Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda”

La Era Park, s-a desfășurat marți

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda”

În organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, ERA Shopping Park Oradea, Consiliul Județean Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop dr. Vasile Coman" Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, s-a desfășurat ieri (marți, 11 decembrie 2018), la ERA Park Oradea, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda", cu participarea a 37 de grupuri de colindători, după cum ne-a spus dl inspector școlar Florin Negruțiu.

Colindătorii au reprezentat următoarele unități de învățământ: Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" Oradea, Liceul Teoretic ,,Gabriel Țepelea" Borod, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca, Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" Tinca, structura Școala Gimnazială Gurbediu, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Liceul Teoretic Bratca,  structura Școala Gimnazială Beznea, Școala  Gimnazială  Nr. 1  Sîmbăta, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Gimnazială ,,Nicolae Popoviciu" Beiuș, Școala Gimnazială Butani, Școala Gimnazială Cociuba Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Avram Iancu, Școala Gimnazială Nr. 1 Balc, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz, structura Școala Primară Remeți, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 Șimian, Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Finiş, Școala Gimnazială Sâniob, structura Școala Gimnazială Ciuhoi, Școala Gimnazială Nr. 1 Cefa, Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras.
,,Festivalul îşi propune identificarea şi promovarea colindului autentic şi cuprinderea sa într-o culegere.
Festivalul se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ, fiind structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) - sub formă de concurs, respectiv, Colinde de largă circulaţie", a precizat domnul inspector școlar.
,,Să păstrați cu scumpătate aceste tradiții frumoase în sufletul vostru"
Și la actuala ediție, ca de altfel la toate edițiile de până acum, concursul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfășurat de pe Str. Republicii (zona pietonală), în Piața Unirii, Str. Vasile Alecsandri (tot pietonală), Parcul 1 Decembrie, cu descălecat la Statuia Ostașului Român (pentru poze), iar de-aici la Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului". La catedrala episcopală, preasfințitul părinte episcop Sofronie Drincec le-a pus la suflet colindătorilor un cuvânt de învățătură, din care cităm: ,,Din zestrea neamului nostru fac parte bisericile, tradițiile noastre, din lada cu zestre a poporului nostru au ieșit costumele frumoase pe care le îmbrăcați voi. Sunt așa de frumoase pentru că le purtați voi. Și tot din lada cu zestre a poporului nostru ies colindele și frumoasele obiceiuri de Crăciun. Voi acum ați pornit să colindați, așa cum stă bine românului înainte de Nașterea Domnului și bine ați făcut și să păstrați cu scumpătate aceste tradiții frumoase în sufletul vostru. Și colindele și portul național și obiceiurile de Crăciun și sufletele voastre sunt zestrea cea mai importantă a poporului din care facem parte... Pentru mine, personal, voi sunteți un izvor permanent de bucurie, de mândrie duhovnicească și de speranță", a spus preasfințitul părinte episcop Sofronie.
Moise-Ovidiu Dan
Găsiți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:18 Ora de vară a Europei de Est