Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat Podul Centenarului în prezența comisarului european Corina Crețu

Astăzi, luni

A fost inaugurat Podul Centenarului în prezența comisarului european Corina Crețu

Luni, 3 decembrie 2018, în prezența doamnei Corina Crețu, comisar european pentru politica regională, a avut loc inaugurarea Podului Centenarului, construit peste Crișul Repede între străzile Plevnei și Szigligeti Ede, în locul fostei pasarele pietonale.

Circulația rutieră pe pod s-a deschis la ora 12.00, primii 100 de șoferi care au traversat podul primind din partea Poliției Locale câte un steguleț de mașină.
Lucrările la Podul Centenarului au început anul acesta, la sfârșitul lunii ianuarie. Construcția podului a fost  realizată de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) - SC Procons Group SRL - SC Electro Excel Green Consulting SRL - SC Aquacons SRL. Prețul contractului de lucrări este de 11.343.150,89 lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni. Construcția s-a încheiat cu două luni înainte de termen.
Potrivit constructorului, Podul Centenarului este cea mai mare structură de acest gen din România, având o deschidere de 80 m, susținerile fiind doar pe mal. Podul Centenarului este un pod în arc cu cală la mijloc, lățimea totală a construcției fiind de 18 m, fiind prevăzut cu două sensuri de circulație, fiecare bandă având 3,5 m. Totodată, trotuarele sunt foarte generoase, având fiecare 3 m lățime, ele deservind atât pietonii cât și bicicliștii. În ceea ce privește legăturile cu străzile adiacente, acestea sunt asigurate  prin două intersecții sub formă de girație.
Primarul Ilie Bolojan a declarat: ,,Doresc în primul rând să-i urez bun venit d-nei comisar Corina Crețu la Oradea. Totodată, se cuvine să mulțumesc constructorilor și proiectanților acestui pod, companiei Freyrom care a construit podul, să mulțumesc Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, colegilor din Primăria Oradea și Autorității de Mangement a Programului Operațional Regional pentru tot concursul și pentru toată implicarea. Valoarea aproximativă este de 3,3 milioane euro, dintre care 2,6 milioane euro reprezintă finanțarea europeană, iar diferența de bani o reprezintă cofinanțarea noastră. Proiectul în sine face parte dintr-un pachet de cinci proiecte care se realizează în zona centrală a municipiului Oradea, valoarea totală a acestora fiind de 15 milioane de euro, din care contribuția noastră reprezintă aproximativ 12%. Acest pod, în afară de faptul că va asigura o mai bună legătură pietonală și a bicicliștilor între maluri, va permite și introducerea curselor în zona centrală, pentru că așa cum știți în zona străzilor Eminescu-Porțile de Fier nu aveam acces auto. Acest pod va permite liniilor de autobuz, care vor circula de anul viitor, să acopere inclusiv zona centrală. Profit de acest prilej să mulțumesc Comisiei Europene, reprezentată azi de d-na Corina Crețu, pentru finanțarea pe care a asigurat-o României și implicit orașului nostru. Astfel, se cuvine ca acest pod al Centenarului să aibă arborate toate drapelele țărilor din Uniunea Europeană, ca o formă de respect pentru contribuția cetățenilor europeni la fondurile de coeziune pe care noi le-am accesat".
La rândul său, comisarul european Corina Crețu a precizat: ,,Pentru mine este o bucurie și o onoare să inaugurez proiecte care sunt în beneficiul cetățenilor și doresc să felicit autoritățile locale, pentru că ele sunt mai aproape de cetățeni și au această responsabilitate de a pune în practică ideile care vin în sprijinul îmbunătățirii vieții oamenilor. Așa cum se vede, Oradea a înflorit în ultimii ani datorită acestei strategii. Cred că acesta este un proiect emblematic pentru că este una dintre cele mai mari și mai importante investiții din perioada actuală de programare 2014-2020".
Aflat la Oradea la invitația primarului Ilie Bolojan, comisarul european Corina Crețu a vizitat, înaintea inaugurării podului, Primăria Oradea, unde a avut o întrevedere cu prefectul Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean Pasztor Sandor și primarul Ilie Bolojan. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: A fost inaugurat Podul Centenarului în prezența comisarului european Corina Crețu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:22 Ora de vară a Europei de Est