Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trei premiere în luna ianuarie la Teatrul ,,Regina Maria”

Prima va avea loc duminică, 13 ianuarie

Trei premiere în luna ianuarie la Teatrul ,,Regina Maria”

Teatrul ,,Regina Maria" se pregătește să-și întâmpine spectatorii în noul an cu trei premiere.

Prima, aparține Trupei Iosif Vulcan și va avea loc duminică, 13 ianuarie 2019, de la ora 19.00, în Sala Mare: „Capcana lui Hamlet", adaptare după Nedialko Yordanov, în regia lui Petru Vutcărău, fiind urmată de un recital de poezie care va va avea loc luni, 21 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia: „RĂZLEȚE... spicuiri din lirica lui Tudor Arghezi„ și un spectacol dedicat Micii Uniri, susținut de către artiștii Ansamblului Artistic Profesionist Crișana: „Uniți în cuget și-n simțiri" - joi 24 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare.
Nedialko Yordanov, autorul textului montat de Trupa Iosif Vulcan, este un om de literatură bulgar a cărui operă se remarcă prin texte din registre diverse precum poezie, proză, jurnalism politic și teatru. Creațiile sale de dramaturgie se bucură de succes încă de la începutul carierei, iar de-a lungul a peste 40 de ani de teatru, a scris piese cuprinzând toate genurile teatrale și a regizat numeroase spectacole.
Textul „Uciderea lui Gonzago", care stă la baza spectacolului „Capcana lui Hamlet", este, la rândul său, inspirat din tragedia shakespeariană „Hamlet", și prezintă o variantă diferită și îmbogățită a evenimentelor de la curtea castelului Elsinore, centrată pe condiția artistului. Hamlet - prințul Danemarcei - pune la cale crearea unor împrejurări artificiale care reeditează abominabila crimă înfăptuită asupra tatălui său, iar pionii acestui plan de a demasca nelegiuirea săvârșită de Claudius, actualul rege, sunt actorii care tocmai au ajuns la castel. Victimele experimentului imaginat de Hamlet nu rămân, însă, doar unchiul său și - într-o oarecare măsură - mama sa ci și protagoniștii spectacolului, artiștii care „țin oglinzile" pentru ca spectatorul să se vadă pe sine însuși.
Traducerea textului este realizată de Elvira Rîmbu, actriță și manager interimar la Teatrul ,,Regina Maria", concepția regizorală a spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, care montează deja al doilea spectacol din această stagiune cu actorii care fac parte atât din Trupa Iosif Vulcan, cât și din Trupa Arcadia, iar scenografia este semnată de talentata artistă Oana Cernea.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Richard Balint (Charles), Elvira Rîmbu (Elisabeth), Petre Ghimbăşan (Benvolio), Răzvan Vicoveanu (Henric), Denisa Vlad (Amalia), Pavel Sîrghi (Sufleurul), Sorin Ionescu (Polonius), Consuela Egyed (Ofelia), Alin Stanciu (Horatio), Sebastian Lupu (Călăul), Ciprian Ciuciu (Hamlet), Igor Lungu (Un spion, Un torţionar).
Textul „Uciderea lui Gonzago" a mai fost montat la Oradea în anul 2010, spectacolul cu același nume având, însă, doar câteva reprezentații care s-au jucat la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Următoarea premieră a Teatrului ,,Regina Maria", „RĂZLEȚE"... SPICUIRI DIN LIRICA LUI TUDOR ARGHEZI, este un moment artistic de excepție, dedicat iubitorilor de poezie. Susținut de către actorul Eugen Țugulea, spectacolul are menirea de a conserva și de a readuce, în același timp, în atenția publicului orădean, opera unuia dintre cei mai prolifici și îndrăgiți poeți români: Tudor Arghezi. Glasul reputatului actor va fi acompaniat de sunetele instrumentelor de suflat mânuite cu pricepere de Petrică Popa. Orădenii sunt așteptați să pășească în lumea magică a poeziei luni, 21 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Arcadia.
Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana" va organiza, de asemenea, o premieră, intitulată UNIȚI ÎN CUGET ȘI-N SIMȚIRI. Acest concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române, va avea loc joi, 24 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Spectacolul va fi prezentat de îndrăgitul actor George Voinese și vor fi invitate special Niculina Stoican şi Mioara Velicu, care vor concerta alături de artiştii bihoreni: Felicia Costin, Petrică Popa, Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Stângaciu, Leontin Ciucur și corpul de dansatori al ansamblului. Artiștii vor fi acompaniați de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana", condusă de maestrul Adrian Miescu, iar regia artistică a spectacolului este semnată de Leontin Ciucur.
Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00 - 13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Ramona Gabriela Nemeș

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:50 Ora standard a Europei de Est