Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Daruri din iubire pentru orfanii de la Cighid

La cumpăna dintre ani

Daruri din iubire pentru orfanii de la Cighid

La cumpăna dintre ani, în Duminica ajunului sărbătorii „Nașterii Domnului Iisus Hristos", glasul colindătorilor salontani a vestit bucuria faptelor bune săvârșite în iubirea și grija față de copiii orfani ai Centrului special de plasament de la Cighid.

Complexul muzeal „Vatra Satului Românesc" situat în Parcul „Regina Maria" din Salonta a devenit, prin tradiția locului, centrul cultural de referință al activităților caritabile, social-umanitare și filantropice organizate, an de an, de inimoasele gazde Rodica, Ioan și Răzvan Sala.
Momentele premergătoare acțiunii umanitare „Colindăm cu fapte din iubire copiii orfani de la Cighid" au adunat în Parcul „Regina Maria" din Salonta sute de binefăcători care au îmbrățișat cu bucurie mesajul „Dar din dar se face Rai!" Cu toții au fost răsplătiți duhovnicește, prin Concertul de colinde susținut de grupul de colindători al Parohiei Ortodoxe Salonta I (preot paroh Ionel Chira), grupul de colindători al Parohiei Ortodoxe Salonta II (preot paroh Mircea Vinter), grupul de colindători al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ep. Dr. Vasile Coman" a Universității Oradea, grupul de colindători de la Grădinița „Toldi" (grupa mare - educatoare Rodica Igna și Narcisa Brânduș).
Astfel, pragul dintre anii 2018 - 2019 a fost trecut și de „Caravana iubirii pentru copiii orfani de la Cighid", formată din zeci de familii de salontani inimoși care au încărcat peste 25 de mașini cu daruri pentru copii, de la alimente, jucării, dulciuri, fructe, prăjituri și îmbrăcăminte, până la un frigider nou-nouț.
Bucuria celor 50 de copii aflați în grija personalului specializat de la Centrul de plasament de la Cighid a fost nemărginită. În îmbrățișări pline de afecțiune, copiii orfani și-au exprimat prin cuvinte de mulțumire și lacrimi de bucurie emoția reîntâlnirii cu marea familie de „părinți" venită din Salonta. Copilașii au colindat împreună cu oamenii de omenie vestea bună a Nașterii Pruncului de Dumnezeu pe acest pământ.
Familia Ioan și Rodica Sala, sufletul acestor gesturi de iubire și dăruire devenite tradiție în Salonta, au adresat cu dragoste și respect un mesaj public: „Ne-am bucura nespus dacă oricare dintre Dumneavoastră ați încerca, măcar o dată în viață sau măcar o dată într-un an plin de binecuvântări, acest sentiment unic de a fi colindați și de a colinda cu inima și fapta alături de copiii orfani de la Cighid și de oriunde în lume. Aceste mici suflețele nevinovate sunt lipsite de căldura părintească dar ne sunt lăsate în grijă de Dumnezeu nouă, tuturor oamenilor binecuvântați cu familii, tocmai pentru a ne încerca inima și credința. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toți cei care, ani la rând, au fost alături de noi în tradiționalul Colind în fapte de iubire de la Cighid".
Printre oamenii cu suflet mare din Salonta, altruiști dedicați „Caravanei iubirii pentru copiii orfani de la Cighid" s-au numărat Paul Achiței, Cornelia Blaje, Valeriu Boeriu, Ioan Budău, Camelia Buștea, Ramona Buz, Mihai Cristea, Florica Husăsan, Dragoș Husăsan, Mădălina Husăsan, Kertmegi Irina, Adrian Leucuța, Elena Pilșu, Gheorghe Marcu, Maria Nan, Ancuța Nan, Florica Neaga, Olimpia Neagrău, Viorica Negruț, Lia Sala, Ioan și Rodica Sala, Răzvan Sala, Viorel Sala, Ioan Stana și alții.
Organizatorii evenimentului caritabil mulțumesc și colindătorilor care au pus în valoare harul primit de la Dumnezeu - preacucernicilor preoți parohi prof. Ionel Chira, Mircea Vinter, Florin Marius Buștea, Nicolae Sabău, Ciprian Matei, profesoarelor Victoria Maria Chira, Rodica Igna, Narcisa Brânduș, precum și studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ep. Dr. Vasile Coman" din Oradea.
Sorin Petrache
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Daruri din iubire pentru orfanii de la Cighid

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:43:04 Ora de vară a Europei de Est