Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”… spre Alba Iulia!

Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților

Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”… spre Alba Iulia!

Dorind să reconstituie drumul delegaților bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, reprezentanți ai orădenilor și bihorenilor, în frunte cu președintele Senatului Universității din Oradea, domnul Sorin Curilă și doamna inspectorul școlar Elena Moțoc-Chivari, la inițiativa prim-vicepreședintelui Uniunii ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, domnul Ioan Chivari, au pornit sâmbătă, 24 noiembrie 2018, într-un ,,periplu'' de suflet spre Alba Iulia.

Locul de întâlnire pentru plecare a fost parcarea din fața Catedralei Ortodoxe ,,Învierea Domnului", unde am făcut primele poze lângă autocar și în fața Catedralei, împreună cu cei care ne-au fost alături până la plecare, părinți și prieteni, între care și domnul deputat Ioan Sorin Roman și dl col. în rezervă dr. Constantin Moșincat, președinte executiv al Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio, care ne-a citit în autocar, înainte de plecare, mesajul Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio la Centenarul Marii Uniri.
,,România oferă un exemplu unicat, în Europa, de popor creștin"
,,Din timpurile cele mai îndepărtate, până în epoca contemporană, ideea de UNIRE la românii ardeleni a reprezentat o constantă, se spune în mesajul Asociației. La Centenarul Marii Uniri, România oferă un exemplu unicat, în Europa, de popor creștin ce n-a venit de nicăieri și n-a avut nicicând o altă patrie. Cu strămoșii ,,cei mai viteji și mai drepți dintre traci", românii se prezintă la Marele Praznic al Neamului cu o conștiință a originii geto-daco-romane, cu limba, obiceiurile și tradițiile conservate admirabil, și care prin Steag și prin Columnă au rămas nemuritori".
Într-un fel anume, și participanții la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței" (cinstirii și mulțumirii) sunt speciali, reprezentând colectivități și categorii sociale diferite, zone geografice, precum și vârste din cele mai diverse: profesori universitari și cadre didactice din învățământul preuniversitar, inspectori școlari, economiști (experți contabili), juriști și procurori, asistenți medicali, președinți și vicepreședinți de asociații (organizații sau fundații), directori de instituții publice, pensionari, precum și elevi premianți (olimpici), de la liceele teoretice ,,Aurel Lazăr" și ,,Onisifor Ghibu", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", respectiv Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller", cei mai mulți din Oradea, iar alții reprezentând și alte localități: Sînmartin, Cefa, Copăcel, Sînnicolau Român, Borod, Cetea, Vintere și Brătești, Izbuc și Dobrești; unii au mai fost la Alba Iulia, o dată, de două sau de trei ori, alții au ajuns pentru prima oară. Cu toții, însă, au fost motivați, au dorit să vină, din convingere și din plăcere, mânați de dorințe intrinseci și curiozități. În atmosfera degajată de pe autocar, dar și pe teren, am descoperit, cu bucurie, caractere puternice și personalități nebănuite, cu multiple calități, demne de stimă. Nu puțini au fost cei care au primit mesaje din partea comunității pe care o reprezintă, din partea familiei (exemplu, fam. Matei Mihai, Maria, Florin, Gabriel, Cristina, Mihai-Vasile); să depună credenționale centenar din partea Primăriei Sînmartin (primar Cristian Laza), a Bisericii Ortodoxe Sînmartin (preot paroh Alin Pășcuță), a Școlii Gimnaziale ,,Floare de lotus", Sînmartin (director, Bucur Potre), din partea Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ,,Dacia" din Ucraina, în parteneriat cu Asociația Morărița Oradea (Apșa pro centenar - 100 de ani în așteptarea recunoașterii). Eleva Alesia Igna de la Liceul Teoretic German ,,Friedrich Schiller" a citit pe autocar mesajul la care au subscris prin semnături 17 colegi de clasă, dirigintele, prof. Pescaru Florina și directorul Liceului, prof. Ungur Nicolae. Doamna expert contabil Mariana Igna (consilier Camera Deputaților) a dus în Capitala Unirii celei Mari mesajele a 21 de persoane.
La Praznicul cel Mare al Neamului
În drumul nostru spre Alba Iulia, ne-am oprit în câteva localități, unde am fost primiți cu căldură la primărie sau în fața monumentelor, după caz, spre a prelua mesaje, drapele, postere pentru reprezentare. La monumentele eroilor de la Sîmbăta, Beiuș și Izbuc, preoții parohi au rostit câte o rugăciune pentru a cinsti memoria eroilor care s-au jertfit pentru unitate și libertate.
,,Trendul trebuie să fie redescoperirea identității noastre naționale"
La Mănăstirea Izbuc, Andrei Oros, reprezentant al olimpicilor, elevul doamnei profesor Violeta Jăhăleanu, de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu", ne-a cucerit cu proiectul și articolul surprinzător pe care ni l-a citit. ,,Trendul trebuie să fie redescoperirea identității noastre naționale și recuperarea etosului pe care l-am uitat la sat", a conchis Andrei, o minte sclipitoare și un caracter ales.
Fotoreportajele de la Ceica, Sîmbăta, Beiuș, Izbuc, Albac și Alba Iulia, gândurile, impresiile și credenționalele centenar vor fi publicate în varianta tipărită, în revista OviDan nr. 197 - o ediție specială dedicată Centenarului Marii Uniri.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (245 de poze) în Galeria foto: Participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței”…  spre Alba Iulia!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:53 Ora standard a Europei de Est