Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Istoria trăită și înfăptuită de stră-străbunii mei

Despre Marea Unire

Istoria trăită și înfăptuită de stră-străbunii mei

Momentul de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, când s-a desăvârșit unirea tuturor românilor, înseamnă foarte mult pentru mine: înseamnă mândria și onoarea că m-am născut român!

Doamna învățătoare Dana Avram (de la Școala Gimnazială ,,Dacia") ne-a vorbit despre Marea Unire, enumerând momentele istorice cele mai importante care au dus la acest act important. Faptul în sine mi-a trezit curiozitatea și m-a făcut să discut cu părinții, aflând cu bucurie că stră-străbunicii mei Corpaș Ioan și Popovici Pavel au participat la acest important eveniment. Primul chiar a organizat transportul delegaților din zona Marghita, el fiind și unul dintre voluntarii care au înființat Gărzile Naționale Locale ale românilor, care trebuiau să asigure ordinea publică după război. Tot Corpaș Ioan a asigurat parte din hrana necesară pentru un  drum lung: pâine, șuncă afumată, cârnat afumat, slănină și zacuscă din fasole cu semințe de dovleac și floarea-soarelui, făcută de mama lui. Rețeta se păstrează și azi în familia noastră. Până la Marghita unde s-a întâlnit cu ceilalți participanți din zonă, a mers cu căruța, împreună cu profesorul preot dr. Coriolan Manu și cu alți săteni. Mai departe, deplasarea s-a făcut cu trenul din Marghita prin Săcuieni până la Oradea. De aici au luat alt tren spre Cluj-Napoca, apoi un altul prin Războieni până la Alba Iulia. Pe tot drumul s-a simțit bucuros, dar și mândru că în sfârșit și noi, românii, aveam țara pe care o meritam, lucru pe care l-au reușit tot acum și alte popoare (cehii, slovacii, sârbii, croații), după destrămarea Imperiului Habsburgic.
Ajunși la Alba Iulia, după aproape două zile de mers, s-au îndreptat spre Cetate (numită Alba Carolina), construită pe ruinele Castrului roman Apulum, lângă ,,Câmpul lui Horea" (Platoul La Furci) unde au fost jerfiți Horea, Cloșca și Crișan. Și unde, cu mai bine de 300 de ani înainte, Mihai Viteazul intra triumfător în cetate, urmând a realiza, pentru scurt timp, prima unire a tuturor românilor. În jurul cetății au făcut focuri pentru a se încălzi, deoarece era foarte frig în după-amiaza de Sf. Apostol Andrei. Începuse chiar să ningă ușor. Toată  noaptea au cântat cântece patriotice. Și iată că a sosit și ziua cea mare, ziua de 1 Decembrie, când, dimineața, cei adunați sub zidurile cetății au intrat în cetate într-un număr foarte mare, atât de mare încât după ce au ajuns cu numărătoarea la 100.000, cei care erau la porțile cetății au încetat să mai numere. Delegații oficiali și alte câteva personalități au intrat în sala unde s-a citit Declarația de Unire și s-a semnat în ,,Marea Carte a Unirii", o sală despre care stră-străbunicul meu spunea că e cea mai mare văzută de el vreodată. După ce Actul Unirii a fost votat și semnat de către toți delegații, cineva a anunțat pe geam: S-a înfăptuit! În acel moment, au izbucnit uralele... care nu mai conteneau. Deși era o zi rece, cu cerul acoperit de nori, deodată Dumnezeu a înseninat cerul și a trimis raze de soare asupra cetății, semn că se bucura și dorea să  binecuvânteze Unirea!
Într-un târziu, oamenii au început să se întoarcă la casele lor, cu trenul, cu căruța sau chiar pe jos, bucuria lor fiind nemăsurată!
Așa m-am gândit eu să scriu acest articol despre Marea Unire, după ce doamna învățătoare, cunoscând pasiunea mea pentru istorie, m-a îndemnat să fac o compunere cu tot ceea ce am aflat de la ai mei, legat de acele vremuri și evenimente deosebite. Ca să rămână și să nu se piardă faptele celor care au înfăptuit Unirea cea Mare.
Sunt mândru de stră-străbunii mei! Sunt mândru că sunt român!
Andrei Popovici

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:03 Ora standard a Europei de Est