Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Duminică,

Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Duminică, 16 decembrie 2018, credincioșii care au participat la slujba ținută la Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din centrul Aleșdului au avut parte de o surpriză, și anume, lansarea volumelor „Sub clopotul Marii Unirii", „1918 - Drumul datoriei (Bihorenii la Alba-Iulia") și „Al doilea brâu" ale reputatului istoric militar col.(r|) dr. Constantin Moșincat.

Publicul prezent a ascultat cu mult interes prezentările făcute de către gl. (r.) Grigore Bartoș - președintele Filialei Bihor a Asociației Cultural Patriotice „Avram Iancu", col.(r.) ing. Dan N. Poinar - președintele Filialei Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria" și de către autor, col.(r.) dr. Constantin Moșincat - președintele Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio.
„Cu această activitate, cele trei asociații încheie manifestările științifice dedicate Anului Centenar. Pe noi, pe bihoreni ne așteaptă însă un an 2019 plin de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de când și această parte a Țării s-a alipit efectiv României. În acest an am fost împreună cu toată Țara. La anul va trebui să arătăm singuri că nu i-am uitat pe cei care în acele vremuri grele nu și-au pierdut credința în Dumnezeu, Neam și Țară, plătind uneori acest lucru chiar cu viața lor." - a spus col.(r.) ing. Dan N. Poinar
„Nu suntem azi întâmplător aici, alături de dumneavoastră", a spus gl. (r.) Grigore Bartoș. „În urmă cu 79 de ani, militarii Brigăzii 1 Mixtă Munte-Sinaia  aflați sub comanda  generalului Petre Bălănescu au ridicat acest sfânt lăcaș în numai 75 de zile pe locul unde au fost împușcați în anul 1904 țăranii români care nu au mai putut răbda jugul neomenos al nobilimii maghiare. La începutul carierei mele am avut onoarea să fac parte din această unitate de elită a Armatei Române".
„Iubiți credincioși, nu dorim să vă prezentăm cărțile de față în detaliu, lăsându-vă plăcerea să le lecturați. Dorim doar să vă semnalăm aspectele inedite, mai puțin cunoscute ale evenimentelor petrecute atunci pe plaiurile Bihorului. Am grupat cele trei cărți sub genericul Clopotul Marii Uniri deoarece clopotul bisericilor noastre a fost și este cel care ne-a adunat și la bine dar mai ales la ceas de primejdie" a concluzionat autorul, col.(r.) dr. Constantin Moșincat.
Gazda întâlnirii, cel care i-a primit cu multă căldură pe cei trei militari în rezervă, preotul paroh Călin Ioniță, a concluzionat cu un citat din Patriarhul României Mari - Miron Cristea: „Acum, când patria noastră Mare, liberă și mândră cum au visat-o strămoșii noștri, s-a desăvârșit în marginile idealului național, se cade să ne gândim cu pietate la toți cei care și-au dat viața pentru gloria ei. Sunt fără nume vitejii și martirii căzuți în văile munților, în largul câmpurilor de luptă și în lagărele de robie ale străinătății, departe de căminele lor, unde mamele și copiii lor îi plâng, fără să le știe locul mormântului. Cultul lor, al moților glorioși, e o datorie de seamă a celor ce supraviețuiesc din generația de sacrificiu a României Mari".
Dan Poinar
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:46:49 Ora de vară a Europei de Est