Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Eminescu interzis, gândirea politică

La 159 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă propunem

Eminescu interzis, gândirea politică

În 15 ianuarie 2009, se vor împlini 159 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu - poetul nepereche, poetul nostru național.
Întru cinstirea Luceafărului poeziei românești, dorim să vă semnalăm volumul „Eminescu interzis, gândirea politică”, apariție editorială, Criterion Publishing, București, 2008, autor: dr. Radu Mihai Crișan.

Ca să vă incitam la lectură, dorim să vă spicuim citând din lucrarea domniei sale, Radu Mihai CRIȘAN, doctor în economie – specializarea Istoria gândirii economice.
Dumnezeu nu e în cer, nu-i
pe pământ; Dumnezeu e în inima
noastră.
(Mihai Eminescu, Suita Idei și gânduri, Munca literară și științifică, nr.10/1905, în Mihai Eminescu, Opere, vol. XVII, Ediție critică întemeiată de Perpessicius, Editura Academiei, București, 1999, pag. 322)
Cine este Mihai Eminescu?
„Disprețul pentru uzurparea conducerii de puținii care nu s-au ridicat măcar prin inteligența, cultura și munca lor”.
Cine este Mihai Eminescu?
„Evlavia pentru timpurile de cinste, bărbăție și măsură”.
Cine este Mihai Eminescu?
„Afirmarea unității românești eterne, groaza de cotropirea străină, care ucide o conștiință, împiedică o desfășurare, sfarmă un viitor, lasă fără îngrijire un trecut, pentru a da în loc jaf și corupție, oricare ar fi numele cotropitorului, al celui dintâi dintre neamurile de cultură ori a celei din urmă plebi asiatice".
(Nicolae Iorga - Trei extrase din cuvântarea ținută la 16 octombrie 1911, cu prilejul dezvelirii statuii lui Mihai Eminescu în Galați.
Găsiți textul integral al cuvântării în volumul: Nicolae Iorga, Eminescu, Ediție îngrijită, studiu introductiv, note și bibliografie de Nicolae Iliu, Editura Junimea, Iași, 1981, pag. 112, 113)
Luiza MARC & Ovidiu DAN

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 15:59:56 Ora standard a Europei de Est