Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Emoții, nerăbdare, dorințe împlinite...

În decembrie, la Grădinița nr. 56 – “Lotus” din Oradea

Emoții, nerăbdare, dorințe împlinite...

La un bilanț, la sfârșit de an, așa poate fi descrisă în câteva cuvinte luna decembrie 2008 pentru copiii grupei mijlocii de la Grădinița nr. 56 - „Lotus” din Oradea.

Totul a început cu ziua de 6 decembrie sau mai bine spus cu așteptarea lui Moș Nicolae. Vineri, 5 decembrie, copiii l-au așteptat pe Moș Nicolae la grădiniță (,,pentru că noi suntem copii cuminți, iar Moșul nu ne uită”) și pentru a dovedi acest lucru au adormit toți cu gândul la încălțămintea frumos aranjată la capătul pătuțului. Iar Moș Nicolae a venit și acum, iar surpriza a fost pe măsură și bucuria a fost împărtășită de toți.
A trecut o săptămână, și am primit o veste bună: vizita prietenilor noștri de la „Casa minunată”. Sunt copii de vârstă preșcolară care știu să dăruiască (acțiunea s-a derulat în cadrul proiectului ,,Dăruim o jucărie”), iar noi le-am pregătit drept ,,surprize” - globuri din ipsos pictate de noi, care să le împodobească bradul, precum și dulciuri. A urmat un program de cântece și colinde dedicate partenerilor noștri de proiect. Ei ne-au încântat cu câteva colinde în limba coreană și engleză. Jucăriile și cărțile primite au întrecut calitativ și cantitativ așteptările noastre. Era în 13 decembrie și putem spune că a fost una dintre cele mai norocoase zile din an.
După alte șapte zile, altă bucurie... serbarea de Crăciun. Serbarea pregătită de copii împreună cu educatoarele grupei (inst. Loredana Mirițescu și Mariana Konkoly) a fost minunată. Părinții au asistat ca vrăjiți. Moș Crăciun și-a făcut apariția ,,pe neașteptate”, iar uralele de bucurie ale copiilor au arătat cât de așteptat a fost. Serbarea a continuat sub aceeași magie, iar ropotul de aplauze ne-a certificat aprecierea și mulțumirea părinților. Desigur, darurile Moșului au însemnat recompensa cea mai potrivită și mai importantă pentru un an de muncă, joacă și ascultare.
Pentru că luna decembrie nu e doar luna cadourilor, ci și o lună cu multă încărcătură spirituală, am pornit cu colindul. Am fost la Primăria Oradea pentru a le transmite angajaților instituției mesajul nașterii Pruncului Sfânt și a-i ,,sorcovi”, dorindu-le un an cu sănătate și belșug (,,Sorcova vesela /Să trăiți, să înfloriți/ Ca merii, ca perii/ În mijlocul verii/ Harnici ca albina/ Ageri ca lumina/ Viață lungă/ Bani în pungă/ Tot anul să vă ajungă./ Să se înzecească/ Să se însutească/ Auru-n câmpie/ Strugurii în vie/ Fructele-n livezi/ Vitele-n cirezi/ Să trăiți, să înfloriți/ Sănătoși mereu să fiți!”).
A fost o lună magică, așteptată cu nerăbdare, emoții și cu multe dorințe împlinite la care a luat parte și s-a implicat și directoarea, Dana Lukacs. (Loredana M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:15 Ora de vară a Europei de Est