Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Duminică,

Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Duminică, 16 decembrie 2018, credincioșii care au participat la slujba ținută la Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din centrul Aleșdului au avut parte de o surpriză, și anume, lansarea volumelor „Sub clopotul Marii Unirii", „1918 - Drumul datoriei (Bihorenii la Alba-Iulia") și „Al doilea brâu" ale reputatului istoric militar col.(r|) dr. Constantin Moșincat.

Publicul prezent a ascultat cu mult interes prezentările făcute de către gl. (r.) Grigore Bartoș - președintele Filialei Bihor a Asociației Cultural Patriotice „Avram Iancu", col.(r.) ing. Dan N. Poinar - președintele Filialei Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria" și de către autor, col.(r.) dr. Constantin Moșincat - președintele Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio.
„Cu această activitate, cele trei asociații încheie manifestările științifice dedicate Anului Centenar. Pe noi, pe bihoreni ne așteaptă însă un an 2019 plin de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de când și această parte a Țării s-a alipit efectiv României. În acest an am fost împreună cu toată Țara. La anul va trebui să arătăm singuri că nu i-am uitat pe cei care în acele vremuri grele nu și-au pierdut credința în Dumnezeu, Neam și Țară, plătind uneori acest lucru chiar cu viața lor." - a spus col.(r.) ing. Dan N. Poinar
„Nu suntem azi întâmplător aici, alături de dumneavoastră", a spus gl. (r.) Grigore Bartoș. „În urmă cu 79 de ani, militarii Brigăzii 1 Mixtă Munte-Sinaia  aflați sub comanda  generalului Petre Bălănescu au ridicat acest sfânt lăcaș în numai 75 de zile pe locul unde au fost împușcați în anul 1904 țăranii români care nu au mai putut răbda jugul neomenos al nobilimii maghiare. La începutul carierei mele am avut onoarea să fac parte din această unitate de elită a Armatei Române".
„Iubiți credincioși, nu dorim să vă prezentăm cărțile de față în detaliu, lăsându-vă plăcerea să le lecturați. Dorim doar să vă semnalăm aspectele inedite, mai puțin cunoscute ale evenimentelor petrecute atunci pe plaiurile Bihorului. Am grupat cele trei cărți sub genericul Clopotul Marii Uniri deoarece clopotul bisericilor noastre a fost și este cel care ne-a adunat și la bine dar mai ales la ceas de primejdie" a concluzionat autorul, col.(r.) dr. Constantin Moșincat.
Gazda întâlnirii, cel care i-a primit cu multă căldură pe cei trei militari în rezervă, preotul paroh Călin Ioniță, a concluzionat cu un citat din Patriarhul României Mari - Miron Cristea: „Acum, când patria noastră Mare, liberă și mândră cum au visat-o strămoșii noștri, s-a desăvârșit în marginile idealului național, se cade să ne gândim cu pietate la toți cei care și-au dat viața pentru gloria ei. Sunt fără nume vitejii și martirii căzuți în văile munților, în largul câmpurilor de luptă și în lagărele de robie ale străinătății, departe de căminele lor, unde mamele și copiii lor îi plâng, fără să le știe locul mormântului. Cultul lor, al moților glorioși, e o datorie de seamă a celor ce supraviețuiesc din generația de sacrificiu a României Mari".
Dan Poinar
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Lansare de carte la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Aleșd

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:56 Ora standard a Europei de Est