Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost inaugurat Podul Centenarului în prezența comisarului european Corina Crețu

Astăzi, luni

A fost inaugurat Podul Centenarului în prezența comisarului european Corina Crețu

Luni, 3 decembrie 2018, în prezența doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politica regională, a avut loc inaugurarea Podului Centenarului, construit peste Crișul Repede între străzile Plevnei și Szigligeti Ede, în locul fostei pasarele pietonale.

Circulația rutieră pe pod s-a deschis la ora 12.00, primii 100 de șoferi care au traversat podul primind din partea Poliției Locale câte un steguleț de mașină.
Lucrările la Podul Centenarului au început anul acesta, la sfârșitul lunii ianuarie. Construcția podului a fost  realizată de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) - SC Procons Group SRL - SC Electro Excel Green Consulting SRL - SC Aquacons SRL. Prețul contractului de lucrări este de 11.343.150,89 lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni. Construcția s-a încheiat cu două luni înainte de termen.
Potrivit constructorului, Podul Centenarului este cea mai mare structură de acest gen din România, având o deschidere de 80 m, susținerile fiind doar pe mal. Podul Centenarului este un pod în arc cu cală la mijloc, lățimea totală a construcției fiind de 18 m, fiind prevăzut cu două sensuri de circulație, fiecare bandă având 3,5 m. Totodată, trotuarele sunt foarte generoase, având fiecare 3 m lățime, ele deservind atât pietonii cât și bicicliștii. În ceea ce privește legăturile cu străzile adiacente, acestea sunt asigurate  prin două intersecții sub formă de girație.
Primarul Ilie Bolojan a declarat: ,,Doresc în primul rând să-i urez bun venit d-nei comisar Corina Crețu la Oradea. Totodată, se cuvine să mulțumesc constructorilor și proiectanților acestui pod, companiei Freyrom care a construit podul, să mulțumesc Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, colegilor din Primăria Oradea și Autorității de Mangement a Programului Operațional Regional pentru tot concursul și pentru toată implicarea. Valoarea aproximativă este de 3,3 milioane euro, dintre care 2,6 milioane euro reprezintă finanțarea europeană, iar diferența de bani o reprezintă cofinanțarea noastră. Proiectul în sine face parte dintr-un pachet de cinci proiecte care se realizează în zona centrală a municipiului Oradea, valoarea totală a acestora fiind de 15 milioane de euro, din care contribuția noastră reprezintă aproximativ 12%. Acest pod, în afară de faptul că va asigura o mai bună legătură pietonală și a bicicliștilor între maluri, va permite și introducerea curselor în zona centrală, pentru că așa cum știți în zona străzilor Eminescu-Porțile de Fier nu aveam acces auto. Acest pod va permite liniilor de autobuz, care vor circula de anul viitor, să acopere inclusiv zona centrală. Profit de acest prilej să mulțumesc Comisiei Europene, reprezentată azi de d-na Corina Crețu, pentru finanțarea pe care a asigurat-o României și implicit orașului nostru. Astfel, se cuvine ca acest pod al Centenarului să aibă arborate toate drapelele țărilor din Uniunea Europeană, ca o formă de respect pentru contribuția cetățenilor europeni la fondurile de coeziune pe care noi le-am accesat".
La rândul său, comisarul european Corina Crețu a precizat: ,,Pentru mine este o bucurie și o onoare să inaugurez proiecte care sunt în beneficiul cetățenilor și doresc să felicit autoritățile locale, pentru că ele sunt mai aproape de cetățeni și au această responsabilitate de a pune în practică ideile care vin în sprijinul îmbunătățirii vieții oamenilor. Așa cum se vede, Oradea a înflorit în ultimii ani datorită acestei strategii. Cred că acesta este un proiect emblematic pentru că este una dintre cele mai mari și mai importante investiții din perioada actuală de programare 2014-2020".
Aflat la Oradea la invitația primarului Ilie Bolojan, comisarul european Corina Crețu a vizitat, înaintea inaugurării podului, Primăria Oradea, unde a avut o întrevedere cu prefectul Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean Pasztor Sandor și primarul Ilie Bolojan. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: A fost inaugurat Podul Centenarului în prezența comisarului european Corina Crețu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:32 Ora standard a Europei de Est