Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

“Prin cartea aceasta voiesc să te redau pe tine însuți ție. Cu înseși cuvintele tale.”

“Eminescu interzis: gândirea politică” (2)

“Prin cartea aceasta voiesc să te redau pe tine însuți ție. Cu înseși cuvintele tale.”

Revenim la volumul “Eminescu interzis: gândirea politică”, publicat de dr. Radu Mihai Crișan, la Criterion Publishing, București, 2008.

Așa după cum ne-am propus, dorim să-l cunoașteți pe Mihai Eminescu și dincolo de manualele de limba și literatura română. Merită! Măcar că se apropie ziua Sa de naștere! Iar lucrarea de față, pe care o considerăm “o plăcută zăbavă” - vorba cronicarului, și chiar mai mult decât atât - un “Îndreptar ortoepic și ortografic…” în ceea ce privește imaginea reală a personalității și operei Luceafărului poeziei românești, îi face un mare serviciu Poetului, dar și poporului român cu drag și dor de Eminescu. (Luiza MARC & Ovidiu DAN)
Cartea aceasta
Bădie Mihai Eminescu,
Prin cartea aceasta voiesc să te redau pe tine însuți ție. Cu înseși cuvintele tale. Așa cum le-ai încredințat eternității prin scrisul tău jurnalistic.
Firește, n-o fac cu ochi cuminți de fată. (Precum știu că ai fi preferat.) Dar cu ochi nebatjocoritori de român.
M-am străduit să strâng în ea ideile -axă ale gândirii tale. Politice, economice, sociale. Să le articulez ca sistem. Așa încât semenii noștri să te poată cunoaște.
Nu pretind că am reușit perfect. Nu dispensez pe nimeni de a-ți citi opera (publicistică, manuscrise, proză ș.a.m.d.). Dimpotrivă. Recomand tuturora să îți parcurgă scrisul în întregime. Să își formeze fiecare, cu propriul lui cap, propria-i opinie.
Le dăruiesc, însă, materialul de față. Cu dragoste creștină. Și cu dorința de a le fi întru folos.
ÎNTRU DUMNEZEU ÎNAINTE!
Radu Mihai Crișan nevrednicul
București,
9 martie 2008
Duminica Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia
Înmulțirea claselor consumatoare și scăderea claselor productive, iată răul organic, în contra căruia o organizare bună trebuie să găsească remedii.
(Mihai Eminescu, După cum se poate prevedea…, Timpul, 2 octombrie 1879, în Opere, vol. X, Ediție critică întemeiată de Perpessicius, Editura Academiei, București, 1989, pag. 323)
TESTAMENTUL POLITIC AL LUI MIHAI EMINESCU
(Textul integral al anexei omonime din lucrarea: Radu Mihai Crișan,
SPRE EMINESCU. Răspuns românesc la amenințările prezentului
și la provocările viitorului, ediția a III-a revizuită, Editura Cartea
Universitară, București, 2005, pag. 287-312)
Nu voim să trăim într-un stat poliglot, unde așa numita patrie este deasupra naționalității.
Singura rațiune de a fi a acestui stat, pentru noi, este naționalitatea lui românească. Dacă e vorba ca acest stat să înceteze de-a fi românesc, atunci o spunem drept că ne este cumplit de indiferentă soarta pământului lui.
Voim și sperăm nu o întoarcere la un sistem feudal, ce nici n-a existat cândva în țara noastră, ci o mișcare de îndreptare a vieții noastre publice, o mișcare al cărei punct de vedere să fie ideea de stat și de naționalitate.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 15:32:58 Ora standard a Europei de Est