Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programul național ,,Școala altfel” la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

În săptămâna 17-21 decembrie

Programul național ,,Școala altfel” la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Educația este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas - Socrate.

În săptămâna 17-21 decembrie 2018, la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni s-a derulat programul național ,,Școala altfel", o săptămână care a adus multe bucurii și plăcere elevilor.
La toate structurile arondate s-au desfășurat activități aparținând domeniilor: cultural (competiţii organizate la nivelul şcolii), de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, de amintit ,,Târgul de Crăciun" din cadrul proiectului național ,,Petale-n vânt"), activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos (în cadrul proiectului educativ ,,Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în rândul preșcolarilor și elevilor din clasele 0-IV", activităţi de educaţie şi de protecţie a mediului (proiectul național ,,Patrula de reciclare"), activităţi tehnico-ştiinţifice care au vizat lecții de științe ,,altfel", prin intermediul experimentelor, activități artistico-plastice (serbări școlare, sezători literare și expoziții cu lucrările elevilor) și vizite de studiu (excursie la Oradea, la Muzeul Țării Crișurilor și la aeroport).
Obiectivele acestor activități au fost: acumularea de cunoştinţe și lărgirea orizontului de cunoaştere al copiilor, promovarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun, exersarea abilităților artistice și de comunicare, formarea şi consolidarea  deprinderilor de igienă, de odihnă şi de recreere, conştientizarea rolului unei alimentaţii echilibrate în dezvoltarea armonioasă a omului, formarea și cultivarea interesului pentru problematica şi menţinerea sănătăţii, cultivarea unui comportament adecvat la şcoală, în excursie, la muzeu, în mijloacele de transport, la cumpărături şi în multe alte locuri, situaţii şi împrejurări, identificarea și cultivarea corespondenței optime dintre aptitudini, talente, stimularea comportamentului creativ, exersarea abilităților practice și a imaginației.
La realizarea obiectivelor propuse în cadrul programului ,,Școala altfel" au contribuit toate cadrele didactice din comună, d-nele educatoare: Corina Bodiuț, Marcela Terme, Ramona Țigan, Andrea Boroș, d-nele învățătoare: Adela Dobra, Liliana Balint, Liana Hule, Ioana Jurj, Simona Sabău, d-nele și d-nii profesori: Marțian Dudaș, Loredana Marge, Ancuța Pașca, Claudiu Pirtea, Eszter Szatmari, Simona Corbu, Diana Muțiu, Ramona Dan, Liviu Țiț, Sorina Racu și d-na secretară Cornelia Bălan. D-na director Corina Florincuța s-a străduit să fie prezentă la cât mai multe activități, felicitându-i atât pe copii pentru prestație și implicare, cât și pe cadrele didactice îndrumătoare. Prin toate aceste activități, noi, dascălii, ne dorim să-i educăm pe elevi în spiritul preţuirii culturii și să formăm generații de tineri care să se evidențieze prin: simțul responsabilității, grijă față de mediul înconjurător, implicare în comunitate și puterea de a aduce schimbări benefice în societate.
Prof. Ioana Bonchiș
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Programul național ,,Școala altfel” la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:34:20 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...