Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Oradea mea de turtă dulce”

O expoziţie inedită de pictură, la Teatrul ,,Regina Maria”

„Oradea mea de turtă dulce”

Teatrul ,,Regina Maria" invită publicul orădean la expoziția de pictură „Oradea mea de turtă dulce".

Expoziția cuprinde 16 tablouri, create de „pictactrița" Adela Lazăr, în care sunt ilustrate clădiri reprezentative ale orașului nostru, într-o manieră inedită.
Astfel, Adela Lazăr a imaginat o lume de basm, idilică, plină de culoare, în care emblemele orașului Oradea, cărora le-a păstrat intacte elementele identitare, sunt transpuse metaforic, prin spirit ludic şi joc cromatic, în arhitecturi care ne aduc aminte de  fantasticul copilăriei.
Actriță înzestrată cu talent nativ pentru artele plastice, Adela Lazăr s-a decis să-și valorifice talentul şi creativitatea, la îndemnul apropiaților, care i-au admirat picturile în urmă cu 12 ani. Prima expoziție, Chevalet, a avut loc în anul 2008, la Librăria Gutenberg, în cadrul unui eveniment realizat alături de colegul ei, actorul Ciprian Ciuciu.
„Ciprian şi-a lansat atunci volumul de poezie Cu pași de bebeluș şi alesese tablouri de ale mele pentru ilustrația grafică a cărții. Împreună am decis să facem o lansare de carte şi un vernisaj, totodată, a fost ca un debut în doi", a mărturisit Adela.
În anul următor, Adela s-a înscris în cadrul Asociației Artiștilor Plastici din Târgul Mureș, oraş care i-a găzduit o nouă expoziţie şi a participat la o tabără de pictură din Grecia. A urmat, pentru orădeni, expoziţia Hainele cel noi ale împăratului. „Prima dată când am ajuns în Oradea, am rămas fascinată de Palatul Vulturul Negru. M-am simţit ca un copil care a pătruns în povestea lui Hansel şi Gretel şi care are în faţă un imens castel de turtă dulce", îşi aminteşte Adela. Ideea castelului de turtă dulce a continuat să-i sfredelească imaginaţia, şi a determinat-o să-şi aplece privirea de artist şi asupra celorlalte clădiri. Aşa s-a născut tabloul cu Palatul Moskovits-Miksa, care în cadrul expoziţiei „Hainele cele noi ale împăratului", s-a bucurat de un real succes.
„Atunci am decis să arăt prin picturi cum se vede oraşul Oradea, privit prin ochii mei. Cum arată el în lumea mea de basm", a explicat artista.
Printre emblemele surprinse în picturile Adelei, orădenii vor recunoaşte: Palatul Moskovits-Miksa, Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Creştină, Palatul Episcopal, Palatul baroc, Teatrul ,,Regina Maria", Casa Deutch etc.
Orădenii care sunt curioşi să cunoască o altă faţetă a Oradei sunt invitaţi miercuri, 5 decembrie, de la ora 16.30, în foaierul de la parterul Teatrului ,,Regina Maria", la un vernisaj care se anunţă plin de surprize muzicale... şi nu numai. Vor lua cuvântul: criticul de artă Ramona Novicov, scenografa şi artistul plastic Vioara Bara, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Bihor, actriţa Ioana Dragoş Gajdo şi arhitectul Dan Costa.
Ulterior, expoziţia, care este cu vânzare,  va putea fi admirată de spectatorii teatrului, doar înainte de începerea spectacolelor, până în data de 16 decembrie, inclusiv. Orădenii curioşi să admire creaţiile Adelei o pot găsi şi pe hadellashop.ro.
Florina Dometi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:29 Ora standard a Europei de Est