Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cunoașterea prin trăire

,,Școala altfel” – cea mai bună și mai trainică experiență de învățare

Cunoașterea prin trăire

În fiecare an, NOI, copiii, așteptăm cu mare interes programul ,,Școala altfel", în săptămâna binecuvântată, știind că urmează să trăim experiențe inedite (Am mai spus-o, dar, oare, aude Ministerul Educației Naționale??? - n.n.)!

Așa a fost și în acest an școlar (Din păcate și din nefericire, doar o dată într-un an, trăim asemenea experiențe speciale - n.n.), când pe lângă activitățile care ne dezvoltă din punct de vedere educativ, moral - artistic, desfășurate la clasă, ne-am delectat și cu o piesă de teatru, din care am avut multe de învățat, fiind vorba de  ,,Hainele cele noi ale împăratului", jucată la noi la școală. Dar am avut și o ,,vizită de lucru" la Era Park, unde ne-am transformat pentru câteva ore în bucătari de top, făcând pâinici, covrigei și alte produse de patiserie, pe care apoi le-am ,,devorat" cu multă plăcere, după care am vizitat și birourile companiei.
Un moment-monument, cum ar spune nenea Iancu, a fost excursia la Grădina Botanică din Jibou. Aici ne-am minunat de grădinile în trepte, de mica și totuși marea grădină japoneză, precum și de grozava rezervație în aer liber, unde am văzut căprioare. Însă cel mai mult ne-au uimit serele care aveau forma unor capsule spațiale (,,extraterestre") și în care cresc diferite specii de plante de pe tot globul. Aici, cel mai mult ne-au încântat sutele de specii de cactuși și cel mai mare cocotier care există! O bucurie aparte ne-au produs acvariile cu pești ,,de aur", somon, ,,pești nemo" și pisica de mare.
De aici, am plecat spre Castrul roman de la Porolissum (azi Moigrad), unde pe lângă castrul propriu-zis (care are astăzi zidul din față și poarta principală refăcute), am văzut și ruinele unor construcții din jurul castrului, cum ar fi: locuințe, templu (azi, biserica), taverna (azi, restaurant). În apropierea castrului, am luat o masă sănătoasă, gustoasă și copioasă, inclusiv cu un desert delicios, cu clătite cu gem de afine (de-ți lasă gura apă citind! - n.n).
Revenind spre casă, am făcut un popas de suflet în localitatea Iaz, la Muzeul de Artă Populară al Ligiei Alexandra Bodea, care cred că este cea mai tânără deținătoare din țară a unui asemenea tezaur național. Aici am văzut reconstituite case tradiționale acoperite cu stuf, care aveau război de țesut, costume populare, coroniță cu pene multicolore, călcătoare vechi, ulcioare, farfurii pictate, agățate pe pereți, iar în curte, care era îngrădită cu un gard cu modele populare diferite, avea un cuptor vechi pentru copt pâine și cozonaci, ca la bunica și o căruță de lemn.
Multe am mai povestit pe autocar din cele văzute și trăite! Mulțumim frumos bunei noastre învățătoare Dana Avram, de la Școala Gimnazială ,,Dacia", care ne iubește enorm, iar din iubirea sa nemărginită ne învață de toate și ne face toate poftele! Și noi o iubim în felul nostru, chiar dacă nu-i arătăm prea des!
Greu va mai trece vremea până la următoarea săptămână binecuvântată cu programul ,,Școlii (cu totul) altfel"!
Pentru OviDan,
Andrei Popovici
Mulțumim, dragă Andrei, pentru alegere, pentru sinceritatea și vorbele tale ,,meșteșugite
", care ni se așază drept la suflet! - Ovi
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Cunoașterea prin trăire

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:25 Ora de vară a Europei de Est