Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Profesori de la Blaga în Suedia

În cadrul proiectului ,,Inclusion by Sports”

Profesori de la Blaga în Suedia

În perioada 20 - 23 noiembrie 2018, a avut loc, la Alfta, în Suedia, prima întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectului ,,Inclusion by Sports", implementat începând cu luna septembrie 2018 de Alftaskolan din Alfta (Suedia), în calitate de institutție coordonatoare, în parteneriat cu SU Vasil Kunchov din Vratsa (Bulgaria), Kadirli Fen Lisesi din Kadirli (Turcia) și Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" din Oradea (România).

Proiectul se va derula pe o perioadă de doi ani, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin ANPCDEFP - Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale în cadrul Programului Erasmus+ KA2, parteneriate strategice în domeniul școlar - proiecte de schimb interșcolar
Scopul proiectului este acela de combatere a excluziunii sociale, a abandonului școlar și a altor obstacole cu care se confruntă elevii noștri și facilitarea incluziunii participanților dezavantajați prin activități sportive și fizice în societate.
Grupul țintă îl constituie elevi din clasele gimnaziale (11- 15 ani) proveniți din familii cu situații materiale precare, elevi cu dizabilități mai mari sau mai mici, precum și elevi cu alte probleme de integrare socială.
Prima întâlnire de lucru, la care au participat profesorii Dorina Mirodot și Sandor Traier, a avut ca obiective cunoașterea reciprocă a reprezentanților celor patru instituții partenere, prezentarea instituțiilor de proveniență precum și definitivarea planului de lucru al proiectului, cu stabilirea unor termene definitive de realizare a activităților în proiect și a sarcinilor fiecărui partener.
În prima zi de lucru a întâlnirii, participanții s-au prezentat, oferind atât informaţii despre poziția pe care o deţin în cadrul instituției pe care o reprezintă și despre rolul în proiect, precum şi o descriere sumară a instituției din care provin. De asemenea au fost oferite informații despre localitățile și țările de proveniență.
În cea de a doua zi de lucru, pentru a facilita mediatizarea proiectului, a fost organizat un reportaj în direct de către radioul regional, la care au participat coordonatorii din cele patru școli partenere, precum și elevi ai școlii gazde. Apoi s-au stabilit datele următoarelor întâlniri și  activitățile de urmează a fi organizate. După amiază a urmat o scurtă vizitare a localității și a împrejurimilor.
Următoarea întâlnire, la care vor participa, din școala noastră trei profesori și șase elevi, va avea loc în Suedia, în februarie 2019. În cadrul acestei întâlniri elevii noștri vor lua contact cu sistemul de învățământ suedez și vor practica sporturi de iarnă.
Prof. Sandor Traier,
coordonatorul proiectului
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Profesori de la Blaga în Suedia

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:14 Ora de vară a Europei de Est