Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Celebrarea românismului de către elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

Miercuri, în cea de-a doua zi de sărbătoare a Centenarului Marii Uniri

Celebrarea românismului de către elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

În cadrul proiectului educativ ,,Centenarul Marii Uniri - pietre de aducere aminte", elevii ciclului gimnazial și liceal s-au gătit, cu mic cu mare, în straie de sărbătoare ca pe vremea străbunicilor pentru a-și manifesta respectul și prețuirea față de jertfa înaintașilor noștri, față de curajul de care au dat dovadă luptând pentru unitatea tuturor românilor.

Manifestarea a fost moderată de către doamna profesor Ramona Iștoc, în calitate de organizator, bucurându-se și de prezența domnului inspector pentru proiecte educaționale, Florin Negruțiu, care i-a îndemnat pe elevi ,,să lumineze" ca și Cristos.
Domnul director, prof. Iosif Curta, a mulțumit  tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice care s-au implicat trup și suflet, pentru ca cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918, să fie sărbătoriți cum se cuvine.
Și pentru că suntem în asentimentul marelui istoric Nicolae Iorga, care afirma că ,,un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții", sărbătoarea a continuat cu o lecție de istorie și patriotism, predată de domnul profesor de istorie Florin Iștoc, împreună cu elevul Mircea Negrău, pasionat de istorie.
Lecția a fost completată de un grup de băieți, din clasa a X-a A, coordonați de către doamna profesor Fildan Mihaela, care au reprodus discursurile unor mari personalități care au luat cuvântul în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, de la 1 decembrie 1918: Vasile Goldiș (Ban Thomas), Iuliu Maniu (Barna Eduard), Iuliu Hossu (Ghiurău Lucas), Ioan I. Papp (Pantiș Tommy). La chemarea actorilor, toată audiența a intonat Imnul național ,,Deșteaptă-te, române!", într-o atmosferă cu adevărat înălțătoare!
Manifestarea a continuat cu o călătorie imaginară prin regiunile istorice ale României Mari, reprezentate de echipele claselor a V-a A (Transilvania) și B (Maramureș), a VI-a A (Muntenia) și B (Dobrogea), a VII-a A (Crișana) și B (Oltenia), a VIII-a A (Moldova), a IX-a B (Bucovina), a X-a B (Basarabia) și a XI-a B (Banat). Aceștia au amenajat standuri frumos decorate cu obiecte tradiționale românești și produse culinare apetisante.
Convinși fiind că ,,tăria şi puterea unui popor, vaza sa, politica sa cumpănită, nădejdile sale, prezentul şi viitorul său zac în unirea naţională", elevii și-au exprimat patriotismul, iubirea de țară prin cântece patriotice, sub bagheta doamnei profesor de muzică Blaga Diana, dar și prin poezii patriotice, îndrumați fiind de profesorii diriginți: Pușcaș Florina, Faur Tabita, Moțiu Rodica, Opriș Ligia, Iștoc Ramona, Ocoș Andrea, Fildan Mihaela, Burcă Alina, Boldiș Marinela și Magyar Ana. Echipa regiunii Crișana a pus în scenă un joc de rol, avându-i ca protagoniști pe Mihai Viteazul (Bîrle Tudor), Alexandru Ioan Cuza (Roman Lucas), Regina Maria (Cadar Sofia) și Aurel Lazăr (Ardelean Dominique), pornind de la faimoasa Declarație de autodeterminare de la Oradea, semnată în casa dr. Aurel Lazăr, de către reprezentanți ai P.N.R, în data de 12 octombrie 1918.
Sărbătoarea dedicată Centenarului s-a încheiat cu un târg de produse tradiționale românești, toate fondurile obținute fiind direcționate către Fundația ,,Emanuel", în vederea susținerii lucrărilor de construcție a sălii de sport. Buna desfășurare a manifestării se datorează și contribuției Consiliului elevilor, coordonat de către domnul profesor Fiter Ciprian.
,,Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit".  (Florin Constantiniu)
Ramona Iștoc & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (100 de poze) în Galeria foto: Celebrarea românismului de către elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:08 Ora de vară a Europei de Est