Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prioritățile Primăriei Oradea pentru anul 2019

Primarul și viceprimarii

Prioritățile Primăriei Oradea pentru anul 2019

Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta a susținut marți, 15 ianuarie 2019, o conferință de presă în care a prezentat cele mai importante priorități ale municipalității orădene pentru anul 2019.

,,În urma analizării situației economice a municipiului Oradea, în urma analizării portofoliului de proiecte pe care le avem câștigate sau pe care le avem în momentul de față depuse spre finanțare, am identificat cinci priorități, pe care ne propunem să le urmărim anul acesta. Acestea sunt: accesarea fondurilor europene, susținerea proiectelor strategice ale municipiului Oradea, achiziția de aparatură performantă și crearea de condiții mai bune în spitalele din Oradea, revigorarea zonei centrale și creșterea economică a orașului. Asta nu înseamnă că celelalte proiecte nu vor fi continuate, dar sumele alocate anul acesta și concentrarea unor proiecte pe aceste zone ne obligă să avem aceste priorități", a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă.
În continuare viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre prima prioritate a municipiului, respectiv accesarea fondurilor europene, prezentând o situație la zi.
Accesarea fondurilor europene
,,Principala sursă de finanțare a proiectelor orașului a fost și va rămâne în continuare accesarea fondurilor nerambursabile. În acest exercițiu financiar, Primăria Oradea a derulat proiecte de peste 300 de milioane de euro. Peste 174 milioane de euro reprezintă valoarea totală a proiectelor depuse și care au contract de finanțare semnat, restul de peste 126 de milioane de euro rămânând acele proiecte depuse spre finanțare, dar care încă nu au contractul de finanțare semnat și câteva chiar aflate în pregătire urmând a fi depuse în termen cât mai scurt.  În anul care a trecut am reușit să atragem efectiv, să avem o absorbție completă de peste 39 milioane euro", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Acești bani se regăsesc în proiecte foarte importante, cum ar fi proiectul privind reabilitarea sistemului de termoficare centralizat al orașului. În perioada următoare urmează să fie depusă și cererea de finanțare pentru rețele - etapa a III-a, proiect prin care se vor înlocui 25 km de conducte și se vor reabilita mai multe puncte termice.
Cel mai probabil în această lună se va încheia contractul de finanțare pe Nufărul I în valoare de aproape 20 milioane euro. Un alt proiect din resursele proprii ale orașului și a SC. Termoficare Oradea vizează achiziția grupului 7, respectiv noua turbină.
Alte proiecte câștigate pe fonduri europene sunt cele care privesc transportul public: proiectul privind continuarea liniei de tramvai pe Calea Aradului - Peța - Universitate - Cantemir, care se află în execuție, apoi cele două contracte încheiate care privesc achiziția a 20 de noi tramvaie și proiectul RO -HU care cuprinde achiziția a șapte autobuze Euro 6, alături de cele 10 autobuze hibrid care vor fi cumpărate în perioada următoare.
Totodată, vor urma investiții destinate a reabilita unitățile de învățământ din orașul nostru precum: Liceul Onisifor Ghibu, Școala Dacia, Grădinița Nr. 20 și Liceul Ortodox, toate acestea având deja încheiate contractele de finanțare. Alte proiecte urmăresc construirea în Parcul Industrial a unei creșe și a unei grădinițe, dar și investiții în reabilitarea grădinițelor existente.
Susținerea proiectelor strategice
Asigurarea unei bune conectivități a orașului Oradea cu zonele care se dezvoltă, cu zona metropolitană, cu sistemul european de autostrăzi este foarte importantă. Pe lângă conectarea rutieră se dorește și conectarea aeriană și feroviară.
,,Un proiect important pe care ne propunem să îl susținem și anul acesta este legătura orașului Oradea cu viitoarea autostradă Transilvania, cu nodul rutier situat în nordul localității Biharia. Gestionarea unor zboruri externe de pe Aeroportul Oradea rămâne o prioritate pentru noi, chiar dacă aeroportul nu este în administrarea orașului Oradea, dar ne arătăm disponibilitatea de a intra în acționariatul aeroportului, pentru a asigura subvenții și acoperirea unor costuri de operare pentru aeroport, în așa fel încât să se poată dezvolta curse externe către aeroportul din Oradea. De asemenea proiectul de electrificare și modernizare a liniei de cale ferată Episcopia Bihor - Cluj-Napoca este unul foarte important pentru municipiul Oradea", a subliniat primarul Ilie Bolojan.
Un alt element important pentru dezvoltarea strategică este dezvoltarea învățământului universitar. În acest sens, Primăria Oradea are un parteneriat cu Universitatea Oradea care urmărește susținerea campusului integrat prin construirea de cămine studențești, de clădiri necesare desfășurării cursurilor sau de laboratoare.
Tot un proiect strategic îl reprezintă alianțele regionale. Marile orașe din această parte de țară, dar nu numai, au un interes comun pentru punerea pe agenda publică a unor proiecte, care să aducă beneficii.
,,În acest context, ne gândim la axa de circulație rutieră Polonia -Grecia, care ar urma să treacă și prin Oradea pe relația Oradea -Arad - Timișoara, și care dacă ar fi realizată în anii următori ar genera o legătură rutieră foarte bună pentru zona noastră. De asemenea, electrificarea și modernizarea liniei de cale ferată Oradea -Arad ar închide acest aliniament de conectare Cluj-Napoca - Timișoara și ne-ar permite ca în cca o oră și jumătate, poate mai puțin, să ajungem cu trenul de la Oradea la Cluj", a precizat primarul.
Aparatură performantă și condiții mai bune în spitale
Oradea are o caracteristică aparte, fiind singurul municipiu de județ din România în care toate spitalele sunt în gestionarea primăriei, prin urmare responsabilitatea municipalității pentru condițiile din spitale este una foarte mare.
Așadar, a fost o prioritate pentru Primăria Oradea de a asigura în mod direct sau prin diverse parteneriate cu Ministerul Sănătății sau prin credite, dotările necesare spitalelor orădene.
Două proiecte importante în acest an sunt cele care privesc creșterea eficienței energetice la cele două spitale: Spitalul Județean și Spitalul Municipal. Totodată, se vor pune în practică procedurile de achiziție a aparaturii câștigate prin fonduri europene de la modernizarea și relocarea blocului operator de la Maternitate la achiziția de RMN, computer tomograf, a unui laborator de analize complet automatizat sau a modernizării și extinderii UPU.
,,Vom avea astfel doi ani importanți în ceea ce privește modernizarea spitalelor din Oradea care la final vor face să avem condiții incomparabil mai bune și capacitate mai bună de a trata pacienții în spitalele din Oradea", a spus primarul Ilie Bolojan.
Revigorarea zonei centrale
Proiectul revigorării zonei centrale va cuprinde lucrări de reabilitare a fațadelor, anul acesta vom avea zeci de clădiri cu schelele montate pe ele, extinderea spațiilor pietonale, atragerea de investiții în zona centrală, finalizarea parcării din Strada Independenței și începerea lucrărilor la parcarea din zona Voința și de pe Str. Brașovului.
Astfel, pe măsură ce spațiile pietonale se extind se dorește crearea unor spații de parcare în afara carosabilului, în așa fel încât oamenii care doresc să ajungă în centru să aibă unde să-și lase mașinile.
În ceea ce privește extinderea zonelor pietonale, în această primăvară va intra în execuție Piața Ferdinand, malul stâng al Crișului și Strada Aurel Lazăr.
Alte clădiri din zona centrală urmează să fie puse în valoare prin reabilitare, respectiv: Casa Darvas, Muzeul Masoneriei, clădirea Primăriei Oradea și Palatul Greco-Catolic, care odată reabilitate vor fi puse în valoare și vor deveni puncte noi de atracție.
Pentru a schimba aspectul zonei centrale, Primăria Oradea dorește și atragerea investițiilor private în centru, prin deschiderea de noi locații, concesionarea unor amplasamente pe malul Crișului, construcția de clădiri noi în zona centrală, toate acestea reprezentând motoare de schimbare a acestei zone.
Creșterea economică a orașului
Creșterea economică a orașului rămâne un obiectiv important și se află în strânsă legătură cu creșterea calității învățământului preuniversitar și raportarea acestuia la realitățile pieței economice.
În acest sens, anul acesta se va finaliza internatul de la Colegiul Tehnic Traian Vuia, cu scopul de a pregăti tineri pentru companiile din Oradea, existând deja un proiect care prevede din toamnă locuri de cazare gratuite și burse pentru elevii care vor veni la școala profesională.
Totodată, Primăria Oradea împreună cu Forumul Democrat German va susține finanțarea învățării de către toți profesorii de Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" a limbii germane, în așa fel încât în următorii ani predarea tuturor materiilor să se facă în limba germană. Se dorește în acest fel ca această componentă a cunoașterii limbii germane să devină un factor suplimentar de atracție a investitorilor pentru Oradea.
Anul 2019 va fi primul an în care se va pune în practică programul IT ,,Realizează-te în Oradea", cei care vor investi și vor pune bazele unei afaceri în domeniul IT urmând să primească diferite facilități, scutiri de impozite etc.
,,O altă măsură dedicată creșterii economice este susținerea construcției de locuințe în Oradea, în așa fel încât să avem o ofertă diversificată, care va rămâne o prioritate și anul acesta și nu în ultimul rând este important să asigurăm parteneriate cu privații care doresc să investească în Oradea, să le punem la dispoziție parcele în parcurile industriale și să avem un comportament pro activ față de mediul de afaceri din Oradea", a conchis primarul Bolojan.  
Alte investiții importante pentru 2019
Viceprimarul Florin Birta a prezentat în cadrul conferinței de presă situația locurilor de parcare din Calea Aradului și soluțiile gândite de Primăria Oradea pentru înlocuirea parcărilor care vor dispărea.
,,Așa cum se știe, de curând s-au finalizat lucrările la sensul giratoriu din Calea Aradului, iar când vremea va deveni favorabilă vor începe lucrările la linia de tramvai de la intersecția Str. Aviatorilor cu Calea Aradului. Tot atunci va începe și construcția efectivă a liniei de tramvai pe mijlocul străzii Calea Aradului. Astfel se vor desființa locurile de parcare folosite acum pe Calea Aradului, atât cele de pe partea dreaptă, cât și cele de pe partea stângă, aproximativ 100 de locuri de parcare, plus alte aprox. 50 de locuri adunate din zonele unde se parca și pe trotuare. Primăria Oradea a căutat soluții pentru relocarea acestor locuri de parcare în spatele blocurilor, tocmai pentru a nu-i afecta pe locuitorii zonei. Astfel, municipalitatea vine cu două propuneri, prima este ca în arealul cuprins între Calea Aradului - Str. Vlădeasa și Str. Fagurelui, respectiv în acea curte de blocuri, să fie amenajate cca 200 de locuri de parcare. În acest sens, va avea loc exproprierea a trei imobile și a 12 garaje. Pe cealaltă parte, în arealul Calea Aradului - Str. Henrik  Ibsen - Str. Cornițelului - Str. Lalelelor  vor fi amenajate încă 100 de locuri de parcare prin expropierea a trei imobile de pe Str. Lalelor. Important de menționat este că se vor crea trei accese din Calea Aradului, două înspre Str. Fagurelui, iar unul înspre Str. Lalelelor", a explicat viceprimarul Florin Birta.
În continuare, urmează ca în ședința Consiliului Local de la finele lunii ianuarie să fie aprobați indicatorii tehnico-economici, după care să fie demarată procedura pentru proiectarea și execuția lucrării.
În această săptămână a fost încheiat și contractul pentru soluția inovativă - Pasajul pe sub B-dul Magheru care va face legătura între Aleea Ștrandului și Parcul Traian și extinderea Podului Dacia la șase benzi. Valoarea estimată a contractului a fost de 18. 500.000 lei fără TVA, iar valoarea contractului încheiat cu firma câștigătoare a fost 14.500.000 lei fără TVA.
Firma câștigătoarea este aceeași care a realizat și Podul Centenarului, termenul pentru proiectare și obținerea autorizațiilor de construcție fiind de trei luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Urmează ca în jurul datei de 1 mai 2019 să înceapă efectiv lucrările, care vor dura aproximativ 12 luni.
În ceea ce privește proiectul Bulevardul Nufărul - Cantemir se lucrează acum la proiectare, urmând ca apoi să înceapă procedura licitației pentru execuție, iar undeva în vară, respectiv lunile iunie -iulie să înceapă efectiv lucrările, săptămâna viitoare urmând să demareze și licitația pentru cele două pasaje din centrul civic. (B.P.)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:23:44 Ora standard a Europei de Est