Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ghidul de prevenire a criminalității a fost lansat la Ștei și Șuncuiuș

„Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!”

Ghidul de prevenire a criminalității a fost lansat la Ștei și Șuncuiuș

Ghidul de prevenire a criminalității „Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!" a fost lansat și la Ștei și Șuncuiuș, ajungând la copiii din județ, care, cu bucurie, și-au regăsit eseurile publicate în lucrare.

În intervalul 15 - 19 noiembrie 2018, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost prezenți în localitățile bihorene Ștei și Șuncuiuș, pentru lansarea Ghidului de prevenire a victimizării „Cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui STOP violenței!", editat de Fundația „Colonel Ioan Baciu", Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Din cele 43 de eseuri scrise de copii și publicate în carte, 15 au fost scrise de elevi din unitățile de învățământ din localitățile Ștei, Beiuș, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Nucet, Vașcău, Pietroasa, Roșia, Câmpani și Săliște de Vașcău, lucrarea fiind așteptată cu nerăbdare de tinerii prezenți în număr mare la eveniment.
La Ștei, evenimentul a fost organizat la Casa de Cultură „Miron Pompiliu" din localitate și s-a bucurat de prezența a peste 100 de copii și profesori din unitățile de învățământ implicate în proiectul  „100 de cuvinte care dor și rănesc! Alege să spui stop violenței!". După expunerea celor două părți ale cărții, elevii de la Colegiul Național Avram Iancu Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș, Școala Gimnazială Miron Pompiliu Ștei și cei ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bogdan din Vașcău și-au prezentat eseurile create care au fost selectate pentru publicare, ideea de la care au pornit și au susținut, argumentat, necesitatea implicării elevilor în activitățile de prevenire și educație juridică.
Totodată, elevii Școlii Gimnaziale Nr.1 Nucet, cei ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bogdan din Vașcău și elevii Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș Beiuș au prezentat, cu mult talent și implicare, trei scenete pe teme de prevenire a violenței.
La Șuncuiuș, lucrarea a fost prezentată la Liceul Tehnologic Nr.1 Șuncuiuș, în prezența a peste 50 de elevi și profesori de la școala din localitate și de la Colegiul Tehnic Nr.1 Vadu Crișului. Și de această dată, elevii școlii gazde și-au prezentat eseurile cuprinse în carte și au realizat un moment artistic pe teme de prevenire a violenței.
Prezentăm în continuare câteva extrase din eseurile scrise de elevi, care impresionează prin profunzimea cu care abordează tematica propusă de polițiștii bihoreni, punând în antiteză binele și răul, cuvintele care rănesc versus cuvintele care zidesc:
„De ce oare suntem uneori atât de indiferenți, doar pentru că nu ni se întâmplă nouă? Când ne-am pierdut compasiunea? Unde este empatia, umanitatea care ar trebui să ne definească? De ce așteptăm mereu ca alții să facă gestul salvator, când putem face asta noi înșine? Orice gest, cât de mic, contează, pentru că e suficient un început ca să fie urmat apoi exemplul. Așadar, omule care citești asta și care ai văzut efectele violenței, acționează, mâine poți fi tu cel care are nevoie! Nu fi indiferent, un gest poate salva o viață!"
Nu fi indiferent, un gest poate salva o viață!
Drițan Narcisa, Pop-Groza Alexandra, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman",  Aleșd
„Voi începe prin a întinde pe foaie nişte cuvinte şi voi spune aşa: ,,Violenţa e rea. Te rog, nu o mai practica!''
De multe ori stau şi mă gândesc cum ar fi viaţa fără violenţă. Oare ar fi mai bună? Oare am convieţui în mai multă armonie? Cum ar fi dacă am încerca să ne tolerăm? Răspunsul e simplu: fără violenţă, lumea ar fi un loc mai bun, după cum spune următorul citat: ,,Schimbarea stă în mine, în tine, în noi!''
Când te-ai născut în a ta familie, ai primit un nume, o religie. Familia ta, indiferent cât e de bogată sau săracă, nu e un motiv de ceartă. Nu trebuie să superi, nu trebuie să spui nici măcar un cuvânt greu, căci toţi suntem fiii lui Dumnezeu. El te iubeşte şi pe tine,...şi pe tine..., în aceeaşi măsura ca pe mine.
Nu răspunde răului cu rău, căci astfel vei înmulţi actele de violenţă! Răspunde răului cu bine şi fii lumină pentru cei din jurul tău... Când ,,fără violenţă'' va fi nu doar un slogan, ci o realitate, vom putea spune că suntem fericiţi. „Când ,,fără violenţă'' va fi nu doar un slogan, ci o realitate".
Georgescu Rareș, Pantea Cristina, Stan Cătălina, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ștei
„Pentru binele tuturor, ar trebui să încercăm să fim mai atenți la nevoile altora, mai toleranți, mai răbdători, să evităm certurile și neînțelegerile, jignirile.
O vorbă bună, spusă cu blândețe și cu căldură și un zâmbet te fac în primul rând pe tine mai fericit și apoi pe cei din jur. „O lume fără prejudecăți".
 Maier Carla, Bulzan Roxana, Colegiul Nr. 1 Vadu Crișului
Educația juridică a tinerei generații este esențială, pentru a conștientiza efectele și consecințele propriilor acțiuni. O bună cunoaştere a legislaţiei şi a consecinţelor ce derivă din diverse situaţii îi ajută pe adolescenţi să sesizeze din timp anumite situaţii de risc şi să acţioneze în cunoştinţă de cauză, astfel încât să prevină propria victimizare.
Polițiștii bihoreni își doresc ca lucrarea să fie utilă şi specialiştilor care lucrează în domeniul promovării drepturilor copilului, celor care interacţionează cu adolescenţii care manifestă un comportament predelincvent şi delincvent.
Comisar de poliție
Alina Dinu
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ghidul de prevenire a criminalității a fost lansat la Ștei și Șuncuiuș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:22 Ora de vară a Europei de Est