Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

1.De-a copilăria și 2.Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)

Joi, la Muzeul Țării Crișurilor, au fost deschise două expoziții

1.De-a copilăria și 2.Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)

Joi, 22 noiembrie 2018, la Muzeul Țării Crișurilor, au fost deschise două expoziții. Expoziţiile sînt un cadou al instituţiei noastre oferit orădenilor şi nu numai pentru sărbătorile de iarnă, care aduc întotdeauna bună dispoziție și recreere.

1.Expoziţia De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strîns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile cîtorva generaţii de copii din România. Păpuşi diverse, jucării reprezentînd animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate - „Păcălici", „Şah şi moară", „Telefonul" -, avioane, tancuri etc., toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, „fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit şi (...) absolut toate jucăriile (...) au fost martorele unui zâmbet". De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fabrica de jucării „Viitorul" (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi pînă în 1990.
Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aprox. 25 de minute, dublat în limba română.
2. Expoziţia Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990) este organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca.
Asociația Brickenburg România este „o organizaţie non profit, axată pe hobby-ul de construcţii LEGO. Scopul acestei asociații, prin evenimentele și activitățile sale pe care le organizează și le coordonează, este acela de a pune în prim plan educația non-violentă, aducând în atenția publicului rolul constructiv al acestuia, acela de a atrage adulții și copiii în activități care stimulează creativitatea, gândirea analitică, antrenează spiritul de echipă și observarea atentă a mecanismelor lumii în care trăiesc (...). Expoziţia de faţă cuprinde seturi realizate între anii 1970 şi 1990, cu patru teme principale, Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii şi care vor fi expuse în vitrine. Ceea ce face mai interesantă această expoziţie este locul de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop.
Se acceptă grupuri de maxim 20 de persoane, doar pe bază de programare. Programările se fac la numărul: 0259/706101, de luni pînă vineri, între orele 10.00-15.00. Copiii care vor să participe la acest atelier de construcţii trebuie să aibă vîrsta mai mare de 5 ani.
Expoziţiile rămîn la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 10 februarie 2019.
Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari.
Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. (A.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:33 Ora standard a Europei de Est