Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Celebrarea românismului de către elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

Miercuri, în cea de-a doua zi de sărbătoare a Centenarului Marii Uniri

Celebrarea românismului de către elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

În cadrul proiectului educativ ,,Centenarul Marii Uniri - pietre de aducere aminte", elevii ciclului gimnazial și liceal s-au gătit, cu mic cu mare, în straie de sărbătoare ca pe vremea străbunicilor pentru a-și manifesta respectul și prețuirea față de jertfa înaintașilor noștri, față de curajul de care au dat dovadă luptând pentru unitatea tuturor românilor.

Manifestarea a fost moderată de către doamna profesor Ramona Iștoc, în calitate de organizator, bucurându-se și de prezența domnului inspector pentru proiecte educaționale, Florin Negruțiu, care i-a îndemnat pe elevi ,,să lumineze" ca și Cristos.
Domnul director, prof. Iosif Curta, a mulțumit  tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice care s-au implicat trup și suflet, pentru ca cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918, să fie sărbătoriți cum se cuvine.
Și pentru că suntem în asentimentul marelui istoric Nicolae Iorga, care afirma că ,,un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții", sărbătoarea a continuat cu o lecție de istorie și patriotism, predată de domnul profesor de istorie Florin Iștoc, împreună cu elevul Mircea Negrău, pasionat de istorie.
Lecția a fost completată de un grup de băieți, din clasa a X-a A, coordonați de către doamna profesor Fildan Mihaela, care au reprodus discursurile unor mari personalități care au luat cuvântul în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, de la 1 decembrie 1918: Vasile Goldiș (Ban Thomas), Iuliu Maniu (Barna Eduard), Iuliu Hossu (Ghiurău Lucas), Ioan I. Papp (Pantiș Tommy). La chemarea actorilor, toată audiența a intonat Imnul național ,,Deșteaptă-te, române!", într-o atmosferă cu adevărat înălțătoare!
Manifestarea a continuat cu o călătorie imaginară prin regiunile istorice ale României Mari, reprezentate de echipele claselor a V-a A (Transilvania) și B (Maramureș), a VI-a A (Muntenia) și B (Dobrogea), a VII-a A (Crișana) și B (Oltenia), a VIII-a A (Moldova), a IX-a B (Bucovina), a X-a B (Basarabia) și a XI-a B (Banat). Aceștia au amenajat standuri frumos decorate cu obiecte tradiționale românești și produse culinare apetisante.
Convinși fiind că ,,tăria şi puterea unui popor, vaza sa, politica sa cumpănită, nădejdile sale, prezentul şi viitorul său zac în unirea naţională", elevii și-au exprimat patriotismul, iubirea de țară prin cântece patriotice, sub bagheta doamnei profesor de muzică Blaga Diana, dar și prin poezii patriotice, îndrumați fiind de profesorii diriginți: Pușcaș Florina, Faur Tabita, Moțiu Rodica, Opriș Ligia, Iștoc Ramona, Ocoș Andrea, Fildan Mihaela, Burcă Alina, Boldiș Marinela și Magyar Ana. Echipa regiunii Crișana a pus în scenă un joc de rol, avându-i ca protagoniști pe Mihai Viteazul (Bîrle Tudor), Alexandru Ioan Cuza (Roman Lucas), Regina Maria (Cadar Sofia) și Aurel Lazăr (Ardelean Dominique), pornind de la faimoasa Declarație de autodeterminare de la Oradea, semnată în casa dr. Aurel Lazăr, de către reprezentanți ai P.N.R, în data de 12 octombrie 1918.
Sărbătoarea dedicată Centenarului s-a încheiat cu un târg de produse tradiționale românești, toate fondurile obținute fiind direcționate către Fundația ,,Emanuel", în vederea susținerii lucrărilor de construcție a sălii de sport. Buna desfășurare a manifestării se datorează și contribuției Consiliului elevilor, coordonat de către domnul profesor Fiter Ciprian.
,,Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit".  (Florin Constantiniu)
Ramona Iștoc & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (100 de poze) în Galeria foto: Celebrarea românismului de către elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” Oradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:46 Ora standard a Europei de Est