Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Peste 300 de daruri, în ,,Bradul dăruirii” 2018

La Școala ,,Nicolae Bălcescu”, proiectul caritabil ,,Copiii pentru copii”

Peste 300 de daruri, în ,,Bradul dăruirii” 2018

De 16 ani la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, la început de decembrie, școlarii fac exerciții efective de dăruire, pregătind pachete cu daruri, frumos ambalate și etichetate, și uite-așa, la nivel de școală, se mai pune de câte un ,,Brad al darurilor".

Un ,,munte" de pachete care conțin daruri de la copiii școlii pentru copii mai puțin norocoși, menite să-i bucure și pe aceștia de Sfintele Sărbători de Crăciun.
Miercuri (19 decembrie 2018) peste 300 de pachete ambalate și etichetate, erau aranjate în holul școlii sub forma unui brad imens care acoperea mai bine de jumătate de perete, plus un altul mai mic pe un perete lateral, în dreapta, la intrare. La ora 10.30, doamna profesor Stela Tăut, inițiatorul și coordonatorul proiectului, a prezentat bilanțul 2018 al proiectului, împreună cu domnul director Gheorghe Troie și cu profesorul de religie, doamna Alina Deliman, amintind, totodată, și beneficiarii ediției 2018. S-a subliniat însă faptul că acest proiect nu este singura acțiune de caritate desfășurată la nivelul școlii ,,Nicolae Bălcescu".
Cum poți salva viața unui copil adunând capace de plastic!
Adunând capace de la flacoanele de apă și dăruindu-le unei fabrici, copiii de la ,,Nicolae Bălcescu" contribuie la susținerea cu medicamente a unei fetițe, din partea fabricii respective.
Târgul de jucării, cu scop caritabil
Așa cum se întâmplă, de ani și ani, și în alte școli orădene, și la ,,Nicolae Bălcescu" a fost organizat și în această toamnă Târgul de jucării, iar sumele obținute din vânzarea jucăriilor au fost donate Asociației ProBambini, care oferă ajutoare și burse copiilor nevoiași, sprijinind astfel și încurajând performanța și copiii talentați.
Târgul de prăjituri de post pentru Maria
Doamna profesor de religie Alina Deliman ne-a vorbit despre Târgul de prăjituri de post organizat pentru a sprijini cu bani (1.300 de lei) o elevă a școlii, pe Maria, operată de rinichi din cauza unei tumori, spitalizată acum în Franța. E lăudabil gestul pe care l-au făcut, în acest sens, și Clubul Impact și studenții orădeni care și-au unit forțele și au adunat bani pentru Maria.
Varză murată pentru zeci de mii de sărmăluțe de Crăciun
Tot de la doamna profesor Stela Tăut aveam să aflăm cum timp de o săptămână, un domn cu dare de mână și suflet mare și firma sa (tot anonimă) distribuie gratuit, în stânga și în dreapta, caselor de copii, caselor de bătrâni și cantinelor sociale... peste 3.600 de kilograme de varză murată (ambalată în pungi vidate), din care se vor pregăti de Sfintele Sărbători ale Crăciunului zeci de mii de sărmăluțe pentru copiii și sărmanii Oradiei.
Beneficiarii 2018 ai darurilor de la ,,Nicolae Bălcescu"  
Pentru cele peste 300 de pachete care s-au adunat la actuala ediție, au fost felicitați toți elevii și dascălii școlii, iar domnul director a înmânat și câteva diplome. Câțiva copii din clasa doamnei Stela Tăut, îmbrăcați în costume populare, și echipa de voluntari gimnaziști au colindat, miercuri, lângă ,,Bradul darurilor", iar prichindeii Creșei Nr. 8 ,,Căsuța piticilor", conduși de doamna Mihaela Banyai, asistau și se minunau de atâția copii și atâtea pachete pe care nu le-au văzut în viața lor. Unii chiar au ajuns să ia în brațe câte un pachet, să-l mângâie, să-l strângă la piept și să-l cântărească din priviri.
La finalul reuniunii, acolo în hol, voluntarii au luat pachet cu pachet pentru a le grupa pe categorii de vârstă și pe beneficiari. Primii dintre beneficiarii prezenți la acțiune, cei de la CSEI Tileagd au fost reprezentați de distinsul și îndrăgitul psiholog Alin Crețu, pe care l-am surprins cărând pachetele la mașină, ajutat de băieții voluntari. Desigur, beneficiarii acțiunii elevilor de la ,,Nicolae Bălcescu" sunt mult mai mulți: familii nevoiașe din: Copăcel, Sîntandrei, Tileagd, Căpâlna, Pădurea Neagră și Oradea, Casa de Copii ,,Sf. Nicolae" din Peciu-Nou, județul Timiș, CSEI Tileagd (despre care am făcut vorbire), Asociația AMIA - ,,Suflet de copil" din Oradea etc.
Ce altceva am mai putea spune despre acești copii și dascăli minunați pe care doar bunul Dumnezeu îi poate judeca și răsplăti pentru gesturile și faptele lor caritabile de 16 ani!
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (68 de poze) în Galeria foto: Peste 300 de daruri, în ,,Bradul dăruirii” 2018  

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:13:01 Ora standard a Europei de Est