Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noile blocuri ANL de lângă Calea Aradului, gata să-și primească locatarii

Joi, a avut loc predarea protocolului

Noile blocuri ANL de lângă Calea Aradului, gata să-și primească locatarii

Joi, 22 noiembrie 2018, a avut loc predarea protocolului privind preluarea apartamentelor ANL de pe Str. Balogh István, lângă Calea Aradului, de către Primăria Oradea, în prezența directorului general al Agenției Naționale pentru Locuințe, Andrei Țurcanu.

La conferința de presă organizată cu prilejul acestui eveniment au fost prezenți Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, Doru Negruțiu, reprezentant ANL în Bihor și Grigore Băințan, reprezentant al firmei S.C. Construcții Bihor. Din partea Primăriei Municipiului Oradea a participat  viceprimarul Florin Birta.
 „Vreau să-i mulțumesc domnului Țurcanu pentru tot sprijinul pe care ni l-a acordat, pentru că Oradea are într-adevăr nevoie de aceste blocuri. Tinerii din Oradea au fost dornici să-și depună dosarele și să se mute aici după recepționare. Vreau să le mulțumesc constructorilor pentru că au făcut o treabă bună, așa cum veți vedea și dumneavoastră. Vreau să-i mulțumesc și domnului Negruț, care a fost zi de zi pe șantier pentru a avea o lucrare cât mai calitativă și bineînțeles și Prefecturii pentru sprijinul acordat. Noi suntem în faza în care vom semna săptămâna viitoare contractele cu cei care se vor muta aici, pentru a putea să-și încheie contractele cu Termoficarea, cu Compania de Apă, cu Electrica etc., iar după 1 decembrie apartamentele vor putea fi locuite. Până atunci vom termina inclusiv partea de amenajare a drumului, a parcărilor din zona blocurilor, pentru a fi asigurate toate condițiile pentru locuirea în aceste blocuri", a spus viceprimarul Florin Birta, în deschiderea conferinței.
Programul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii" se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.
 „Sperăm ca aceste locuințe să fie exploatate într-un mod corespunzător, tinerii să se bucure de ele și Moș Crăciun să vină în locuință nouă aici la Oradea. Această investiție a costat aproximativ 16.500.000 lei, inclusiv TVA. Ea s-a desfășurat pe parcursul a 24 de luni și astăzi suntem mândri că putem în an centenar să recepționăm și să predăm municipiului Oradea aceste unități locative", a spus Andrei Țurcanu, directorul Agenției Naționale pentru Locuințe.
Blocurile ANL de pe Str. Balogh István au șase scări și un număr total de 132 de unităţi locative, cu garsoniere şi apartamente. Fiecare scară dispune de 22 de apartamente, din care 15 cu două camere, de aproximativ 50-52 m2, șase cu o cameră și un apartament cu trei camere de aproximativ 70 m2. Fiecare scară este prevăzută cu un ascensor pentru patru persoane. La intrarea în bloc a fost realizată o rampă pentru persoanele cu handicap locomotor.
„Mulțumesc domnului director pentru sprijinul pe care îl dă Oradiei, și nu numai Oradiei, ci și județului Bihor, pentru că înainte de a veni aici, am fost să vizităm șantierele de la alte unități locative care vor fi date în folosință la Spitalul Municipal, unde, după cum știți, conform prevederilor legale, categorie specială, medicii vor beneficia de acele locuințe. Am fost și la Sîntandrei să vedem cum evoluează șantierul și apreciem implicarea domnului director, implicarea efectivă în teren și urmărirea modului în care evoluează construcțiile pe aceste șantiere", a spus Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor.
În județul Bihor sunt în desfășurare următoarele șantiere: la Oradea 30 de unități locative pentru tineri, destinate închirierii specialiștilor din Sănătate, la Beiuș 36 de unități locative pentru tineret și la Sîntandrei 20 de unități locative.
„Toată lumea laudă investiția. Un cuvânt bun pentru constructor: astăzi este ziua lui de glorie, ziua recepției, după 24 de luni de frig, ploaie, zăpadă. Este ziua lui de glorie și mulțumesc pentru colaborare Construcții Bihor, care au fost deschiși și au avut o lucrare bună", a spus Doru Negruțiu, reprezentant ANL în Bihor.
În cadrul evenimentului a avut loc și inspecția apartamentelor ANL.
„Calitatea lucrărilor este la nivelul celorlalte investiții din Oradea în domeniul spațiului locativ", a adăugat Grigore Băințan, reprezentantul firmei S.C. Construcții Bihor.
Locuințele ANL sunt repartizate tinerilor de către autorităţile publice locale, în funcție de ordinea stabilită prin listele de prioritate întocmite în baza prevederilor legale și în limita fondului locativ disponibil în acest scop, stabilesc și încasează chiria și pot vinde apartamentele numai la cererea chiriașilor care le ocupă, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege. Locuințele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minimum un an. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:51 Ora de vară a Europei de Est