Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mihai Eminescu - spectacol omagial

La Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu” din Ştei,

Mihai Eminescu - spectacol omagial

În sala mare a Casei de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei, s-a desfăşurat spectacolul cultural - artistic, intitulat ,,Mihai Eminescu - omagiat la poalele Munţilor Apuseni", program dedicat ,,Celui mai mare geniu român, un adevărat om universal", aşa cum îl numea criticul şi istoricul literar Mircea Eliade.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Ştei, în parteneriat cu Grădinița Nr. 1 Ştei, Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei şi Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" Ştei, fiind găzduit de Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei.
Spectacolul a debutat cu intonarea Imnului de stat al României, urmat de discursul d-nei Inga Rusu (profesor de limba și literatura română la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu").
Primii artiști care au urcat pe scenă au fost preşcolarii de la Grădinița Nr. 1,îndrumati de prof. Cernău Lucreţia şi prof. Alexandra Damoc. Cei de la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" au pregătit un concurs pe teme eminesciene, coordonat de prof. Inga Rusu, Ioana Pordea, Codruţa Tulvan şi Anamaria Kovacs, jurizat de prof. Ioana Bogojel, Pantea Simona şi Corina Laza. Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu", s-a prezentat cu Mihai Eminescu - Medalion literar, un colaj de cântece şi poezii. Din buchetul celor mai frumoase creaţii lirice eminesciene au fost alese poeziile: ,,Trecut-au anii", recitată de elevele: Andru Miruna (VII D), Bidiga Sara și Maria Gabor ( din V B), coordonator, prof. Panici-Mangra Adelina, ,,Rugăciune", recitată de Matei Alexia și Roşie Antonia (din VI A), coordonator, prof. Toth Ioana, şi poezia ,,Glossa",  recitată de Balaj Giulia și Cuc Yasmina (din aV-a C), coordonator, prof. Merce Sanda. Un fragment din Scrisoarea III, sub forma unei scenete, ne-au prezentat elevii: Agud Albert, Cocoş Alexandra, Condure Gabriela şi Ichim Fernanda ( din clasa a V-a A), coordonați de bibl., prof. Tomescu Ileana şi prof. documentarist Andru Cristina. Momentul artistic al Şcolii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu" s-a încheiat cu două cântece sugestive: ,,Sara pe deal" şi ,,Eminescu" < au interpretat Anton Carina ( VIII D) şi Carţiş Daria ( VIA), îndrumător, prof. Natalia Monenci. Spectacolul s-a încheiat cu un recital de muzică folk, susţinut de prof. Carmen Ifrim, Angelica Miara și Vesa Adina, alături de Raul Silaghi.
La finalul spectacolului, autorităţile locale (reprezentate de dl.primar, ing. Balaj Iulian şi dl viceprimar, ec. Marius Cioară) au oferit celor prezenţi felii de cozonac şi ceai cald.
,,Fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci" - Tudor Vianu.
Ileana Tomescu & Cristina Andru
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Mihai Eminescu - spectacol omagial.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:56 Ora de vară a Europei de Est