Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 300 de daruri, în ,,Bradul dăruirii” 2018

La Școala ,,Nicolae Bălcescu”, proiectul caritabil ,,Copiii pentru copii”

Peste 300 de daruri, în ,,Bradul dăruirii” 2018

De 16 ani la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, la început de decembrie, școlarii fac exerciții efective de dăruire, pregătind pachete cu daruri, frumos ambalate și etichetate, și uite-așa, la nivel de școală, se mai pune de câte un ,,Brad al darurilor".

Un ,,munte" de pachete care conțin daruri de la copiii școlii pentru copii mai puțin norocoși, menite să-i bucure și pe aceștia de Sfintele Sărbători de Crăciun.
Miercuri (19 decembrie 2018) peste 300 de pachete ambalate și etichetate, erau aranjate în holul școlii sub forma unui brad imens care acoperea mai bine de jumătate de perete, plus un altul mai mic pe un perete lateral, în dreapta, la intrare. La ora 10.30, doamna profesor Stela Tăut, inițiatorul și coordonatorul proiectului, a prezentat bilanțul 2018 al proiectului, împreună cu domnul director Gheorghe Troie și cu profesorul de religie, doamna Alina Deliman, amintind, totodată, și beneficiarii ediției 2018. S-a subliniat însă faptul că acest proiect nu este singura acțiune de caritate desfășurată la nivelul școlii ,,Nicolae Bălcescu".
Cum poți salva viața unui copil adunând capace de plastic!
Adunând capace de la flacoanele de apă și dăruindu-le unei fabrici, copiii de la ,,Nicolae Bălcescu" contribuie la susținerea cu medicamente a unei fetițe, din partea fabricii respective.
Târgul de jucării, cu scop caritabil
Așa cum se întâmplă, de ani și ani, și în alte școli orădene, și la ,,Nicolae Bălcescu" a fost organizat și în această toamnă Târgul de jucării, iar sumele obținute din vânzarea jucăriilor au fost donate Asociației ProBambini, care oferă ajutoare și burse copiilor nevoiași, sprijinind astfel și încurajând performanța și copiii talentați.
Târgul de prăjituri de post pentru Maria
Doamna profesor de religie Alina Deliman ne-a vorbit despre Târgul de prăjituri de post organizat pentru a sprijini cu bani (1.300 de lei) o elevă a școlii, pe Maria, operată de rinichi din cauza unei tumori, spitalizată acum în Franța. E lăudabil gestul pe care l-au făcut, în acest sens, și Clubul Impact și studenții orădeni care și-au unit forțele și au adunat bani pentru Maria.
Varză murată pentru zeci de mii de sărmăluțe de Crăciun
Tot de la doamna profesor Stela Tăut aveam să aflăm cum timp de o săptămână, un domn cu dare de mână și suflet mare și firma sa (tot anonimă) distribuie gratuit, în stânga și în dreapta, caselor de copii, caselor de bătrâni și cantinelor sociale... peste 3.600 de kilograme de varză murată (ambalată în pungi vidate), din care se vor pregăti de Sfintele Sărbători ale Crăciunului zeci de mii de sărmăluțe pentru copiii și sărmanii Oradiei.
Beneficiarii 2018 ai darurilor de la ,,Nicolae Bălcescu"  
Pentru cele peste 300 de pachete care s-au adunat la actuala ediție, au fost felicitați toți elevii și dascălii școlii, iar domnul director a înmânat și câteva diplome. Câțiva copii din clasa doamnei Stela Tăut, îmbrăcați în costume populare, și echipa de voluntari gimnaziști au colindat, miercuri, lângă ,,Bradul darurilor", iar prichindeii Creșei Nr. 8 ,,Căsuța piticilor", conduși de doamna Mihaela Banyai, asistau și se minunau de atâția copii și atâtea pachete pe care nu le-au văzut în viața lor. Unii chiar au ajuns să ia în brațe câte un pachet, să-l mângâie, să-l strângă la piept și să-l cântărească din priviri.
La finalul reuniunii, acolo în hol, voluntarii au luat pachet cu pachet pentru a le grupa pe categorii de vârstă și pe beneficiari. Primii dintre beneficiarii prezenți la acțiune, cei de la CSEI Tileagd au fost reprezentați de distinsul și îndrăgitul psiholog Alin Crețu, pe care l-am surprins cărând pachetele la mașină, ajutat de băieții voluntari. Desigur, beneficiarii acțiunii elevilor de la ,,Nicolae Bălcescu" sunt mult mai mulți: familii nevoiașe din: Copăcel, Sîntandrei, Tileagd, Căpâlna, Pădurea Neagră și Oradea, Casa de Copii ,,Sf. Nicolae" din Peciu-Nou, județul Timiș, CSEI Tileagd (despre care am făcut vorbire), Asociația AMIA - ,,Suflet de copil" din Oradea etc.
Ce altceva am mai putea spune despre acești copii și dascăli minunați pe care doar bunul Dumnezeu îi poate judeca și răsplăti pentru gesturile și faptele lor caritabile de 16 ani!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (68 de poze) în Galeria foto: Peste 300 de daruri, în ,,Bradul dăruirii” 2018  

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 08:35:32 Ora de vară a Europei de Est