Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiunea-cheie 229

Proiectul de parteneriat strategic ERASMUS+

Acțiunea-cheie 229

Școala Gimnazială Szacsvay Imre Oradea implementează proiectul de parteneriat strategic ERASMUS+, Acțiunea-cheie 229 pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, cu titlul Checkmates Chessmates-Fostering student motivation through logic games-1-RO01-KA229-049437_1 (Șah-Mat, parteneri de șah - Stimularea motivației elevilor prin jocuri logice) începând cu data de 15 octombrie 2018.

Proiectul face parte din programul Erasmus Plus și este un parteneriat strategic între școlile a șase țări europene: România, țara coordonatoare, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Spania și Polonia. Proiectul are o durată de 24 de luni. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 145.505 euro și are menirea de a asigura o educație de calitate prin implementarea jocurilor logice în cadrul orelor de curs, dar și în afara acestora. Printre obiectivele proiectului amintim: elaborarea unor metode de predare-învățare care implementează jocurile logice, creșterea utilizării mijloacelor digitale prin implementarea unor activități bazate pe jocurile logice, reducerea conflictelor între elevi, dar și între binomul elev-profesor, profesor-elev. Ne-am propus realizarea acestor obiective prin organizarea de diferite activități bazate pe joc în toate școlile partenere, dar și prin organizarea de sesiuni de formare și învățare pentru elevi și cadrele didactice.  
Prima sesiune de formare pentru cadrele didactice a avut loc în perioada 17-21 decembrie 2018 la Școala Gimnazială Eötvös József din localitatea Diósd, Ungaria. Un număr de trei  participanți din fiecare țară s-au întâlnit aici cu scopul de a-și îmbunătăți cunoștințele cu privire la metoda șahului, dar și a jocurilor logice. Școala gazdă ne-a făcut cunoștință cu multitudinea de jocuri logice pe care cadrele didactice le utilizează cu elevii în timpul și în afara orelor de curs. Toți participanții au luat parte în mod activ la aceste sesiuni de prezentare și formare, pentru ca apoi să le poată implementa în propria lor instituție. Am putut fi martorii disciplinei și perseverenței de care elevii au dat dovadă în timpul activităților de învățare și a concursului de șah,  dar și a impactului pozitiv pe care îl are predarea prin utilizarea metodei Palatul Șahului, metodă care a cucerit majoritatea școlilor din Ungaria și dezvoltată de Polgár Judit, cea mai bună jucătoare feminină de șah din lume în 1989, la doar 12 ani. Participanții la această sesiune de formare pentru profesori, au avut ocazia să experimenteze în direct metoda Palatul Șahului la Școala István Király din Székesfehérvár, unde în cadrul unei lecții deschise, elevilor li s-a predat limba maternă și matematica prin utilizarea acestei metode.
Tot în cadrul acestei întâlniri, participanții celor șase țări au votat Logo-ul câștigător al proiectului, realizat de un elev de clasa a șasea din Polonia.
La finalul sesiunii, participanții s-au întors acasă cu sacul arhiplin de informații, pe care urmează să le disemineze tuturor participanților la educație în școlile de unde provin, astfel că la finalul proiectului să ne putem mândri cu o diversitate de metode și materiale bazate pe jocurile logice, metode care vin în sprijinul elevilor noștri și prin care putem îmbunătăți calitatea actului de predare-învățare.
Sele Tunde
Găsiți mai multe poze (33 de poze) în Galeria foto: Acțiunea-cheie 229

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:35 Ora de vară a Europei de Est