Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea au sărbătorit românismul la ora Centenarului Marii Uniri

Timp de două zile,

Elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea au sărbătorit românismul la ora Centenarului Marii Uniri

Marți (27 noiembrie 2018), în superba sală a Bisericii Baptiste ,,Emanuel" din Oradea, elevii celor 10 clase din ciclul primar de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" au marcat printr-un regal artistic o dublă sărbătoare: Centenarul Marii Uniri, în cadrul proiectului educativ ,,Centenarul Marii Uniri - pietre de aducere aminte", și 28 de ani de existență a instituției de învățământ.

A doua zi, miercuri (28 noiembrie), au sărbătorit gimnaziștii și liceenii, în sala de nunți a Bisericii, gătiți în straie de sărbătoare ,,ca pe vremea străbunicilor pentru a-și manifesta respectul și prețuirea față de jertfa înaintașilor noștri, față de curajul de care au dat dovadă luptând pentru unitatea tuturor românilor", vorba doamnei profesor Ramona Iștoc, coordonator de proiect pentru ciclul gimnazial și liceal. La ciclul primar, coordonatorul de proiect a fost doamna profesor Anca Ardelean, cea care a coordonat și întregul program artistic, având alături profesorii îndrumători ai celorlalte nouă clase (prof. Mariana Moțoc, Emilia Petruș, Popa Florin, Șucan Gheorghe, Bodea Mihaela, Șucan Dorina, Sârb Violeta, Cadar Marta, Costea Maria).
Regalul artistic, deosebit de emoționant al celor mai mici elevi ai Liceului, a fost onorat de domnul director, prof. Iosif Curta, care a anunțat evenimentul, salutând, totodată, distinșii invitați: domnul prefect Ioan Mihaiu, doamna inspector școlar general adjunct Codruța Bogdan și doamna inspector școlar Daniela Sopota, precum și pe cei ai ,,casei": distinsul și îndrăgitul profesor de istorie Florin Iștoc, care a venit în fața copiilor și părinților cu o lecție specială de istorie, dedicată Centenarului Marii Unirii; au rostit cuvânt de învățătură pentru micii școlari dl conf. univ. dr. Aurelian Dan Botică și pastorul Dorin Hnatiuc.
Programul, în cele 13 puncte ale sale, ne-a cucerit grație protagoniștilor săi, mulți și drăgălași, sinceri și cuminți, care au cântat și au recitat dumnezeiește.
Binecuvântează, Doamne, România!
,,Binecuvântează, Doamne, România!/ Binecuvântează țara mea/ Vino cu putere/ Vino cu trezire/ Te rugăm, Iisuse, ai milă de ea". Doamna prof. Maria Costea, cu imagini în PowerPoint, a adus în atenția tuturor Patriotismul, despre care au făcut vorbire domnul profesor Florin Iștoc și distinșii invitați, la microfon, apreciind la superlativ rezultatele excelente și atitudinea exemplară a elevilor de la ,,Emanuel". ,,Acolo unde-s nalți stejari/ Și cât stejarii nalți îmi cresc/ Flăcăi cu piepturile tari,/ Ce moartea-n față o privesc"... (Darius Hoduț, a II-a B). ,,Domnul sfânt să ne iubească/ Și-al său Duh ocrotitor/ Plin de pace să plutească/ Peste Țara Românească/ Și-al românilor popor"... (Mihai Rotariu, cls. a IV-a B).  Din grupul de recitatori au mai făcut parte: Luca Dejeu, Iulia Chiș și Mela Tudor, cărora li s-au alăturat soliștii vocali: Popoviciu Miriam, Pop Sofia, Sabău Alex, Haiaș Iulia, Pop Casian Ioan, Nica Alesia Karina, Pentek Sara și soliștii instrumentiști: tatăl Pop Marius (la chitară), Pop Ianis (elev în clasa a IV-a B), la cahon, Pantiș Dorotea (a XI-a), la pian. ,,România, hai, ridică-te!" ,,România, timpul tău este aproape/ Domnul nostru își revarsă ungerea/ Îi auzi chemarea sfântă El să te ridice vrea/ Și să duci în lumea-ntreagă dragostea Sa; România, hai, ridică-te!/ Peste tine El strălucește/ România, timpul tău e-acum/ Te dorește Dumnezeu".
Mulțumiri, felicitări, îndemnuri!
Din alocuțiunile rostite la microfon, ne-am oprit la câteva mesaje pe care le considerăm relevante...
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit oportunitatea să putem sărbători Centenarul Marii Uniri - un act dorit care s-a săvârșit spre binele țării noastre. Să ne bucurăm și să ne manifestăm dragostea și felul în care ne prețuim țara. În această perioadă, sărbătorim 28 de ani de când există Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" - o vreme pentru care, de asemenea, suntem mulțumitori lui Dumnezeu! - domnul director Iosif Curta.
Domnul prefect Ioan Mihaiu a avut cuvinte de apreciere, de laudă și de mulțumire la adresa școlii, a conducerii, a corpului profesional pentru felul în care i-au fost educați propriii copii ai domniei sale (care au absolvit Liceul ,,Emanuel"), pentru implementarea acestui proiect (în parteneriat cu Instituția Prefectului) ,,pentru dezvoltarea și amplificarea sentimentului patriotic". Apoi, domnul prefect le-a adresat celor peste 300 de copii o istorioară adevărată din timpul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia de acum 100 de ani, despre fotograful voluntar al Unirii, Samoilă Mârza, dar și despre tânărul Ioan Arion, în vârstă de 24 de ani, care a fost împușcat la geamul trenului, lângă drapelul tricolor. Și-a încheiat alocuțiunea cu un citat din Mihail Sadoveanu, despre dragostea de neam: ,,Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci o datorie către neamul nostru. Nu înseamnă pretenția că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic", a conchis domnul prefect Ioan Mihaiu.
Ce faceți voi la școala Emanuel? Un învățământ de calitate, un învățământ de viitor, o carieră personală... Acțiunea pe care o desfășurați se ridică la nivelul a ceea ce  reprezintă Liceul ,,Emanuel". Stimată conducere, domnule director, domnule pastor, vă felicit pentru ceea ce  faceți în această unitate de învățământ! - doamna inspector școlar Daniela Sopota.
În lecția de istorie pe care distinsul profesor Florin Iștoc a prezentat-o în sinteză la ceas de sărbătoare, au fost subliniate etapele parcurse de un popor în devenirea sa.
Fiecare popor parcurge niște etape ca să ajungă ceea ce este. Poporul român, alături de celelalte popoare din lume, a parcurs aceste etape și a ajuns astăzi ceea ce este, respectiv: 1.Formarea poporului sau a națiunii 2.Crearea unui stat 3. Independența 4. Evoluția sa într-o anumită direcție - domnul profesor Florin Iștoc.
Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara. Patriotismul înseamnă iubire sau respect de țară (...). Îndemnul nostru este să iubiți în mod absolut lucrurile absolute. De aceea, îndemnul nostru este: ,,Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu. Ea sigur este desăvârșită. Ea sigur este frumoasă. Ea sigur este la superlativ - domnul conf. univ. dr. Aurelian Dan Botici
Sărbătoarea dedicată Centenarului a continuat în sala de nunți a Bisericii cu un târg de articole confecționate de elevi și produse tradiționale românești, fondurile obținute fiind direcționate către Fundația ,,Emanuel”, în vederea susținerii lucrărilor de construcție a sălii de sport.
Marți, am trăit, cu adevărat, o superbă sărbătoare națională, alături de copiii și de dascălii de vrednică cinstire în superba catedrală ,,Emanuel" a comunității baptiste din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (75 de poze) în Galeria foto: Elevii Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel” din Oradea au sărbătorit românismul la ora Centenarului Marii Uniri

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:52 Ora de vară a Europei de Est