Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noile blocuri ANL de lângă Calea Aradului, gata să-și primească locatarii

Joi, a avut loc predarea protocolului

Noile blocuri ANL de lângă Calea Aradului, gata să-și primească locatarii

Joi, 22 noiembrie 2018, a avut loc predarea protocolului privind preluarea apartamentelor ANL de pe Str. Balogh István, lângă Calea Aradului, de către Primăria Oradea, în prezența directorului general al Agenției Naționale pentru Locuințe, Andrei Țurcanu.

La conferința de presă organizată cu prilejul acestui eveniment au fost prezenți Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, Doru Negruțiu, reprezentant ANL în Bihor și Grigore Băințan, reprezentant al firmei S.C. Construcții Bihor. Din partea Primăriei Municipiului Oradea a participat  viceprimarul Florin Birta.
 „Vreau să-i mulțumesc domnului Țurcanu pentru tot sprijinul pe care ni l-a acordat, pentru că Oradea are într-adevăr nevoie de aceste blocuri. Tinerii din Oradea au fost dornici să-și depună dosarele și să se mute aici după recepționare. Vreau să le mulțumesc constructorilor pentru că au făcut o treabă bună, așa cum veți vedea și dumneavoastră. Vreau să-i mulțumesc și domnului Negruț, care a fost zi de zi pe șantier pentru a avea o lucrare cât mai calitativă și bineînțeles și Prefecturii pentru sprijinul acordat. Noi suntem în faza în care vom semna săptămâna viitoare contractele cu cei care se vor muta aici, pentru a putea să-și încheie contractele cu Termoficarea, cu Compania de Apă, cu Electrica etc., iar după 1 decembrie apartamentele vor putea fi locuite. Până atunci vom termina inclusiv partea de amenajare a drumului, a parcărilor din zona blocurilor, pentru a fi asigurate toate condițiile pentru locuirea în aceste blocuri", a spus viceprimarul Florin Birta, în deschiderea conferinței.
Programul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii" se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.
 „Sperăm ca aceste locuințe să fie exploatate într-un mod corespunzător, tinerii să se bucure de ele și Moș Crăciun să vină în locuință nouă aici la Oradea. Această investiție a costat aproximativ 16.500.000 lei, inclusiv TVA. Ea s-a desfășurat pe parcursul a 24 de luni și astăzi suntem mândri că putem în an centenar să recepționăm și să predăm municipiului Oradea aceste unități locative", a spus Andrei Țurcanu, directorul Agenției Naționale pentru Locuințe.
Blocurile ANL de pe Str. Balogh István au șase scări și un număr total de 132 de unităţi locative, cu garsoniere şi apartamente. Fiecare scară dispune de 22 de apartamente, din care 15 cu două camere, de aproximativ 50-52 m2, șase cu o cameră și un apartament cu trei camere de aproximativ 70 m2. Fiecare scară este prevăzută cu un ascensor pentru patru persoane. La intrarea în bloc a fost realizată o rampă pentru persoanele cu handicap locomotor.
„Mulțumesc domnului director pentru sprijinul pe care îl dă Oradiei, și nu numai Oradiei, ci și județului Bihor, pentru că înainte de a veni aici, am fost să vizităm șantierele de la alte unități locative care vor fi date în folosință la Spitalul Municipal, unde, după cum știți, conform prevederilor legale, categorie specială, medicii vor beneficia de acele locuințe. Am fost și la Sîntandrei să vedem cum evoluează șantierul și apreciem implicarea domnului director, implicarea efectivă în teren și urmărirea modului în care evoluează construcțiile pe aceste șantiere", a spus Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor.
În județul Bihor sunt în desfășurare următoarele șantiere: la Oradea 30 de unități locative pentru tineri, destinate închirierii specialiștilor din Sănătate, la Beiuș 36 de unități locative pentru tineret și la Sîntandrei 20 de unități locative.
„Toată lumea laudă investiția. Un cuvânt bun pentru constructor: astăzi este ziua lui de glorie, ziua recepției, după 24 de luni de frig, ploaie, zăpadă. Este ziua lui de glorie și mulțumesc pentru colaborare Construcții Bihor, care au fost deschiși și au avut o lucrare bună", a spus Doru Negruțiu, reprezentant ANL în Bihor.
În cadrul evenimentului a avut loc și inspecția apartamentelor ANL.
„Calitatea lucrărilor este la nivelul celorlalte investiții din Oradea în domeniul spațiului locativ", a adăugat Grigore Băințan, reprezentantul firmei S.C. Construcții Bihor.
Locuințele ANL sunt repartizate tinerilor de către autorităţile publice locale, în funcție de ordinea stabilită prin listele de prioritate întocmite în baza prevederilor legale și în limita fondului locativ disponibil în acest scop, stabilesc și încasează chiria și pot vinde apartamentele numai la cererea chiriașilor care le ocupă, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege. Locuințele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minimum un an. (B.P.)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:01:03 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...