Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Istanbul - lumea islamică cu aromă de baklava

O vizită în unicul oraș întins pe două continente

Istanbul - lumea islamică cu aromă de baklava

,,Hey Constantinopole! Either I take you,or you take me!" -Sultan Mehmed II în timpul cuceririi Constantinopolului-Istanbulul de azi-1453

Ce poate fi mai captivant și în același timp reconfortant decât o vizită în unicul oraș întins pe două continente-Istanbul?! Răspunsul la această întrebare a fost găsit de un grup de nu mai puțin de 60 de turiști, la sfârșitul lunii octombrie 2018. Părinții, bunicii, studenții și elevii vizitatori au fost însoțiți de profesorii de geografie și istorie Florin și Ramona Iștoc, de la Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel".
După aproape 24 de ore de mers cu autocarul, ne-am cazat la un hotel din centrul orașului și, încă șocați de frânturile de tablouri turcești văzute de la geamul autocarului, am pornit în explorarea străzilor. În acea seară am făcut pentru prima dată cunoștință cu delicatesele și aromele specifice orașului, cu serile cu gust de baklava și miros de „çay" , cu liniștea - și în același timp - agitația orașului celor șapte coline.
Palatul Topkapi a fost primul punct important de pe lista locurilor ,,must see" a acestei excursii, unde ne-am dus să ,,recuperăm" sabia lui Ștefan cel Mare (încă suntem în negocieri...), urmat de catedrala transformată în moschee în urmă cu 500 de ani, acum muzeu- Hagia Sophia, mai apoi Moscheea Albastră și nu în ultimul rând, renumitul ,,Grand Bazaar" din centrul Istanbulului. Toată istoria locurilor vizitate a fost prezentată de un ghid turc - conform legilor acestei țări.
În cea de-a doua zi, principalele obiective turistice au fost Palatul Dolmabahce - care ne-a uimit prin splendoarea arhitecturală, prin specificul detaliilor, la fel ca și renumitul turn Galata. O ultimă amintire, pe care sigur nu o vom uita curând, a fost croaziera de pe Bosfor, care ne-a lăsat pe toți fără cuvinte. Această ultimă amprentă a orașului Istanbul sigur ne va rămâne mereu în inimi, aducându-ne aminte cât de surprinzător poate fi să spui ,,da" aventurilor.
În final, confirmăm zicala ,,Dacă cineva nu ar avea decât o singură privire de dat lumii, ar trebui să privească Istanbulul", și cu siguranță nu își va considera șansa irosită.
Reporteri
Pantiș Dorotea, Cifor Oana, Pantea Patricia (clasa a XI-a A , L.T.B. ,,Emanuel" Oradea)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Istanbul - lumea islamică cu aromă de baklava

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:12 Ora de vară a Europei de Est