Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural

Program expoziții

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural

Vă prezentăm programul expozițiilor permanente și temporare pe care le puteți admira la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Expoziţii permanente
„Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar";
Istoria Pâinii;
Istoria fotografiei orădene;
Memorialul ,,Rezistență și represiune în Bihor";
Expoziţia Monumente în mișcare - „Depersonalisation", a artistului Cătălin Bădărău;
Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor";
Evoluția orașului Oradea în regimul comunist (1945-1989);
Expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea - File de istorie;
Expoziţia Bisericii Reformate Oradea;
Expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.
Expozitii temporare
Comori bănățene - cuprinde costume populare din Banat (de la sfârșitul secolului XIX - prima parte a secolului XX), năframe, salbe, oprege cu bani pentru mirese, catrințe etc. (Expoziție nouă)
Peceți identitare bihorene. Biserici ortodoxe construite în Oradea și Bihor între 1918-2018 (Expoziție nouă);
Expoziția de fotografie „Țara Bihorului pitoresc";
Expoziţia ,,PART Nature Art" -  lucrări realizate în cadrul taberei de vară 2018 la Finiş;
„Tezaurul de monede și podoabe de argint de la Almașu Mic, comuna Sârbi (jud. Bihor)" - cuprinde peste 80 de monede de argint din secolul al XIII-lea, piese de podoabă (inele, brățări), piese de metal și ceramică descoperite în vara anului 2018 în localitatea Almașu Mic, comuna Sârbi (jud. Bihor);
Expoziția fotodocumentară „Familia Regală pe frontul Marelui Război (1916-1918)": expoziția prezintă peste 70 de planșe cu fotografii ale regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, în diferite ipostaze: inspectând trupele, decorând soldații, îngrijind răniții etc.
Expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA - In spiritu caritatis - Desene": cuprinde desene, gravuri și alte lucrări păstrate în „Arhiva Ghika" a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, realizate de Vladimir Ghika, fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg.  Vladimir Ghika moare pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, și este ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică pe 31 august 2013.
Expoziția Liceului de Arte din Oradea „România - 100 de talente" - cuprinde lucrări de pictură și ceramică ale elevilor de la Liceul de Arte
Expoziția „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect". Expoziția cuprinde 91 de lucrări de grafică (litografie, serigrafie, în ediții numerotate), tapiserie și obiect (bijuterie, medalioane, medalii), în serii numerotate și autentificate, care evocă preocuparea artiștilor pentru temele biblice, interpretate în cheie, suprarealist, la începutul secolul XX.
Expoziția „Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial". Cuprinde stereofotografii din colecțiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft, ale companiei americane Keystone View Company, precum și fotografii provenite de la diverși proprietari; imaginile prezintă tabăra Antantei, a Puterilor Centrale și viața civililor și vor fi vizionate cu ochelari speciali în 3D;
Expoziţia „Renaştere prin restaurare"- piese arheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea;
„Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară", expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente.
Totodată vă invităm să vizitați și Muzeul evreilor din Oradea și Bihor (dedicat evoluției comunității evreiești din aceste locuri de la primele consemnări documentare, precum și istoriei din timpul Holocaustului).
Taxă vizitare
- adulți: 5 lei/persoană;
- preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de min. 10 persoane: 3 lei/persoană.
Taxa ghidaj expoziții
- adulți: 5 lei/persoană (ghidajele se fac pentru grupuri de minim 10 persoane);
- preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de min. 10 pers.: 3 lei/persoană.
Pentru vizitarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect" se percepe un bilet special. Prețul acestuia este de  20 lei pentru adulți, 10 lei pentru copiii între 7 și 14 ani, 10 lei pentru grupuri școlare formate din minim 15 persoane; pentru copiii sub 7 ani intrarea este gratuită.
Programul de vizitare
Marți - duminică: între orele 9. 00-17. 00. Accesul ultimilor vizitatori se face până la ora 16.20;
Luni  - închis.
Ionuț Ciorba,
director adjunct

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:26:00 Ora standard a Europei de Est