Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

1.De-a copilăria și 2.Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)

Joi, la Muzeul Țării Crișurilor, au fost deschise două expoziții

1.De-a copilăria și 2.Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)

Joi, 22 noiembrie 2018, la Muzeul Țării Crișurilor, au fost deschise două expoziții. Expoziţiile sînt un cadou al instituţiei noastre oferit orădenilor şi nu numai pentru sărbătorile de iarnă, care aduc întotdeauna bună dispoziție și recreere.

1.Expoziţia De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor este organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti şi Plastor SA Oradea. În cadrul expoziţiei este prezentată o selecţie de peste 600 de piese din colecţia Asociaţiei, care în decursul anilor a strîns peste 15.000 de jucării. Acestea au fost fabricate în România sau în alte ţări (Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, SUA, fosta URSS), între anii 1900-1980 şi reprezintă jucăriile cîtorva generaţii de copii din România. Păpuşi diverse, jucării reprezentînd animale, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete din lemn, căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, găletuşe de plajă, jocuri de societate - „Păcălici", „Şah şi moară", „Telefonul" -, avioane, tancuri etc., toate aceste jucării şi jocuri au povestea lor, „fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit şi (...) absolut toate jucăriile (...) au fost martorele unui zâmbet". De asemenea, în această expoziţie vor fi expuse jucării fabricate la fabrica de jucării „Viitorul" (în prezent Plastor SA), cea mai mare fabrică de jucării din ţară după naţionalizarea sa şi pînă în 1990.
Expoziţia este însoţită de un film despre istoria jucăriilor, de aprox. 25 de minute, dublat în limba română.
2. Expoziţia Vîrsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990) este organizată în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Brickenburg din Cluj-Napoca.
Asociația Brickenburg România este „o organizaţie non profit, axată pe hobby-ul de construcţii LEGO. Scopul acestei asociații, prin evenimentele și activitățile sale pe care le organizează și le coordonează, este acela de a pune în prim plan educația non-violentă, aducând în atenția publicului rolul constructiv al acestuia, acela de a atrage adulții și copiii în activități care stimulează creativitatea, gândirea analitică, antrenează spiritul de echipă și observarea atentă a mecanismelor lumii în care trăiesc (...). Expoziţia de faţă cuprinde seturi realizate între anii 1970 şi 1990, cu patru teme principale, Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii şi care vor fi expuse în vitrine. Ceea ce face mai interesantă această expoziţie este locul de joacă destinat celor care doresc să se aşeze şi să construiască cu ajutorul pieselor LEGO puse la dispoziţie de către Asociaţia Brickenburg în acest scop.
Se acceptă grupuri de maxim 20 de persoane, doar pe bază de programare. Programările se fac la numărul: 0259/706101, de luni pînă vineri, între orele 10.00-15.00. Copiii care vor să participe la acest atelier de construcţii trebuie să aibă vîrsta mai mare de 5 ani.
Expoziţiile rămîn la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 10 februarie 2019.
Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari.
Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. (A.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:54 Ora de vară a Europei de Est