Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

De Crăciun, române, fii mai bun!

De la Sîmbăta la Râpa

De Crăciun, române, fii mai bun!

Atât de multe lucruri frumoase se petrec în această lună magică, luna decembrie (denumită și luna cadourilor), încât țin cu greu pasul să vorbesc (și să scriu) despre fiecare în parte.

O altă activitate captivantă a fost organizată de către elevii și dascălii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sîmbăta. De obicei, copilașii sunt obișnuiți ca doar ei să primească daruri de Crăciun. De data aceasta, rolurile s-au inversat. Cadrele didactice au încercat să le insufle elevilor bucuria de a dărui, i-au făcut să conștientizeze că această sărbătoare nu este numai despre daruri și despre Moș Crăciun. Crăciunul înseamnă, înainte de toate, bucuria Nașterii Pruncului Sfânt, Iisus Hristos; înseamnă: pace, fericire, iubire, bunătate și generozitate. Toate acestea ne dau fericirea, starea necesară pentru a primi cu mult drag vestea Nașterii Mântuitorului, Cel care a venit în lume ca să ne mântuiască.
,,Lecția" de la Râpa are valențe educative nebănuite
Elevii școlii noastre au demonstrat că au spiritul de a dărui, de a face o bucurie oamenilor nevoiași. Ei, la inițiativa profesorilor coordonatori, au strâns alimente și toate cele necesare pentru bătrânii care trăiesc în centrul Asociației Căminul Casa Matei din Râpa. Impactul cu bunicii din acest lăcaș binecuvântat a fost unul pozitiv. La început, elevii le-au colindat, umplându-le sufletul de bucurie, iar apoi le-au dăruit câte o iconiță ca semn al sărbătorii Crăciunului. Copiii nu s-au sfiit să socializeze cu bunicii, povestindu-le despre colindele vechi pe care le învățaseră. Bunicii din fața lor aveau lacrimi în ochi, semn că prezența, dar mai ales vorbele de duh ale copilașilor îi emoționaseră până la lacrimi.
Prin intermediul acestei activități, i-am pus pe elevi în fața unor realități, din care pot învăța multe, dar mai ales pot să se încarce cu emoții și sentimente, cele care contează cel mai mult. Acestea duc la formarea de atitudini și convingeri sănătoase, dincolo de  spiritul și simțul civic. ,,Lecția" vie de la Râpa are valențe educative nebănuite. Fiecare dintre ei are bunici și știu cât de multă nevoie avem de bunici; fiecare ajunge să se bucure de afectivitatea, blândețea și bunătatea, iubirea fără seamăn a propriilor bunici. Căci bunicii își iubesc nepoții ca lumina ochilor, mai mult decât și-au iubit propriii copii.
La final, elevii noștri le-au promis că vor reveni și cu alte ocazii.
Lavinia Haidu

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:40:24 Ora standard a Europei de Est