Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Oradea mea de turtă dulce”

O expoziţie inedită de pictură, la Teatrul ,,Regina Maria”

„Oradea mea de turtă dulce”

Teatrul ,,Regina Maria" invită publicul orădean la expoziția de pictură „Oradea mea de turtă dulce".

Expoziția cuprinde 16 tablouri, create de „pictactrița" Adela Lazăr, în care sunt ilustrate clădiri reprezentative ale orașului nostru, într-o manieră inedită.
Astfel, Adela Lazăr a imaginat o lume de basm, idilică, plină de culoare, în care emblemele orașului Oradea, cărora le-a păstrat intacte elementele identitare, sunt transpuse metaforic, prin spirit ludic şi joc cromatic, în arhitecturi care ne aduc aminte de  fantasticul copilăriei.
Actriță înzestrată cu talent nativ pentru artele plastice, Adela Lazăr s-a decis să-și valorifice talentul şi creativitatea, la îndemnul apropiaților, care i-au admirat picturile în urmă cu 12 ani. Prima expoziție, Chevalet, a avut loc în anul 2008, la Librăria Gutenberg, în cadrul unui eveniment realizat alături de colegul ei, actorul Ciprian Ciuciu.
„Ciprian şi-a lansat atunci volumul de poezie Cu pași de bebeluș şi alesese tablouri de ale mele pentru ilustrația grafică a cărții. Împreună am decis să facem o lansare de carte şi un vernisaj, totodată, a fost ca un debut în doi", a mărturisit Adela.
În anul următor, Adela s-a înscris în cadrul Asociației Artiștilor Plastici din Târgul Mureș, oraş care i-a găzduit o nouă expoziţie şi a participat la o tabără de pictură din Grecia. A urmat, pentru orădeni, expoziţia Hainele cel noi ale împăratului. „Prima dată când am ajuns în Oradea, am rămas fascinată de Palatul Vulturul Negru. M-am simţit ca un copil care a pătruns în povestea lui Hansel şi Gretel şi care are în faţă un imens castel de turtă dulce", îşi aminteşte Adela. Ideea castelului de turtă dulce a continuat să-i sfredelească imaginaţia, şi a determinat-o să-şi aplece privirea de artist şi asupra celorlalte clădiri. Aşa s-a născut tabloul cu Palatul Moskovits-Miksa, care în cadrul expoziţiei „Hainele cele noi ale împăratului", s-a bucurat de un real succes.
„Atunci am decis să arăt prin picturi cum se vede oraşul Oradea, privit prin ochii mei. Cum arată el în lumea mea de basm", a explicat artista.
Printre emblemele surprinse în picturile Adelei, orădenii vor recunoaşte: Palatul Moskovits-Miksa, Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Creştină, Palatul Episcopal, Palatul baroc, Teatrul ,,Regina Maria", Casa Deutch etc.
Orădenii care sunt curioşi să cunoască o altă faţetă a Oradei sunt invitaţi miercuri, 5 decembrie, de la ora 16.30, în foaierul de la parterul Teatrului ,,Regina Maria", la un vernisaj care se anunţă plin de surprize muzicale... şi nu numai. Vor lua cuvântul: criticul de artă Ramona Novicov, scenografa şi artistul plastic Vioara Bara, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Bihor, actriţa Ioana Dragoş Gajdo şi arhitectul Dan Costa.
Ulterior, expoziţia, care este cu vânzare,  va putea fi admirată de spectatorii teatrului, doar înainte de începerea spectacolelor, până în data de 16 decembrie, inclusiv. Orădenii curioşi să admire creaţiile Adelei o pot găsi şi pe hadellashop.ro.
Florina Dometi

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:13:12 Ora de vară a Europei de Est