Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trăiește bucuria sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun Oradea

Ediția 2018 debutează chiar de Sfântul Nicolae

Trăiește bucuria sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun Oradea

Doar trei săptămâni ne mai despart de unul din cele mai frumoase și așteptate momente ale anului: marea deschidere a Târgul de Crăciun Oradea.

Ediția 2018 debutează chiar de Sfântul Nicolae, în 6 decembrie, fiind cadoul Moșului pentru orădeni.
Astfel, din data de 6 decembrie și până în ultima zi a anului, în Piața Unirii, vom sărbători împreună frumusețea sărbătorilor de iarnă într-un decor desprins din povești. Pe toată perioada Târgului de Crăciun, vizitatorii se vor bucura de tradiții autohtone, concertele live și bunătățile culinare, dar și de mii de luminițe, decorațiuni și suveniruri handmade.
Concerte live cu artiști intenaționali, datini și tradiții
Ediția 2018 a Târgului de Crăciun aduce în Oradea nu mai puțin de nouă concerte live cu artiști români și internaționali, dar și numeroase momente artistice cu datini și tradiții bihorene.
Ne-am dorit ca marea deschidere a ediției de anul acesta a Târgului de Crăciun să fie una cu totul specială, așa că am invitat-o alături de noi pe INNA, o artistă autohtonă de renume internațional, care va urca pe scena din Piața Unirii în 6 decembrie de la ora 19.00.
Tot în primul week-end de eveniment vom avea parte de concerte live susținute de Distinto și Marius Mihalache & Taraf.
Seria concertelor continuă în data de 12 decembrie cu spectacol susținut de Ansamblul ,,Icoane" - 100 pentru România. Joi, 13 decembrie, la Târgul de Crăciun ne întâlnim cu Ștefan Hrușcă, un artist desăvârșit care ne va purta în lumea magică a Crăciunului așa cum numai el știe să o facă.
Sărbătoarea va continua pe 14, 15 și 16 decembrie, cu un concert aniversar Celelalte Cuvinte, un spectacol special oferit de trupa Gospel Touch Choir din UK și un recital a capella alături de grupul Blue Noise.
În fiecare zi de sâmbătă și duminică, Târgul de Crăciun va fi însuflețit de Ansamblul Folcloric Bihorul, care ne-a pregătit spectacole cu datini și tradiții bihorene de Crăciun și colinde pe ulița „satului".
În 20 decembrie pe scena din Piața Unirii va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crișana pentru un minunat concert de colinde, iar în 22 decembrie Florin Ștefan ne va încânta un concert arhaic.
Seara de Revelion nu putea să fie altfel decât spectaculoasă, așa că trecerea dintre ani o vom sărbători cu Alessia Gerardi & Fracassoni (IT) și cu un spectacol fabulos de artificii.
Distracție și activități
Ca în fiecare an, Târgul de Crăciun Oradea va fi și anul acesta sufletul sărbătorilor de iarnă, Piața Unirii urmând a fi cuprinsă de veselie, lumini și culori, colinde și arome îmbietoare.
Programul evenimentului cuprinde numeroase activități și momente specifice sărbătorilor de iarnă, de la concerte de colinde, la ateliere de îndemânare pentru copii sau căsuțe cu suveniruri și cadouri pentru cei dragi.
Clădirile din Piața Unirii vor îmbrăca haine de sărbătoare, pe acestea urmând a fi realizate proiecții tematice, iar bradul și globul gigant vor fi pregătite să înfrumusețeze fotografiile celor care ne vor trece pragul.
Unul din principalele puncte de atracție ale Târgului de Crăciun este patinoarul, care îi așteaptă și anul acesta pentru amatorii de distracție pe patine.
Dulce sau sărat, condimentat sau ușor picant, Târgul de Crăciun Oradea va avea câte ceva pentru toți gurmanzii. Mai mult, pentru cei care iubesc tradițiile sărbătorilor, am chemat alături de noi echipa Andromi, care ne va delecta cu demonstrații savuroase de preparare a produselor din carne specifice perioadei.
Seara ne vom încălzi ascultând colinde în jurul căsuțelor cu cadouri și bunătăți, savurând o cană cu vin fiert sau dulciurile copilăriei, în timp ce ajutoarele lui Moș Crăciun ne vor purta într-o călătorie magică.
Casa lui Moș Crăciun
Anul acesta, Moș Crăciun se mută la Oradea!  Și ca să îi facem șederea cât mai plăcută, i-am pregătit o casă exact ca-n poveștile copilăriei. Aici, Moșul îi așteaptă pe copii cu povești și legende de Crăciun, dar și cu scrisori pline cu dorințe. Legenda spune că Moșul are o căsuță poștală fermecată, iar dorințele care ajung în ea se îndeplinesc în noaptea magică de Ajun.
Programul lui Moș Crăciun:
6 DECEMBRIE- ORA 19.30 - 22.00
7 DECEMBRIE- ORA 18.00 - 21.00
8 DECEMBRIE- ORA 17.00 - 21.00
9 DECEMBRIE- ORA 17.00 - 21.00
14 DECEMBRIE- ORA 18.00 - 21.00
15 DECEMBRIE- ORA 17.00 - 21.00
16 DECEMBRIE- ORA 17.00 - 21.00
21 DECEMBRIE- ORA 19.30 - 22.00
22 DECEMBRIE- ORA 15.00 - 19.00
23 DECEMBRIE- ORA 16.00 - 19.00
Decor și atmosferă magică
Începând cu patinoarul veseliei și continuând cu proiecțiile magice pe clădiri, concertele de colinde, multitudinea de decorațiuni de Crăciun și mâncărurile apetisante, toate vor contribui la atmosfera de poveste din Târgul de Crăciun din Oradea. Mai mult, căsuțele cu bunătăți vor avea anul acesta un decor cu totul special, care ne va purta cu gândul la un tărâm de poveste.
Crăciunul e al tuturor, așa că invităm toți orădenii care doresc să aducă veselia sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun să se înscrie în programul artistic de colinde. Înscrierile se fac online, pe https://www.targuldecraciunoradea.ro/inscriere-colindatori/. Participarea este gratuită.
Programul general al Târgului de Crăciun
MAREA DESCHIDERE: 6 decembrie ora 18.00
LUNI - JOI: 14.00-21.00
VINERI - DUMINICĂ: 12.00-22.00
Program artistic
6 DECEMBRIE- ORA 19.00 INNA
7 DECEMBRIE- ORA 19.00 DISTINTO
8 DECEMBRIE - ORA 19.00 MARIUS MIHALACHE & TARAF
12 DECEMBRIE- ORA 19.00 ANSAMBLUL ,,ICOANE" - 100 PENTRU ROMÂNIA
13 DECEMBRIE - ORA 19.00 ȘTEFAN HRUȘCĂ
14 DECEMBRIE - ORA 19.00 CELELALTE CUVINTE - CONCERT ANIVERSAR
15 DECEMBRIE - ORA 19.00 GOSPEL TOUCH CHOIR (UK)
16 DECEMBRIE - ORA 19.00 BLUE NOISE - CONCERT A CAPELLA
20 DECEMBRIE - ORA 19.00 ANSAMBLUL ARTISTIC PROFESIONIST CRIȘANA - CONCERT DE COLINDE
22 DECEMBRIE - ORA 19.00 FLORIN ȘTEFAN - CONCERT ARHAIC
31 DECEMBRIE - ORA 23.00 ALESSIA GERARDI & FRACASSONI (IT)
31 DECEMBRIE - ORA 00.00 SPECTACOL DE ARTIFICII
9-12, 17-21, 23 DECEMBRIE - ORA 17.00 - 20.00 COLINDĂTORI ORĂDENI PE SCENĂ (artiști solo, coruri, ansambluri)
Vă așteptăm la Târgul de Crăciun Oradea în cea mai caldă atmosferă de sărbători!
Târgul de Crăciun din Oradea este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și se desfășoară în Piața Unirii, în perioada 6 - 31 decembrie.
Partener principal: Raiffeisen Bank.
Sprijinit de: Andromi.
Mihai Jurcă

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:36 Ora standard a Europei de Est