Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, a XVIII-a ediţie

Lecturile copilăriei - 2018

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, a XVIII-a ediţie

La Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei, în sala CDI, s-a desfășurat joi, 20.12.2018, a XVIII-a ediţie a activităţii literar-artistice intitulate: ,,O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun".

Activitatea face parte din proiectul judeţean ,,Lecturile copilăriei" şi se adresează în special elevilor din clasele a IV-a, dar sunt cooptaţi şi elevi din ciclul primar, gimnazial, precum şi din şcolile şi grădiniţele partenere.
În acest an şcolar, 2018-2019, proiectul a fost extins, deoarce am cuprins trei secţiuni de lucru: creţii plastice, creaţii lirice, creaţii în proză cu titlul sugestiv: ,,Cartea, prietena mea". Proiectul este amplu şi se derulează pe parcursul a două semestre. În primul semestru, elevii au avut de citit 10 opere literare (literatura română şi literatura universală). Aceste opere sunt selectate cu grijă de echipa coordonatoare a proiectlui (învăţători, profesori de limba şi literatura română, bibliotecarul şcolar) în concordanţă cu programa şcolară a clasei a IV-a. La începutul semetrului I, d-na bibliotecară Tomescu Ileana. iniţiatoarea acestui proiect, cu sprijinul  doamnelor învăţătoare: Bursaşiu Ramona,  Fericean Adriana, Trif Laura, a prezentat elevilor din cele trei clase a IV-a A, B, C, scopul proiectului, importanţa şi rolul lecturii la acestă vârstă, precum şi modul de prezentare a datelor despre autorii care urmează să fie studiaţi, indicaţii privind expunerea textului, aspectul grafic al caietelor. Munca elevilor a fost la înălţimea aştepărilor, graţie dascălilor dar şi părinţilor care i-au sprijinit.
Serbarea-concurs a cuprins șase probe
Pentru desfășurarea concursului, d-na bibliotecară și d-nele învăţătoare au verificat fiecare caiet de lectură. S-a constatat că peste 90% din elevi au citit operele propuse. A fost o competiţie acerbă, atât între clase cât şi între elevi. Caietele arătau minunat, curate, îngrijite, texte frumos povestite, însoţite de desene sugestive. Cu acest bagaj de cunoştinţe (date şi informaţii despre opere şi autori) grupele de elevi din fiecare clasa de-a IV-a au participat în cadrul concursului literar-artistic. Activitatea ,,O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun" a fost moderată de iniţiatorul proiectului, doamna bibliotecar Tomescu Ileana, cu sprijinul d-nei profesor documentarist Andru Cristina.
Concursul a fost structurat pe şase probe de literatură (din bibliografia propusă şi studiată de elevi): Poveşti şi personaje (scenete), Chipul autorului, Numele autorului, Recunoaşte fragmentul, Proverbe româneşti, Ghicitori literare. Juriul care a evaluat răspunsurile concurenţilor a fost format din: prof. Moruţ Liana (director adjunct) - preşedinte, prof. Toth Ioana, Merce Sanda și Moza-Becheanu Liana. Probele concursului au fost condimentate cu cântece şi colinde româneşti. Fiind vremea colindelor și auzind vestea cea mare, Moș Crăciun ni s-a arătat, bucurând copiii și pe toți cei prezenți. În procurarea darurilor, Moșul a fost sprijinit de sponsori inimoşi: Primăria şi Consiliul Local Ştei, Pani-Prima SRL, SC Buru SRL.
Activitatea a debutat cu un colid de suflet, interpretat la chitară de un grup de elevi din clasele a III-a A şi a II-a D, coordonați de prof. Bunta Cristian, cu sprijinul prof. Creţ Florina. A urmat prezentarea scentelor: Scrisoarea III (clasa a V-a A, dirig., prof. Jude Raluca), Lebedele (clasa a V-a B, dirig., prof. Panici-Mangra Adelina), Dumbrava minunată (clasa a V-a C, dirig., prof. Merce Sanda), Dl. Goe. (clasa a V-a de la Colegiul Naţional ,,Avram Iancu", coordonator, doamna bibliotecar Epureanu Cristina). Concurenţii au urmărit cu atenţie personajele şi au răspuns corect întrebărilor adresate. A fost o primă probă reuşită, urmată de alte cinci la care concurenții s-au descurcat foarte bine. Grupul vocal ,,Armonia", condus de prof. Gheorghe Drăgan, ne-a încântat cu două colinde.
De trei ori FB!
Rezultatele concursul literar-artistic au fost anunțate de președintele juriului, doamna director adjunct Liana Moruţ: Toate cele trei echipaje concurente (din a IV-a A, B și C) au obținut calificativul FB, fiind premiați cu diplome; cadrele didactice implicate au fost felicitate, iar părinților, mulțumiri și urări, în prag de Sfinte Sărbători.
Felicitări tuturor copiilor participanți la proiect (din şcoala noastră, din şcolile şi grădiniţele partenere) pentru machetele, creaţiile plastice și creaţiile literare realizate, sub îndrumarea învățătorilor, educatoarelor și profesorilor diriginţi. Ele au fost evaluate de prof. Coroiu- Stanciu Carmen, fiind expuse la C.D.I., iar unele şi la C.C.D. Bihor.
La reuşita serbării au contribuit atât echipa de proiect: prof. Pantea Simona - director, prof. Moruţ Liana - director adjunct, prof. Codruţa Bogdan, bibl., prof. Tomescu Ileana, prof. Panici -Mangra Adelina, consilier educativ, prof. docum. Andru Cristina, prof. Drăgan Gheorghe, cât și participanții și organizatorii evenimentului.
Mulțumim pentru colaborarea şi sprijinul acordat partenerilor noştri: Casa Corpului Didactic Bihor, Primăria şi Consiliul local Ştei, Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" Ştei, Biblioteca Orăşenescă Ştei; Colegiul Naţional ,,Avram Iancu" Ştei, Grădinița Nr. 1 Ştei, Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea, Şc. Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuş, Şc. Gimnazială Lunca, Şc. Gimnazială Sălişte de Vaşcău, Şc. Gimnazială Mădăras, Liceul Vocaţional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș" Beiuş, pentru creaţiile plastice și literare realizate, lucrări care vor fi prezentate într-o broşură specială. 
Panici-Mangra Adelina & Tomescu Ileana
 
Cartea, prietena mea
Măi, frumoasă cărticică,
Chiar de eşti aşa de mică,
Deşteapta mea, cum reuşeşti,
Să ne bucuri cu poveşti?
Cu poezii nenumărate,
Cu versuri frumos ritmate
De poveşti, ce să mai spun?
N-am văzut ceva mai bun!
Ce pe mine mă inspiră,
Să desenez din natură,
Multe lucruri ne înveţi,
Ca să fim copii isteţi!
Ienciu Paul, cls. a IV-a A,
înv. Bursaşiu Ramona
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, a XVIII-a ediţie

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:07 Ora de vară a Europei de Est