Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista ,,OviDan” nr. 197 din 4 dec. 2018

Semnal

Revista ,,OviDan” nr. 197 din 4 dec. 2018

Este o revistă specială care s-a născut în urma excursiei pe care delegația bihorenilor a făcut-o la Alba Iulia în 24 și 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, înfăptuită la 1 Decembrie 1918, ,,periplul" nostru fiind inițiat de distinsul economist Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Vetrei Românești, Filiala Bihor. Numărul este special și prin faptul că a ieșit în 20 de pagini, din care patru pagini color: coperta 1 și coperta 20, dar și paginile din mijloc, 10 și 11.

În deschidere, pe prima pagină, cu continuare în pag. 19, am inserat o însemnare despre Uniunea Vatra Românească. În pag. 2, am reprodus articolul generic pe care l-am publicat pe site-ul ,,Ovidan.ro", ediția online, despre ,,periplul" bihorenilor la Alba Iulia, intitulat: ,,Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței"... spre Alba Iulia (având supratitlul ,,Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților")! Articolul continuă în pag.3 și respectiv pag. 14.
În pag. 3, începe fotoreportajul realizat la Ceica, unde am fost așteptați și primiți cu pâine și sare de către doamna primar Anca Șovre și doi elevi, de alți reprezentanți locali, pe care i-am nominalizat în pag. 3 (d-na viceprimar Cornelia Petrila, preotul paroh Florian Balint, Cmeciu Gheorghe - cel mai vârstnic cetățean al locului, directorul Școlii - prof. Vlad Flore, prof. Floare Buhaș, ed. Anca Trip, secretarul școlii, Mihele Rareș), consemnând, totodată, și fragmente din discursurile rostite de doamna primar Anca Șovre, părintele paroh Florian Balint și președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă). Corul Școlii Gimnaziale Ceica (coordonat de prof. Floare Buhaș) a intonat câteva cântece patriotice.
De la Primăria Sîmbăta, ne-am deplasat la Monumentul eroilor (unde doamna primar Mariana Laza și directorul Școlii, prof. dr. Ioana Ștefan, au rostit alocuțiuni, iar părintele paroh Ovidiu Roman a înălțat o rugăciune), un grup de elevi, coordonați de prof. Haidu Lavinia și Manolache Ioana, înv. Matica Ioana și Lucaciu Aurora, a susținut un moment artistic închinat eroilor. Am revenit la Primăria Sîmbăta pentru un moment de socializare...
La Beiuș, la Monumentul martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, am fost așteptați de deputatul Gheorghe Bogdan, consilier județean Stela Babău, consilier Liga Florica, preotul Varga Gheorghe Dorel, profesor de istorie Dan Ispas, Silviu Odobasian - fost primar al Beiușului, Viorel Iuhas - fost viceprimar, Viorel Gavra - director al Colegiului Național ,,Samuil Vulcan", directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" - doamna profesor Mihaela Nemeș și directorul adjunct - doamna profesor Daniela Rada...
În pagina a 5-a, am spicuit din alocuțiunile rostite de preotul Varga Gheorghe Dorel, profesorul Dan Ispas, președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă și deputatul Gheorghe Bogdan.
În pagina 6, avem însemnări de la Izbuc, iar în pag. 7, de la Lunca și Albac (cu descălecat și cazare la Perla Arieșului).
În pagina a 8-a, începe reportajul în Cetatea Unirii celei Mari - Alba Carolina. Paginile din mijloc (10 și 11), conțin poze color de la Ceica, Sâmbăta, Beiuș, Izbuc și Albac (Vila Perla Arieșului). În paginile 12 și 13, continuă reportajul despre (și din) Cetatea Alba Carolina.
În pag. 14, vă facem cunoștință cu membrii delegației bihorenilor care au pornit, sâmbătă, 24 nov. 2018, spre Țara Moților, iar duminică dimineața (25 noiembrie) au intrat triumfători, ,,cucerind" (sufletește) Cetatea Alba Carolina.
În pag. 14 - 19, am consemnat gânduri, mesaje și impresii (chiar și versuri) ale unora dintre membrii delegației, dar nu numai; mesajul special al tânărului Andrei Oros, elev în clasa a XII-a D, la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", intitulat ,,Tezaurul neprecupețit al neamului român", precum și ,,Odă României", versuri ale elevului Alexandru Lascu din clasa a X-a C, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu".
Un fotoreportaj care se vrea un Arc peste timp, menit să răscolească amintiri excursioniștilor trăitori ai acelor clipe, să stârnească unora zâmbete, iar altora, posibil, chiar nostalgii de moment...
Revista cuprinde 50 de poze alb-negru și 28 de poze color.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:25 Ora standard a Europei de Est