Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

Vineri, noi acțiuni marca Vatra Românească

Plantări de puieți de stejar și concert de colinde

În organizarea Vetrei Românești și din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari și a vicepreședintelui Teodor David, în ultimele zile, în satul Livada (de Bihor), au avut loc plantări de stejar pe pășunea de la intrarea în cimitir, iar vineri (14 decembrie 2018) și în parcul bisericii și cel al satului, cu concursul domnului inginer horticol Adrian Bucurean.

Vineri, s-au aliniat la start și parte dintre olimpicii de la ,,Onisifor Ghibu", în frunte cu Andrei Oros, care a stabilit un record de plantări, și frumoasele lăzăriste, prezente și ele în 25 noiembrie la Alba Carolina.
Concert de colinde cu corul orfanilor
Surpriza deosebit de plăcută a serii de colinde de vineri de la Biserica din Livada a venit din partea membrilor corului orfanilor care au cântat dumnezeiește! În deschidere, părintele paroh Floricel Daina a felicitat voluntarii care în câteva zile au plantat în jur de 150 de puieți de stejar.
,,Cu multă bucurie, cu deosebit respect și cu adâncă recunoștință ne-am adunat astăzi (vineri - n.n.), în Sfânta Biserică din Livada pentru a mulțumi lui Dumnezeu. Ne-am întâlnit cu binecuvântarea Preasfințitului părintelui nostru Sofronie, episcopul Oradiei, la acest eveniment minunat, de a planta un pom. Și nu orice pom, ci un stejar. Minunatul și mare poet care a fost Mihai Eminescu spunea că stejarul crește numai în pământ bun. Buruienile cresc pretutindeni, dar strejarul, numai în pământ bun. De secole, românul s-a înfrățit cu stejarul, de aceea și vorba populară românească: ,,Românul să trăiască verde ca și stejarul!" La inițiativa domnului Chivari și Vatra Românească, iată că am plantat aproape 150 de stejari. Stejarul, să știți că este folosit și în biserică, la Rusalii și la Înălțarea Domnului. De câteva decenii, fără a specula, fără a exagera, domnul Chivari este îngerul păzitor al comunității noastre și nu numai. Astăzi, Livada de Bihor, dintr-un colț de românitate, un izvor de spiritualitate", a spus părintele Floricel Daina. Și ne-a mai pus la suflet părintele o pildă, o legendă, o parabolă: ,,Se spune că la Dumnezeu au venit câțiva oameni cu o reclamație. Erau români. Sfântul Apostol Petru s-a prezentat în fața Atotțiitorului și a spus: Doamne, a venit aici un grup de oameni, ce să facem cu ei? Ce vor? Iată, peste tot s-au împărțit țările și lor nu le-ai dat încă nimic. Și-atunci spune foarte frumos că Dumnezeu i-a spus Sfântului Petru: Dă-le țara pe care am ținut-o pentru noi. Și-atunci le-a dat celor de-atunci, dacilor, le-a dat România. Desigur, este o legendă, dar după părerea mea este foarte-foarte frumoasă", a conchis părintele Floricel Daina.
,,Pe Ioan Chivari l-am studiat cu atenție și am descoperit că e un mare român!"
A luat apoi cuvântul distinsul profesor Teodor David, vicepreședinte al Vetrei Românești. Mulțumind părinților parohi Florian Daina și Floricel Daina, tată și fiu, pentru găzduirea evenimentului, vicepreședintele a spus: ,,Cu două luni înainte, i-am spus domnului Chivari: Hai să plantăm de Centenar 100 de stejari la tine în sat. Chivari s-a luminat la față și a zis DA! Ne-am dus împreună la Direcția Silvică și am obținut acești puieți de stejar. Astăzi, ne aflăm aici tot datorită lui Ioan Chivari. Ca și colegi la Vatra Românească am avut timp să-l studiez cu atenție și am descoperit că e un mare român! Iar pentru satul său a făcut atâtea lucruri frumoase. Merită mulțumirea și aplauzele noastre!" Au urmat aplauze și La mulți ani!
Părintele Floricel a mai adăugat: Petre Țuțea spunea: ,,Eu nu am vrut să fiu român. Am avut noroc!"
Apoi, am avut parte de un concert de colinde pe cinste, susținut de grupul de orfani pe care Dumnezeu i-a binecuvântat cu niște voci de aur și cu o sensibilitate de excepție.
La sfârșit, părinții parohi ne-au uns cu mir sfințit și ne-au dăruit câte o iconiță.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (56 de poze) în Galeria foto: Plantări de puieți de stejar și concert de colinde    

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:27 Ora standard a Europei de Est