Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” a găzduit cercul pedagogic la Educaţie tehnologică

Joi

Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” a găzduit cercul pedagogic la Educaţie tehnologică

Joi, 29.11.2018, L.T.,,O.Ghibu"Oradea a găzduit cercul pedagogic la disciplina Educaţie tehnologică.

După cuvântul de bun venit al d-lui director, prof. Timar Iulius Radu, doamna profesor Ile Angela, în calitate de coordonator, a prezentat scopul şi obiectivele cercului precum şi tema acestuia: Metode moderne utilizate în demersul didactic.
Doamna profesor Diamant Cristina a prezentat în PowerPoint lecţia ,,Reţele de utilităţi",  la clasa a VI-a,  în cadrul căreia a folosit ca metodă de predare ,,metoda Mozaic"; totodată doamna profesor a prezentat şi o aplicaţie practică privind executarea unui ambalaj pentru produse alimentare.
În cadrul cercului pedagogic la disciplina Educaţie tehnologică, pe ordinea de zi s-a derulat şi sceneta ,,Scurt istoric al aşezărilor umane", în interpretarea elevilor din clasa a VI-a A, B şi C de la L.T.,,O.Ghibu" Oradea, în regia și sub îndrumarea doamnei prof. Dascălu Lenuţa-Amalia.
Sintagma ,,Creşte prin teatru!" este valabilă chiar şi unor elevi de gimnaziu, ba chiar am îndrăzneala extinderii valabilităţii ei asupra tuturor categoriilor de vârstă; nu suntem niciodată prea maturi ca să nu mai putem învăţa ceva şi nu suntem niciodată prea bătrâni ca să nu ne mai putem juca. Dramatizarea, ca metodă didactică, este deosebit de eficientă deoarece incită elevul la acţiune, îi oferă un cadru favorabil de contextualizare a învăţării, îi dezvoltă vocabularul şi capacitatea de comunicare. Această metodă mizează pe acumularea de cunoştinţe prin joc, facilitând totodată înţelegerea conţinutului informaţional.
Unitatea de învăţare cu care debutează manualul de clasa a VI-a, este ,,Mediul construit". Evoluţia aşezărilor umane, parte a conţinuturilor aceste unităţi de învăţare, a constituit punctul de pornire pentru regizarea scenetei cu titlul sus-amintit.  Machetele şi colajele alcătuite de copii au fost nu doar mijloc didactic folosit la clasă ci în acest caz am realizat cu ele un decor scenic adecvat. Elevii au prezentat prin arta teatrală, evoluţia aşezărilor umane din epoca preistorică până în epoca contemporană, folosind o vestimentaţie adecvată epocii pe care o reprezintă.
În actul prezentării s-a reliefat tipul de locuinţă specific fiecărei epoci, materialele de construcţie folosite, modul de amplasare, siguranţa şi securitatea  construcţiei, activităţile şi ocupaţiile oamenilor din diferitele epoci istorice, contribuţia lor la dezvoltarea societăţii pe multiplele ei planuri, dar şi modul de procurare a hranei şi preferinţele alimentare ale oamenilor din diferitele epoci istorice; aşadar mesajul scenetei a înglobat conţinutul informaţional transmis şi însuşit pe parcursul unei întregi unităţi de învăţare - Mediul construit.
Această activitate a avut un dublu scop: deschiderea unui câmp vast de documentare, descoperire şi autocunoaştere, de cunoaştere şi interrelaţionare umană; sensibilizare pentru frumosul din natură şi cel creat de om, precum şi faţă de valorile cultural-istorice ale omenirii de-a lungul veacurilor.
S-a urmărit dezvoltarea următoarelor competenţe specifice: utilizarea achiziţiilor de bază din matematică şi ştiinţe pentru realizarea unui produs, în condiţii de eficienţă (machete, colaje), perceperea sensului global al scenetei prezentate.De asemenea pot fi prezentate câteva competenţe derivate: reproducerea unui rol cu intonaţia şi mimica adecvată, manifestarea preferinţelor pentru unul din personaje, susţinându-le prin argumente, participarea la confecţionarea decorurilor, a costumelor şi a altor materiale, colaborare intercolegială în realizarea reprezentaţiei.
Cercul pedagogic s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare. Elevii au fost premiați într-un cadru festiv, iar solista vocală de muzică populară Jurcuț Casiana, elevă în clasa a VI-a A la L.T.,,O.Ghibu" a marcat sărbătoarea centenarului prin două piese vocale care au avut un profund mesaj patriotic sensibilizînd vădit, pînă la lacrimi inimile celor prezenți.
Trăiască România Mare!
Prof. Dascălu Lenuța Amalia
Găsiți mai multe poze în Galeria foto: Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” a găzduit cercul pedagogic la Educaţie tehnologică

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:45 Ora de vară a Europei de Est