Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La mulți ani, Gabriela Codrea!

Dragostea a adus-o la Oradea

La mulți ani, Gabriela Codrea!

Și-a făcut facultatea la București, unde a și jucat vreo 10 ani. Dragostea a adus-o la Oradea. E pasionată de teatru cu un fel de evlavie, aproape. Pare că actoria este cel mai mare hobby al ei.

Descoperiți ceva despre Gabriela Codrea, actriță a Teatrului ,,Regina Maria", care și-a aniversat ieri (luni, 14 ianuarie 2019 - n.n.) ziua de naștere. (Claudiu Groza)
- Ai venit la Oradea în 2015, după ce ai studiat și ai jucat vreo 10 ani la București. Exact invers decât alții, care visează Capitala. De ce?
- Au fost mai mult de zece ani... N-am părăsit niciodată Bucureștiul. N-am cum. Nu mă lasă. Aș spune că m-am reconfigurat geografic pentru o perioadă de timp nedeterminată. Și am ajuns în Oradea din motive de... mariaj! 
- Ai fost studenta lui Mircea Albulescu. Știi vreo anecdotă cu celebrul actor, ai vreo pățanie cu el? Amintiri din facultate?
- Da, am fost studenta lui Mircea Albulescu și tare-mi place să spun asta! Și mai erau la clasa noastră, ca asistenți, Cătălin Naum, Adrian Titieni, Dinu Manolache. Mi-am adorat profesorii! Le sunt recunoscătoare în orice clipă a vieții mele, oriunde ar fi ei... Una dintre amintirile din facultate e legată însă de Olga Tudorache. Era în vara lui 1991, primul meu rol într-un film de lung metraj: ,,Doi haiduci și-o crâșmăriță". Olga Tudorache era viitoarea mea soacră (în film). Eu mă spânzur, mor (în film). Cadru: eu, întinsă pe masă, moartă, doamna Olga, la căpătâi, mă jelește. S-au tras nenumărate duble la scena asta, pentru că nu puteam să țin ochii închiși în fața Domniei Sale. Atât eram de emoționată și de plină de adorație... Cum să stau cu ochii închiși în fața dumneaei?!
- Ai o ținută mereu elegantă și discretă. Dar niște hobby-uri secrete? Sport, pescuit, colecții exotice?
- Ținuta mea este amprenta pe care profesorii și mediul în care m-am dezvoltat mi-au imprimat-o! Pentru că Mircică (Mircea Albulescu - așa îi plăcea să-și spună și spun și eu asta cu toată reverența) nu ne iniția doar în tainele îndeletnicirii de actor. Era un boier. Iar eu am furat și asta! Eram înconjurați de oameni cu o anumită statură morală și profesională. Cum să fii un terchea-berchea sau un mojic, când ești înconjurat de Mircea Albulescu, Sanda Manu, Olga Tudorache, Victor Rebengiuc, Ion Cojar, Dem Rădulescu, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Grigore Gonța, Tudor Mărăscu, Cătălina Buzoianu, Adrian Pintea, Gheorghe Visu, Irina Petrescu, Valentin Silvestru, Victor Ernest Mașek, Victor Parhon, Ion Toboșaru, alias Sir Toby, Gheorghe Ceaușu, Michaela Tonitza-Iordache, Constanța Câmpeanu, Valentin Dumitriu, Szobi Cseh și aș putea continua, dar mi s-a pus un nod, pe undeva, prin părțile esențiale...
N-am nici un hobby secret. Fac la vedere totul! Dacă nu intram în pâine imediat după facultate, m-aș fi îndreptat și către Conservator. Dar m-am luat cu teatrul și muzica a rămas... mână în mână cu el (zâmbește).
- E adevărat că ai făcut regie de dublaj la desene animate? Dar că ai jucat în filme? Cum a fost?
- Am făcut și mai fac regie de dublaj și nu doar pentru filme de desene animate, ci și pentru documentare. Și nu doar asta, ci și dublaj. Ador să mă joc cu vocea. Și să mânuiesc (da, da!) dulcea limbă română! Ador cuvântul, sensurile lui, muzicalitatea, impactul.
- Ce te-a învățat meseria la București, la Teatrul Evreiesc, Bulandra și Nottara, unde ai jucat?
- Că unde măsură nu e, nimic nu e! Și abia de aici încolo începi să zidești cu folos. Și să înveți să-ți ții echilibrul pe schele. Și să  fii recunoscător.
- Ce rol preferat ai, din cele jucate până acum? Ce rol visezi?
- Tot ce-am făcut până acum mi-e drag. Fiecare rol beneficiază, la start, de statutul de ,,cel mai bun"! Fiecare întâlnire, indiferent de natura ei, e un privilegiu. Doar că descoperim asta uneori târziu, alteori... niciodată.
Claudiu Groza

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:10:22 Ora standard a Europei de Est