Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista ,,OviDan” nr. 197 din 4 dec. 2018

Semnal

Revista ,,OviDan” nr. 197 din 4 dec. 2018

Este o revistă specială care s-a născut în urma excursiei pe care delegația bihorenilor a făcut-o la Alba Iulia în 24 și 25 noiembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, înfăptuită la 1 Decembrie 1918, ,,periplul" nostru fiind inițiat de distinsul economist Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Vetrei Românești, Filiala Bihor. Numărul este special și prin faptul că a ieșit în 20 de pagini, din care patru pagini color: coperta 1 și coperta 20, dar și paginile din mijloc, 10 și 11.

În deschidere, pe prima pagină, cu continuare în pag. 19, am inserat o însemnare despre Uniunea Vatra Românească. În pag. 2, am reprodus articolul generic pe care l-am publicat pe site-ul ,,Ovidan.ro", ediția online, despre ,,periplul" bihorenilor la Alba Iulia, intitulat: ,,Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței"... spre Alba Iulia (având supratitlul ,,Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților")! Articolul continuă în pag.3 și respectiv pag. 14.
În pag. 3, începe fotoreportajul realizat la Ceica, unde am fost așteptați și primiți cu pâine și sare de către doamna primar Anca Șovre și doi elevi, de alți reprezentanți locali, pe care i-am nominalizat în pag. 3 (d-na viceprimar Cornelia Petrila, preotul paroh Florian Balint, Cmeciu Gheorghe - cel mai vârstnic cetățean al locului, directorul Școlii - prof. Vlad Flore, prof. Floare Buhaș, ed. Anca Trip, secretarul școlii, Mihele Rareș), consemnând, totodată, și fragmente din discursurile rostite de doamna primar Anca Șovre, părintele paroh Florian Balint și președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă). Corul Școlii Gimnaziale Ceica (coordonat de prof. Floare Buhaș) a intonat câteva cântece patriotice.
De la Primăria Sîmbăta, ne-am deplasat la Monumentul eroilor (unde doamna primar Mariana Laza și directorul Școlii, prof. dr. Ioana Ștefan, au rostit alocuțiuni, iar părintele paroh Ovidiu Roman a înălțat o rugăciune), un grup de elevi, coordonați de prof. Haidu Lavinia și Manolache Ioana, înv. Matica Ioana și Lucaciu Aurora, a susținut un moment artistic închinat eroilor. Am revenit la Primăria Sîmbăta pentru un moment de socializare...
La Beiuș, la Monumentul martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, am fost așteptați de deputatul Gheorghe Bogdan, consilier județean Stela Babău, consilier Liga Florica, preotul Varga Gheorghe Dorel, profesor de istorie Dan Ispas, Silviu Odobasian - fost primar al Beiușului, Viorel Iuhas - fost viceprimar, Viorel Gavra - director al Colegiului Național ,,Samuil Vulcan", directorul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Popoviciu" - doamna profesor Mihaela Nemeș și directorul adjunct - doamna profesor Daniela Rada...
În pagina a 5-a, am spicuit din alocuțiunile rostite de preotul Varga Gheorghe Dorel, profesorul Dan Ispas, președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Sorin Curilă și deputatul Gheorghe Bogdan.
În pagina 6, avem însemnări de la Izbuc, iar în pag. 7, de la Lunca și Albac (cu descălecat și cazare la Perla Arieșului).
În pagina a 8-a, începe reportajul în Cetatea Unirii celei Mari - Alba Carolina. Paginile din mijloc (10 și 11), conțin poze color de la Ceica, Sâmbăta, Beiuș, Izbuc și Albac (Vila Perla Arieșului). În paginile 12 și 13, continuă reportajul despre (și din) Cetatea Alba Carolina.
În pag. 14, vă facem cunoștință cu membrii delegației bihorenilor care au pornit, sâmbătă, 24 nov. 2018, spre Țara Moților, iar duminică dimineața (25 noiembrie) au intrat triumfători, ,,cucerind" (sufletește) Cetatea Alba Carolina.
În pag. 14 - 19, am consemnat gânduri, mesaje și impresii (chiar și versuri) ale unora dintre membrii delegației, dar nu numai; mesajul special al tânărului Andrei Oros, elev în clasa a XII-a D, la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", intitulat ,,Tezaurul neprecupețit al neamului român", precum și ,,Odă României", versuri ale elevului Alexandru Lascu din clasa a X-a C, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu".
Un fotoreportaj care se vrea un Arc peste timp, menit să răscolească amintiri excursioniștilor trăitori ai acelor clipe, să stârnească unora zâmbete, iar altora, posibil, chiar nostalgii de moment...
Revista cuprinde 50 de poze alb-negru și 28 de poze color.
Moise-Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:30 Ora de vară a Europei de Est