Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Inimi pentru inimi”

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

„Inimi pentru inimi”

În urmă cu 11 ani, ne-am propus să inițiem o acțiune de solidaritate, numită „Inimi pentru inimi", dedicată copiilor cu dizabilități, care în timp a luat amploare sub forma unui proiect interjudețean.

Noi credem că proiectul este o reușită, pentru că, de-a lungul anilor, ni s-au alăturat și alte școli din județ și din țară. Scopul acestui proiect este: de a sensibiliza oamenii de rând, copiii din alte școli, din învățământul de masă, să se alăture copiilor cu dizabilități, să-i înțeleagă, să-i tolereze, să-i respecte, să fie mai sensibili cu aceste persoane, pentru că și ei sunt parte a societății noastre.
În data de  3 decembrie 2018, în jur de 250 de elevi participă la activitatea din cadrul Proiectului interjudețean „Inimi pentru inimi", ediția a XI-a, inclus în  C.A.E.R.I. al M.E.N. la poziţia 1450,  organizat  de C.S.E.I. ,,Orizont" Oradea, care marchează Ziua Internaţională  a Persoanelor cu Dizabilităţi.
 La activitate participă elevi din învăţământul de masă: Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", Oradea, Școala Gimnazială Nr. 11, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea, Școala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea, Şcoala Gimnazială ,,Floare de Lotus", Sînmartin, precum şi elevi din învăţământul special: C.S.E.I.,,Orizont", Oradea, C.S.E.I. Nr.1 Oradea, C.S.E.I.  „Cristal" Oradea, Liceul Tehnologic Special  Nr.1 Oradea, C.S.E.I. „Bonitas" Oradea, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai ISJ Bihor prin inspectorii: prof. Daniela Sopota şi Alina Vese, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea și Jandarmeriei Oradea.
Ca noutate pentru prima dată la această activitate ne vor onora cu prezența, partenerii noştri din alte județe: de la Școala Gimnazială „Avram Iancu" Halmășd -Sălaj, Grădinița Specială Cluj-Napoca, C.S.E.I. Arad și studenți de la Universitatea Queenʹs din Belfast- Irlanda de Nord.
Acţiuni similare se organizează chiar în acel moment în şcolile partenere proiectului din următoarele județe: Bihor, Arad, Tg. Mureş, Satu Mare, Braşov, Suceava, Timiş, Bistriţa- Năsăud, Cluj, Sălaj, Brăila, Galaţi Evenimentul se doreşte a fi un îndem la toleranţă, respect, solidaritate şi prietenie faţă de persoanele cu dizabilităţi.
Activitatea începe cu un cuvânt de bun venit, adresat de către directorul C.S.E.I „Orizont" Oradea, prof. dr. Angela Maruşca şi un reprezentant al IŞJ BIHOR. Coordonatorii proiectului, prof. Bot Daniela și Denes Melinda, împreună cu echipa de proiect: Moț Gheorghe, Turcuș Sanda, Cărădan Adina, Ficuț Adriana, Canalaș Liliana, Laslou Georgeta, Ursuț Mirela, se ocupă de desfășurarea întregii activități. Participanţii la activitate primesc câte o inimioară roşie şi pe spatele inimioarei cântecul ,,Prietenia". Se va cânta de două ori prima strofă şi refrenul cântecului ,,Prietenia", după care se întind inimioarele spre cer de 10 ori imitând pulsarea unei singure inimi care bate împreună cu gânduri de solidaritate şi respect faţă de persoanele cu dizabilităţi. Se lansează baloanele cu heliu.
 Activitatea se încheie cu mesajul rostit împreună de toţi cei prezenţi: „Nu fi  indiferent!  Arată că-ţi  pasă  de semenul tău!"
Denes Melinda Andrea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:57 Ora de vară a Europei de Est