Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cei mai tari brâncușieni orădeni

Top 5, la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Oradea

Cei mai tari brâncușieni orădeni

Cu prilejul concursurilor profesionale și al olimpiadelor tehnice, an de an, elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea fac dovada bunei lor pregătiri teoretice și practice, determinându-ne să afirmăm, nu o dată, că brâncușienii orădeni sunt mari meseriași.

 Ne reamintim cu plăcere ceea ce ne declara, anul trecut, directorul colegiului, distinsul profesor Mihai Crețu: „De cinci ani, consecutiv, olimpicii noștri nu s-au întors acasă fără un premiu întâi. În 2004, cel mai important premiu a fost cucerit de Marius Buibaș, în 2005, de Cosmin Ambru, în 2006, de Bogdan Popa, în 2007, de Călin Bac, iar anul acesta (2008), de Bako Annamaria...”
Pentru alcătuirea Topului 5 (2008), dl director Mihai Crețu, dna prof. Ana – Maria Iova (consilierul educativ) și ceilalți profesori, membri ai comisiei de evaluare, au luat în calcul drept criterii: rezultatele la învățătură, la olimpiadele școlare, activitatea CE (în cadrul Consiliului elevilor), activitățile extrașcolare (inclusiv participarea la competițiile sportive).
„Dincolo de activitățile cunoscute și mediatizate, dorim să subliniem importanta campanie de colectare de hârtie din luna noiembrie 2008, prilej cu care s-au strâns peste 1.500 de kg de maculatură, acțiune la care s-au evidențiat colectivele de elevi din clasele a X-a A, a XI-a A și C, precum și plantatul puieților (în luna octombrie), proiect în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea, ocazie cu care s-au remarcat elevii claselor a X-a B (SAM), a IX-a și a X-a B (liceu)”, a ținut să sublinieze consilierul educativ, prof. Ana – Maria Iova.
Ioana, Tiberiu, David, Tudor și Csaba
În topul primilor cinci brâncușieni (pe 2008) îi găsim pe: Ioana Ștefan (din XII A), Tiberiu Rusu (XII B), David Mihail Sabău (XIII A - SAM), Tudor Costa (XII A) și Pap Nandor Csaba (XII A - SAM).  
Dacă la carte, Ioana Ștefan este neîntrecută (cu media generală 9,83 – cea mai mare medie din școală), la fel de autoritar conduce și în pictura iconografică, unde deține, de ani buni, supremația județeană, având un frumos palmares din care nu lipsesc premii I la concursuri naționale și internaționale (de pictură – icoane pe sticlă). Chiar dacă învață într-un colegiul tehnic, Ioana a obținut, în 2008, o mențiune la etapa județeană a Olimpiadei de limba și literatura română, ceea ce nu e puțin lucru!
Locul al doilea în top este deținut de președintele CE, Tiberiu Rusu, cu o activitate de excepție, elev eminent și „soldat” disciplinat (media generală – 9,57), membru al echipei de proiect „Oradea – o comoară redescoperită”. A realizat un site pentru Primăria Oradea, cu care a spart gura târgului și a obținut premiul I...
Pe David Mihail Sabău l-am recunoscut imediat. El face parte din galeria olimpicilor colegiului, spiritual din fire, deschis și vorbăreț, cu un ascuțit simț al umorului. David este deținătorul locului III pe țară la Olimpiada tehnică (tehnician instalator în construcții).
În pozițiile 4 și 5 sunt Tudor Costa și Pap Nandor Csaba, fiecare cu câte o mențiune la Olimpiada tehnică, etapa pe țară, Tudor, la tehnician desenator în construcții și insatalații, iar Csaba, tehnician zidar, pietrar, tencuitor, departajați de „golaveraj”, adică de media generală, primul cu 8,93, iar celălalt, cu 8,55. (Ov. D.)      

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:01 Ora de vară a Europei de Est