Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Sufletul nostru se topește în inimile celor pe care îi ajutăm”

Gala Voluntarilor Uniunii Femeilor Bihor Oradea, 2018

,,Sufletul nostru se topește în inimile celor pe care îi ajutăm”

Uniunea Femeilor Bihor Oradea, a cărei președintă de onoare este d-na ing. Miorița Săteanu - Cetățean de Onoare al Municipiului Oradea și membră a Parlamentului Seniorilor României, și-a premiat voluntarii pentru implicarea, dedicarea şi pasiunea acestora, în asumarea și îndeplinirea misiunilor sociale de care județul Bihor are atâta nevoie.

Activitatea a avut loc în eleganta sală mare a Primăriei Oradea, potrivită pentru un eveniment de o asemenea anvergură, unde au fost aplaudați cei care prin exemplul personal au susținut mișcarea de voluntariat.
În deschiderea evenimentului, Corul „General Traian Moșoiu" a interpretat mai multe colinde.
U.F.B.O., care în acest an a împlinit 25 de ani în activități, a dorit să salute eforturile membrilor și partenerilor, precum și inițiative și atitudini civice personale în mai multe domenii: educațional, cultural, social, sănătate și mediu.
S-a subliniat că este necesar să se continue alocarea de resurse, să se extindă conștientizarea și eliminarea stigmatizării, precum și exprimarea solidarității cu persoanele care trăiesc în condiții improprii.
Cu prilejul galei, voluntarii și organizația au avut ocazia de a celebra munca lor în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunității locale.
S-a subliniat faptul că activităţile au fost făcute cu entuziasm şi cu drag din dorinţa de a aduce o schimbare pozitivă în comunitate. A fost reliefată umanitatea şi bunăvoinţa între oameni, deoarece singurul lucru care ne poate schimba este bunătatea, simplă, trăită cu emoții şi oferită fără prea multe aşteptări.
Angela Pop, președinta U.F.B.O., a precizat: „În fiecare an, gala oferă o binemeritată recunoaştere publică a oamenilor care dăruiesc în mod constant din timpul, energia, talentul, cunoștințele și abilitățile lor în folosul altora, aducând astfel o schimbare pozitivă și un impact de durată în construirea unei comunități mai bune. Este, pur şi simplu, o altă faţă a judeţului Bihor, pe care am ales să o facem cunoscută pentru a le arăta oamenilor câte lucruri bune se întâmplă zilnic lângă ei. Avem convingerea că vom continua şi în 2019 activităţile de voluntariat, poate, la o scară mai mare ca până acum. Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către mass-media locală, care ne-a susţinut de-a lungul anilor".
Printre premiați s-au numărat: cântăreața de muzică populară Florica Zaha, bibliotecar Delia Pantea, psiholog Alin Crețu, profesor Manuela Clinte, profesor Claudia Pantea, profesor Otilia Filip, profesor Nicoleta Maghiar și poeta Teodora Coloja.
Psihologul Alin Crețu a spus: „Forma o dă U.F.B.O., iar fondul îl reprezintă oamenii. Calitatea de membru al U.F.B.O. mi-a oferit ocazia de a cunoaște mulți oameni, de a vedea cum trăiesc și de a afla direct de la ei modalitatea cea mai bună în care pot fi ajutați. Am putut participa în calitate de expert la evenimentele organizate în parteneriate, ca de exemplu la: Conferința L.G.B.T.I.Q. de la Berlin, Germania - unde am reprezentat România, la Proiectul Internațional Green Network România - de ecologizare a malurilor Râului Crișul Repede și Cursul pentru voluntari de îngrijiri paliative din localitatea Tăut". Sufletul nostru se topește în inimile celor pe care îi ajutăm; acei oameni rămân astfel amprentați cu bunăvoință. Putem transmite cunoștințele de specialitate și informațiile și fără tehnologie, lucru care reprezintă un imens avantaj, deoarece nu peste tot există echipamentul specific necesar. Psihodrama mă ajută foarte mult, în acest sens. Fiecare persoană din organizație este o resursă foarte importantă, fiecare este valoros în felul său și poate tocmai de aceea a venit momentul să ne gândim a scrie o carte despre U.F.B.O., care să cuprindă lucrurile pe care le facem, motivațiile pe care le avem și experiențele dobândite. Poate fi o temă de reflecție".
În încheierea galei, participanții au interpretat mai multe colinde.
Psiholog Alin Crețu
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: ,,Sufletul nostru se topește în inimile celor pe care îi ajutăm”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:33 Ora standard a Europei de Est