Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dar, din darurile tale...

În cadrul proiectului educațional SNAC „Acceptă-mă așa cum sunt!”

Dar, din darurile tale...

E încă decembrie.
E iarnă - anotimpul alb, curat și plin de poveste, când totul e magic.

În sufletul fiecăruia dintre noi e lumină și bunătate - adevărate comori, din care e bine să dăruim, să facem doar bine, să fim folositori! Să fim buni când avem ocazia! Și ocaziile apar. E Crăciunul! Lumina adusă în suflet o dată cu Nașterea Pruncului Iisus, o dăm și noi mai departe, făcând astfel viața mai frumoasă!
E magic să primești!
E magic și să dăruiești!
Dăruind iubire vom fi răsplătiți cu iubire, pentru că, succesul în viață presupune „A DĂRUI!"  Trăiește adevărul, bucuria și iubirea, DĂRUIND! Ele se află acolo unde EȘTI!
Astfel, în această perioadă când Crăciunul e la noi acasă și când visele devin realitate, copiii claselor a II-a A, a VIII-a C și elevii integrați ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea, însoțiți de cadrele lor: prof. Rotar Sorina, Onița Claudia, profesorii itineranți și de sprijin Susa Gabriela și Balint Ingrid au organizat o vizită caritabilă la casele de bătrâni patronate de Fundația ,,Efrem Beniamin" din Velența și Căminul Vasiliada Nufărul. Ceea ce a amprentat și mai mult importanța acestei acțiuni, a fost prezența în mijlocul copiilor a doamnei director - prof. Șaitoș Alina.
Prin această acțiune de suflet, am dorit să dezvoltăm sentimente de dragoste, prețuire și respect pentru persoanele vârstnice. Am dorit să educăm trăsături pozitive față de sine și de cei din jur, să stimulăm implicarea voluntară a copiilor  în acțiuni de caritate. Este important să putem sădi în sufletele copiilor, indiferent de vârstă, fie că sunt mititei (clasa a II-a) fie că sunt în pragul adolescenței (clasa a VIII-a) afecțiunea, înțelegerea și dorința de a aduce o rază de soare în viețile acelor bunici,  parcă, uitați acolo. Este important ca măcar acum, în perioada sărbătorilor de iarnă să putem răspunde nevoii lor de comunicare, de socializare, de a petrece puțin timp altfel, dând dovadă de sentimente nobile: de omenie, de bunătate și de dragoste față de persoanele lipsite de afecțiunea familiilor lor.
Această activitate face parte din  graficul activităților programate în cadrul proiectului educațional SNAC - „Acceptă-mă așa cum sunt!", coordonat de profesorul itinerant și de sprijin Susa Gabriela Maria de la C.S.E.I. ,,Orizont" Oradea. Este a cincea activitate din cadrul proiectului, organizat între școlile: Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea și C.Ș.E.I. „Orizont" Oradea.
În intervalul orar 9.30 -12, elevii integrați în Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, alături de colegii lor, elevii clasei a II-a A, împreună cu învățătoarea lor, prof. Rotar Sorina și elevii clasei  a VIII-a C, împreună cu doamna dirigintă, prof. Onița Claudia, s-au adunat în holul Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea pentru a porni spre cele două case de bătrâni.
Au avut o țintă precisă și un scop precis. Nu au mers doar pentru a-i colinda pe vârstnicii de acolo, ci au pregătit pentru a dărui pachete cu dulciuri, fructe și legume. Pentru că ne aflăm în cea mai frumoasă perioadă a anului,  Nașterea Pruncului Iisus, pentru că vrem să fim mai buni, pentru că este momentul să ne aducem aminte de cei mai necăjiți dintre noi, de bunicii uitați în căminele de bătrâni, ne-am hotărât să aducem și noi lumină în viața acestora. Tuturora, ne place să primim daruri, dar sentimentul trăit, când noi dăruim, e ceva înălțător și minunat. Minunea e cu atât mai mare cu cât bucuria celor cărora le dăruim ne încarcă inimile de iubire și lumină dumnezeiască.  Cadrele didactice au  reușit să cultive  în inimile acestor elevi, în decursul anilor petrecuți împreună, omenia, bunătatea, dragostea și respectul față de aproapele tău, valori atât de importante în viața adultului de mâine.
Ajunși la Căminul ,,Efrem Beniamin" am pus de un program compus din poezii și colinde. Dar nu orice colinde, ci pe acelea care să transmită emoțiile noastre, toată încărcătura emoțională trăită în acel moment. Bunicii ne sorbeau din priviri și parcă nu mai voiau să ne oprim. Au fost impresionați peste măsură, iar pe fețele multora dintre ei lacrimile curgeau fără oprire. Copiii au empatizat cu ei și cu emoțiile transmise de aceștia și au început să plângă și ei. Încărcătura emoțională era maximă. Plângeam cu toții. Copiii s-au pierdut printre bunici, impresionați de mângâierile acestora și de rugămințile lor de a-i mai vizita. Tot ce s-a întâmplat acolo și atunci, a fost ceva UNIC, DE LA SUFLET LA SUFLET, MAGIC, DE POVESTE.
Atât pentru noi ca oaspeți cât și pentru bunici ca și gazde, bucuria a fost imensă! Momentul întâlnirii: copii-bunici a fost de nedescris în cuvinte.
La finalul acestei zile am avut o satisfacție peste măsură, satisfacție care se citea pe chipurile noastre ale tuturor, fie copil, fie cadru didactic. Cu toții am trăit o frumoasă lecție de viață.
Reușita acestei activități ne-a dat imboldul de a mai avea astfel de inițiative. Am hotărât cu toții că nu vom mai aștepta un an pentru a ne întoarce acolo, ci o vom face mai curând.
Considerăm că această activitate a fost una dintre cele mai reușite din graficul activităților de până acum, în cadrul proiectului educațional SNAC „Acceptă-mă așa cum sunt!"
Gabriela Maria Susa
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Dar, din darurile tale…


Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:16 Ora de vară a Europei de Est