere, dar şi elevi de gimnaziu. Spectacolul a durat peste patru ore.
Prezentatorii spectacolului au fost: în prima parte elevii: Ciprian Bologa (VII B) şi Carina Anton (VIII D), iar în partea a doua Mihai Toderici (VII B) şi Alexia Matei (VII D).
În deschidere, cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" au interpretat ,,Ţara mea-i un colţ de rai" şi colindul ,,Sus la poarta Raiului".  
Un personaj mult aşteptat, Moş Crăciun, a venit iar și iară cu tolba plină de daruri. În regatul îngheţat a pătruns nu numai Moşul cel darnic, dar şi elevii clasei I A, îndrumați de dl. prof. Romulus Fășie.  Au descoperit regatul de gheață şi copiii clasei pregătitoare A, care au prezentat ,,Valsul fulgilor de nea", coordonaţi de d-na prof. Lupău Florina, dar și cei din clasa pregătitoare B, cu ,,Dansul fulgilor de nea", sub coordonarea d-nei prof. Moza-Becheanu Liana. În acest univers mirific au descins și şcolarii clasei a II-a de la Şcoala Gimnazială Nucet, coordonator, prof. Claudia Boc, care au dansat şi au cântat pentru prima oară pe scena Casei de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei, urmați de frumoșii dansatori ai clasei I B, care au prezentat un număr de dans  modern pe melodia ,,Jingle Bell", coordonaţi de d-na prof. Fărcane Ioana.
,,Iată, vin colindătorii"
Colindătorii clasei I C au făcut senzație cu îndrăgitul colind ,,Iată, vin colindătorii" și  cu altfel de colinde, îndrumați de d-na prof. Miara Angelica. Părinţii au cântat și ei. Povestea magică a Crăciunului a continuat cu  şcolarii clasei a II-a A, care au interpretat ,,Hora fetelor" şi ,,Vin colindătorii",  îndrumați de prof. Alina Todor. Aceştia au fost îmbrăcaţi în culorile reprezentative ale tricolorului românesc. Seara Crăciunului nost', feerică, așa cum a fost, i-a adunat laolaltă, după cum vă spuneam, pe ai noștri artiști vestiți,  pe aceeași scenă, cu confrații lor din școlile partenere. După dansatorii clasei a II-a B, care au prezentat ,,Dansul oamenilor de zăpadă", sub îndrumarea d-nei prof. Petruse Maria, au urcat pe scenă, în ropote de aplauze, colindătorii Şcolii Gimnaziale din Roșia, îndrumaţi de prof. Ciuhandu Florin.
,,Cum ar fi să vină şi vara Moş Crăciun"
Un reușit colaj de cântece şi dansuri, pe melodiile ,,Blue Christmars" și ,,Merry Christmars", au prezentat şcolarii clasei a II-a C, coordonaţi de d-na prof. Țoța Felicia și colegii lor din a II-a D, îndrumaţi de prof. Creţ Florina, care ne-au încântat cu două piese-dedicație pentru Moș Crăciun: ,,Moş Crăciun, ce drag ne ești" şi ,,Cum ar fi să vină şi vara Moş Crăciun", urmate de un dans modern, cu o coregrafie de exceptie, prezentată de micuţa Alma Cartiş.
De la Pietroasa la Beiuș
Colindătorii Şcolii Gimnaziale din Pietroasa au colindat, au dansat şi au făcut urări, sub coordonarea prof. Sandru Monica și Mihaela Suciu.
Prima parte a spectacolului s-a încheiat cu prezentarea unei scenete sugestive, scenetă prezentată de elevii clasei a V-a de la Liceul Vocaţional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş" Beiuş, coordonator, prof. Sorina Purtan.
Partea a doua a programului a debutat tot cu o scenetă, intitulată ,,Păsările", urmată de un colind tradiţional: ,,Regele Irod", avându-i ca protagoniști pe elevii clasei a III-a A, îndrumaţi de prof. Bunta Cristian. Au urmat cei din a III-a B; elevii doamnei prof. Lavinia Stan au dansat (dans modern) pe superba melodie ,,All iwant for Christmas", a îndrăgitei interprete Mariah Carey. Isteții din a III-a C (prof. Bogoşel Voichiţa) ne-au redat două colinde din bătrâni: ,,Venim s-aducem veste bună" şi ,,Hoi, la". ,,Veteranii" d-nei prof. Adriana Fericean (din a IV-a B) ne-au bucurat cu patru colinde mai puțin cunoscute: ,,Deschide, nană, uşile", ,,Răsărit-o şi-o nascutu", ,,Deschideţi porţile mari" și ,,Împungu-se doi boi suri". Apoi, colidătorii claselor a IV-a A şi a IV-a C ne-au reamintit dându-ne un motiv în plus de bucurie: ,,Colinde, colinde! E vremea colindelor" (coordonatori, prof. Trif  Laura şi Bursașiu Ramona). Ei au pregătit, într-un fel, momentul următor în care profesorii de religie ai şcolii, Muşet Georgeta şi Merce Sanda, cu sprijinul d-nei prof. Natalia Monenci, au pus la cale un recital de colinde; au interpretat elevii claselor a V-a B şi a VII-a B. Au urmat doi soliști: Carţiş Daria (din clasa a VI-a A), cu un colind tradiţional și Sabău Andra (din a V-a C), cu ,,Aseară pe-nserate". În limba engleză au cântat elevii clasei a VII-a A (îndrumaţi de d-na prof. Vlaş Angela) ,,Duck the Halls", iar cei din a VIII-a C (coordonaţi de prof. Goliţa Anca) ,,Santa Claus is coming to town".
Spectacolul s-a încheiat cu un colaj de colinde tradiţionale româneşti, interpretate de grupul vocal ,,Armonia" (coordonator, prof.  George Drăgan).
Tuturor participanților, Moșul și Crăciunițele sale au împărțit daruri (sponsorizate și în acest an de Primăria şi Consiliul local Ştei).
Echipa de proiect şi organizare (prof. Pantea Simona - director, prof. Moruţ Liana - director adjunct, prof. Panici- Mangra Adelina - consilier educativ, prof. Miara Angelica - responsabil proiecte educative, bibl., prof. Tomescu Ileana, prof. Andru Cristina și Drăgan Gheorghe) mulțumește tuturor artiștilor și profesorilor coordonatori pentru reușita spectacolului. 
De asemenea, ținem să aducem mulțumiri și altor profesori coordonatori parteneri, care nu au fost amintiți în prezentarea momentelor din spectacol: Domokoş Ruxandra, Hădăreanu Diana, Iştoc Silvia, Purtan Sorina, Plisco Florentina, Boc Claudia, Morar Loredana, Dobra Adela, Jurj Ioana, Balint Liliana, Sabău Simona, Hule Liliana, Corbu Simona, Bonchiş Maria, Ciocan Viorica, Fofiu Violeta, Morar Mihaela, Mortan Aurelia, Vesa Titiana, Ciuciu Olimpia, Fericean Claudia, Ciuhandru Valentin, Ujoc Maria, Deliman Violeta, Ghiulan Alexandra, Purtan Anca, Bodiuţ Corina, Boroş Andrea, Terme Marcela, Ţigan Ramona, Purtan Anca). Mulţumin, cu deosebit respect, deopotrivă, partenerilor și sponsorilor pentru reușita spectacolului ,,Magia Crăciunului", ediția a VII-a.
Andru Cristina & Tomescu Ileana
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Spectacolul ,,Magia Crăciunului” la Ştei, ediția a VII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:59 Ora de vară a Europei de Est