Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Istoria trăită și înfăptuită de stră-străbunii mei

Despre Marea Unire

Istoria trăită și înfăptuită de stră-străbunii mei

Momentul de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, când s-a desăvârșit unirea tuturor românilor, înseamnă foarte mult pentru mine: înseamnă mândria și onoarea că m-am născut român!

Doamna învățătoare Dana Avram (de la Școala Gimnazială ,,Dacia") ne-a vorbit despre Marea Unire, enumerând momentele istorice cele mai importante care au dus la acest act important. Faptul în sine mi-a trezit curiozitatea și m-a făcut să discut cu părinții, aflând cu bucurie că stră-străbunicii mei Corpaș Ioan și Popovici Pavel au participat la acest important eveniment. Primul chiar a organizat transportul delegaților din zona Marghita, el fiind și unul dintre voluntarii care au înființat Gărzile Naționale Locale ale românilor, care trebuiau să asigure ordinea publică după război. Tot Corpaș Ioan a asigurat parte din hrana necesară pentru un  drum lung: pâine, șuncă afumată, cârnat afumat, slănină și zacuscă din fasole cu semințe de dovleac și floarea-soarelui, făcută de mama lui. Rețeta se păstrează și azi în familia noastră. Până la Marghita unde s-a întâlnit cu ceilalți participanți din zonă, a mers cu căruța, împreună cu profesorul preot dr. Coriolan Manu și cu alți săteni. Mai departe, deplasarea s-a făcut cu trenul din Marghita prin Săcuieni până la Oradea. De aici au luat alt tren spre Cluj-Napoca, apoi un altul prin Războieni până la Alba Iulia. Pe tot drumul s-a simțit bucuros, dar și mândru că în sfârșit și noi, românii, aveam țara pe care o meritam, lucru pe care l-au reușit tot acum și alte popoare (cehii, slovacii, sârbii, croații), după destrămarea Imperiului Habsburgic.
Ajunși la Alba Iulia, după aproape două zile de mers, s-au îndreptat spre Cetate (numită Alba Carolina), construită pe ruinele Castrului roman Apulum, lângă ,,Câmpul lui Horea" (Platoul La Furci) unde au fost jerfiți Horea, Cloșca și Crișan. Și unde, cu mai bine de 300 de ani înainte, Mihai Viteazul intra triumfător în cetate, urmând a realiza, pentru scurt timp, prima unire a tuturor românilor. În jurul cetății au făcut focuri pentru a se încălzi, deoarece era foarte frig în după-amiaza de Sf. Apostol Andrei. Începuse chiar să ningă ușor. Toată  noaptea au cântat cântece patriotice. Și iată că a sosit și ziua cea mare, ziua de 1 Decembrie, când, dimineața, cei adunați sub zidurile cetății au intrat în cetate într-un număr foarte mare, atât de mare încât după ce au ajuns cu numărătoarea la 100.000, cei care erau la porțile cetății au încetat să mai numere. Delegații oficiali și alte câteva personalități au intrat în sala unde s-a citit Declarația de Unire și s-a semnat în ,,Marea Carte a Unirii", o sală despre care stră-străbunicul meu spunea că e cea mai mare văzută de el vreodată. După ce Actul Unirii a fost votat și semnat de către toți delegații, cineva a anunțat pe geam: S-a înfăptuit! În acel moment, au izbucnit uralele... care nu mai conteneau. Deși era o zi rece, cu cerul acoperit de nori, deodată Dumnezeu a înseninat cerul și a trimis raze de soare asupra cetății, semn că se bucura și dorea să  binecuvânteze Unirea!
Într-un târziu, oamenii au început să se întoarcă la casele lor, cu trenul, cu căruța sau chiar pe jos, bucuria lor fiind nemăsurată!
Așa m-am gândit eu să scriu acest articol despre Marea Unire, după ce doamna învățătoare, cunoscând pasiunea mea pentru istorie, m-a îndemnat să fac o compunere cu tot ceea ce am aflat de la ai mei, legat de acele vremuri și evenimente deosebite. Ca să rămână și să nu se piardă faptele celor care au înfăptuit Unirea cea Mare.
Sunt mândru de stră-străbunii mei! Sunt mândru că sunt român!
Andrei Popovici

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:17 Ora de vară a Europei de Est