Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Românii de pretutindeni pot să asiste la festivitățile centenarului românesc de la Alba Iulia

Prin accesarea paginii de Facebook Axis Communications...

Românii de pretutindeni pot să asiste la festivitățile centenarului românesc de la Alba Iulia

Axis Communications, lider global în echipamente video de rețea, continuă să se implice activ și susține comunitatea tuturor românilor prin decizia de a transmite live festivitățile ce vor avea loc la Alba Iulia cu ocazia împlinirii a 100 ani de la unirea tuturor provinciilor istorice locuite de români.

18, 50, 100 - reprezintă în teorie simple numere, dar plasate în anumite contexte pot căpăta semnificații puternice, cu impact emoțional profund asupra societății în general și oamenilor în particular. Astfel, 18 ani este vârsta la care devenim majori și, cel puțin teoretic, mai responsabili, la 50 ani de căsătorie se aniversează nunta de aur, iar vârsta de 100 ani este specială, căci reprezintă o valoare rotundă pe care nu mulți reușesc să o atingă. La atingerea fiecărei astfel de borne, oamenii au tendința, chiar și involuntar, de a privi în trecut, făcând de cele mai multe ori o retrospectivă a realizărilor. Trecând în revistă lucrurile bune de care au avut parte, ei pot să meargă mai departe, realizând că provocările care se întrezăresc în viitor vor fi depășite și apoi uitate, indiferent cât de dificile ar părea. Această idee este puternic ancorată în societate peste tot în lume și, de aceea, se întâlnește și în cazul entităților, companiilor și chiar al statelor. Desigur, ,,numerele speciale" diferă de la caz la caz, iar intervalele sunt mai mari în cazul țărilor, care sunt în general mai longevive decât cetățenii lor.
La fel ca în cazul oamenilor, 100 ani reprezintă o vârstă importantă pentru o țară, căci semnifică durabilitatea acesteia în timp, reușita în depășirea dificultăților și problemelor și capabilitatea de a atinge o unitate. România împlinește pe 1 decembrie 2018 100 ani de la Marea Unire și de la data la care a fost recunoscută ca țară independentă. A fost probabil cel mai important moment din istoria poporului român, căci a marcat unificarea sa. O importanță deosebită o joacă și data de 1 decembrie 2018, căci s-au scurs astfel 100 ani de România - vârstă care simbolizează capacitatea țării de a rezista tuturor provocărilor și dificultăților prin care a trecut. Și este suficient să ne gândim numai la schimbările de sistem politic pentru a realiza că aceste greutăți nu au fost deloc puține.  În plus, dacă privim în urmă, observăm rapid că acești 100 ani au fost presărați și cu nenumărate realizări - unele recunoscute pe plan mondial și altele de importanță deosebită pe plan intern. Avem deci motive să fim mândri de România și să marcăm acest moment prin sărbătoare și voie bună - atât ca indivizi, cât și ca popor. De aceea, Alba Iulia - orașul Marii Uniri - va avea un program încărcat, la care vor participa foarte multi români din țară și diaspora.
Un subiect mai puțin fericit la care trebuie să reflectăm în ziua Centenarului este acela că mulți români locuiesc în prezent în afara granițelor, iar acesta este tot un rezultat al acestor 100 ani pe care îi sărbătorim. Ei nu încetează însă să se gândească la România și mulți dintre ei își doresc să asiste la evenimentele de 1 decembrie de la Alba Iulia. În ajutorul lor, dar și al românilor din țară care nu pot ajunge în municipiul transilvănean, vine Axis Communications, care a decis să își manifeste implicarea în societatea românească prin conectarea românilor de pretutindeni, transmițând live pe Internet festivitățile. În acest scop, va fi folosită camera IP P1365-E Mk II, proiectată pentru utilizarea cu precădere la exterior. Modelul este unul rezistent la condiții dificile de mediu, ce poate opera la temperaturi cuprinse între -400 și +500C, filmând la rezoluție 1080p cu până la 60FPS. Totodată, folosește tehnologia Zipstream pentru a reduce la minimum lățimea de bandă necesară fără a face compromisuri în materie de calitate, alături de tehnologia Lightfinder pentru a obține imagini color de cea mai bună calitate în medii cu iluminare scăzută.
Pentru intermedierea transmisiei, va fi folosită soluția software CamStreamer, care rulează la nivelul camerelor AXIS, aceasta nu necesită sisteme de calcul suplimentare și, astfel, sunt reduse cu mult costurile de operare. În plus, mulțumită interfeței intuitive, aplicația este extrem de ușor de utilizat și asigură integrare cu platforme online de succes, precum YouTube, Facebook, Twitch sau Vimeo. Iar în ceea ce privește funcționalitatea, este asigurat suport pentru transmisiuni chiar și la rezoluție 4K cu 30FPS sau Full HD cu 60/120FPS, pentru adăugarea de elemente grafice sau text pe imaginea transmisă sau introducerea unei surse suplimentare de semnal audio.
Combinând elementele hardware de top cu o soluție software puternică și flexibilă, AXIS P1365-E Mk II va conecta prin semnal video, via Internet, românii de pretutindeni în ziua centenarului. Aceștia vor putea asista astfel la evenimentele din orașul unirii prin accesarea paginii de Facebook Axis Communications.
Despre Axis Communications
Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente și mai sigure, prin crearea de soluții inovative, care ajută la îmbunătățirea securității și oferă noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis oferă produse și servicii de supraveghere și analiză video, control acces și sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajați în peste 50 de țări și colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a oferi soluții. Fondată în 1984, Axis este o companie cu sediul în Suedia, listată la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informații despre Axis, vizitați site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/
Monica M.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:32:52 Ora standard a Europei de Est