Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

În fruntea gojdiștilor, medaliata cu argint în Yakuția...

Top 5 , la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea

În fruntea gojdiștilor, medaliata cu argint în Yakuția...

În 10 iunie 2008, la bilanțul de sfârșit de an școlar la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, a avut loc și premierea celor mai titrați gojdiști, care au obținut nu mai puțin de 265 de premii și mențiuni (161 de premii și mențiuni județene, 47 interjudețene și 57 naționale).

 Dintr-o asemenea „armată” uriașă și privind în ansamblu activitatea cultural  - educativă și sportivă din școală în 2008, comisia de evaluare, prezidată de prof. Viorel Mititean, directorul colegiului, a stabilit ierarhia primelor cinci locuri: 1. Ioana Moga 2. olimpicii chimiști 3. artiștii clasei a XI-a G 4. sportivii 5. membrii clubului de dezbateri.
Ioana Moga, medaliata cu argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară Tuymaada - Yakuția (Republica Sakha –Rusia) a avut un an de excepție (după obținerea premiului I la Olimpiada națională de chimie și intrarea sa în lotul lărgit de chimie al României), titrata olimpică gojdistă obținând în Yakuția medalia de argint și cupa (precum și cel mai mare punctaj din concurs – 39 de puncte din 40).
Locul al doilea în topul gojdiștilor orădeni este ocupat de membrii lotului olimpic de chimie, lot pregătit de distinsa profesoară Anița Luncan, chimiști care de ani buni aduc în municipiul de pe Crișul Repede numeroase premii și mențiuni naționale și internaționale. Nu mai departe de sâmbătă (10 ianuarie 2009), din cei 15 gojdiști pe care i-a aliniat doamna profesoară la etapa județeană a Olimpiadei de chimie, 14 s-au calificat pentru etapa națională (ei sunt: Sorana Pașcalău, Diana Butiri, Copos Anca, Alina Pîrv, Diana Popovici, iarăși Ioana Moga, Andreea Anton, Ana Gui, Vlad Lazăr, Dan Mercea, Răzvan Panea, Patric Teodorescu, Radu Anton și Alina Todoca, cei mai mulți dintre ei fiind la al treilea sau al patrulea „mandat” de olimpic național la chimie).
Și artiștii care perseverează câștigă (un loc fruntaș în acest top; chiar locul al treilea)!
De ani și ani, la toate evenimentele marcante, în prim - planul activităților cultural–educative din școală se situează artiștii actualei clase a XI-a G, profil filologie-bilingv-engleză, ansamblu coral cu recitatori și soliști vocali de excepție (Vlad Muscă și Octavian Stanciu, Renata Tolvai, Aida Bălăceanu, Ligia Călinescu, Ioana Repciuc și Sorina  Șipoș), artiști de top care au situat Colegiul Național „Emanuil Gojdu” pe locuri fruntașe în cadrul concursurilor interliceale. Elevii îndrumați de dl prof. Nicolae Moldovan s-au aflat pe scenă la toate evenimentele importante, începând cu „Zilele școlii”, Ziua națională, Ziua Europei, Ziua Luceafărului, Ziua femeii..., dar și atunci când întreaga creștinătate vestea nașterea Pruncului Sfânt.
În poziția a IV-a, îi găsim pe sportivii dnei prof. Liana Papagiannis - campioni județeni la baschet și handbal. E vorba de echipele de baschet băieți de la gimnaziu și liceu, și echipa de handbal băieți de la liceu, baschetbalistele de la gimnaziu fiind vicecampioane județene. Cel mai bun jucător al turneului zonal de la Satu Mare (la baschet gimnaziu) a fost gojdistul Sabin Gherdan, component al lotului național de juniori; cel mai bun baschetbalist licean – George Scurtu; cea mai titrată baschetbalistă – Ioana Gavra, componentă a echipei Universitatea Oradea, divizionară A. Vorbind despre asemenea sportivi de top, trebuie să spunem că și profesoara lor, dna Liana Papagiannis, este o profesoară de top, premiată cu diplome de excelență, atât de conducerea Liceului cu Program Sportiv „Bihorul”, cât și de conducerea Direcției pentru Sport a județului Bihor.
Cea de-a cincea treaptă a clasamentului este ocupată de membrii clubului de dezbateri (coordonat de prof. Liliana Sonea), care, de cinci ani „fac show” printre gojdiștii orădeni, și nu numai (fiind patronați de Asociația română pentru dezbateri, oratorie și retorică regiunea Transilvania) și participă cu succes la traininguri și concursuri naționale și internaționale. Anul trecut, membrii clubului au fost implicați într-un proiect, alături de cei de la Liceul Teoretic „Ady Endre”, câștigând meciul organizat pe moțiunea „Cetatea Oradea ar trebui renovată”, au participat la regionalele din august și septembrie, câștigând, acasă, în fața greilor (clujeni). Și tot anul trecut, câțiva reprezentanți ai clubului au participat cu succes la o dezbatere internațională, desfășurată la Budva (în Muntenegru - Serbia). Printre elevii de top ai clubului se numără: Adrian Mălăieș – responsabilul, Alexandru Pascovici, Adelina Serac, Vlad Muscă, Marieta Serac, Marc Florea, Sara Ionescu, Daiana Popa, Eugen Secară și Ionuț Lala - trupa de aur a profesoarei Liliana Sonea. (Ovi DAN)   

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:35:04 Ora standard a Europei de Est