Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare”

Invitație la conferința cu tema

„Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare”

Centrul de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere https://cesmint.com/despre-noi/ Oradea vă invită să participaţi la conferinţa cu tema „Criminalitatea transfrontalieră şi dimensiunea cooperării interetnice - 100 de ani de abordări interdisciplinare".

Parteneri: Universitatea Agora din Oradea, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", Bucureşti, Centrul Euroregional de Prevenire şi Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere, Oradea, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne - Filiala „Menumorut" Bihor.
Lucrările conferinţei se vor desfăşura în data de 13 decembrie 2018,  interval orar 11.00-13.00, în sala de conferinţă a Hotelului Perla, Băile 1 Mai.
Conferinţa se desfăşoară în cadrul proiectului cu acelaşi nume, cofinanţat de Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia Social Comunitară, domeniul Centenarul Românei, director de proiect fiind doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu.
Scopul urmărit prin acest proiect este de a celebra Centenarul Marii Uniri prin evocarea din perspectivă ştiinţifică, interdisciplinară a bunei convieţuiri a comunităţilor interetnice din provinciile istorice pe plan juridic, politic, economic, social, cultural şi prin arătarea modului în care s-au implict membrii comunităţilor în procesul de dezvoltare locală, de menţinere a ordinii şi siguranţei publice şi de încurajare a dialogului intercultural în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii transfrontaliere.
Prezentarea unor modele de abordare interdisciplinară a diversităţii culturale dintr-o perspectivă istorico-politică, a modelelor identitare necesare în crearea profilului vieţuitorului într-un spaţiu geografic, a factorilor determinanţi în dinamica criminalităţii transfrontaliere în perioade diferite de timp marcate de momente istorice, politice, militare ce au generat transformări, uneori anevoioase, ar putea contribui la o mai bună înţelegere între minorităţile etnice şi populaţia majoritară. Totodată, arătarea diferitelor forme de comunicare, prezentarea specificului din unele comunităţi interetnice şi sublinierea importanţei relaţionării între reprezentanţii etniilor şi autorităţilor vor putea ajuta la o înţelegere mai bună a  managementului folosit de-a lungul timpului în cazul conflictelor interetnice.
De-a lungul timpului, armonia interetnică, toleranţa, încrederea şi buna cooperarea între membrii comunităţilor, uneori formate în mod forţat, datorită factorilor externi, au  fost determinate de reducerea barierelor în comunicare, de intervalul de timpul în care s-a reuşit constituirea unor reguli politico-administrative potrivite pentru o mai bună convieţuire, precum şi de sistemul judiciar existent.
Prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:11 Ora de vară a Europei de Est