Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu

Cea de-a doua premieră a stagiunii 2018-2019 a Trupei Iosif Vulcan

„Avalanșa”, de Tuncer Cücenoğlu

Trupa Iosif Vulcan a Teatrului ,,Regina Maria" se pregătește de cea de-a doua premieră a stagiunii 2018-2019: „Avalanșa", de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Petru Vutcărău, care va avea loc miercuri, 21 și joi, 22 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare (cu publicul pe scenă).

Autorul textului - Tuncer Cücenoğlu - este un dramaturg turc contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor Turci și profesor de dramaturgie la MSM (Müjdat Gezen Art Center) din Istanbul. Este câștigătorul a peste 25 de premii, iar textele sale sunt traduse în numeroase limbi și fac parte din repertoriile unor companii de teatru prestigioase din întreaga lume. Textul „Avalanșa", cel mai de succes dintre creațiile literare ale lui Tuncer Cücenoğlu, este inspirat din povestea reală a locuitorilor unui mic sat din estul Anatoliei, înconjurat de munți. Acolo, oamenilor le este permis să facă zgomot doar trei luni pe an, iar în celelalte nouă luni totul trebuie să se desfășoare în liniște, deoarece chiar și cel mai mic sunet ar putea declanșa o avalanșă.
„«Avalanșa» este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților. Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți. Legea după care moartea este evitată prin moarte provoacă alte întrebări: despre morala socială, despre încremenirea în tradiție, despre aspirația spre o viață liberă și neconstrânsă. Așa e intriga aici, dar tema poate reverbera mult mai departe, chiar spre realitățile convulsive ale civilizației de azi..." (Claudiu Groza)
Regia spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, prieten vechi al Teatrului din Oradea. Fondator al Teatrului Eugene Ionesco din Chișinău - împreună cu câțiva proaspeți absolvenți ai Școli de Teatru „Șciuikin" din Moscova, printre care și Elvira Rîmbu - eforturile sale dedicate teatrului s-au materializat în spectacole regizate excepțional și numeroase premii.
Se află la cea de-a șasea colaborare cu actorii Teatrului din Oradea, iar obiectivul său în ceea ce privește proiectul „Avalanșa" este să realizeze „un spectacol în care pe lângă text să vorbească și imaginile, care să dea de gândit spectatorilor, pentru că sunt multe lucruri în ziua de azi la care ar trebui să ne gândim. ,,Avalanșa" e o piesă despre frică, despre individ și comunitate, despre tradiție și schimbare, despre pedeapsă și salvare - și îmi doresc ca spectacolul să le cuprindă pe toate".
Dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele, de Amalia Buie.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Petre Ghimbășan (Bătrânul), Corina Cernea (Bătrâna), Consuela Egyed (Tânăra), Ciprian Ciuciu (Tânărul), Șerban Borda (Bărbatul), Gabriela Codrea (Femeia), Mirela Lupu (Moașa), Andrian Locovei (președintele Comitetului), Anca Sigmirean (membră a Comitetului), Georgia Căprărin (Fantoma fetei moarte), Alin Stanciu (Fantoma fratelui bătrânului) și Ion Ruscuț (Gardian 2), cărora li se alătură Ionică Lianu Popa (Copilul), Cristian Segărceanu (Gardian 2) și Nicolae Segărceanu (membru al Comitetului) în roluri de figurație.
Premiera se joacă cu casa închisă, însă vă așteptăm cu drag la următoarele reprezentații, care vor avea loc în 5 și 6 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, cu publicul pe scenă.
Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00 - 13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.
Ramona Gabriela Nemeș

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:46 Ora standard a Europei de Est