Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă”

Doamna director Valeria Vasile:

,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă”

Elevii de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman'' din Aleșd au revenit din cea de-a doua mobilitate BARCELOS - PORTUGALIA în cadrul proiectului Erasmus +,,DRUM DESCHIS CĂTRE O FORMARE PROFESIONALĂ DE SUCCES'' OPEN ROAD TO A SUCCESSFUL TRAINING!- 2017-1-RO01-KA102-036786.

Cea de-a doua mobilitate s-a desfășurat în orașul Barcelos - Portugalia, în perioada 19 octombrie - 2 noiembrie  2018.  La aceasta au participat 10 elevi de nivelul 3,învățământ profesional, specializarea mecanic-auto și 14 elevi de nivelul 4, specializarea tehnician mecanic întreținere și reparații clasa a XI-a.
Profesorii însoțitori au fost doamna prof. Valeria Vasile și doamna prof. Oros Irina, iar pentru procedura de monitorizare a fost  desemnată doamna profesor Laura Bradea.
Partenerul extern Neiva Luz, pentru modulul Circuite Electronice, a facilitat realizarea stagiului de instruire practică pentru cei 14 elevi de la specializarea tehnician mecanic întreținere și reparații nivel 4 de calificare. Elevii au învățat de la tutorele de practică  Júlio Silva  câteva soluții  pentru antreprenoriatul posibil la absolvirea liceului în domeniile: instalații electrice și electronice / reparații / restaurări ale aparaturii,  pavilioane, magazine comerciale, școli, clădiri. Experiența, profesionalismul, dorința de a preda și de a însoți, cunoașterea profesiei, postura personalului organizației sunt abilitățile care au fost transmise participanților. David Octávio Martins da Costa, condus de domnul David Octávio Costa din Portugalia, este un service multimarcă, de bază în orașul Barcelos, specializat în diagnosticarea, mentenanța și repararea automobilelor, care a găzduit formarea profesională pentru cei 10 elevi de la specializarea mecanic-auto. Compania  beneficiază de o echipă de profesioniști cu experiență în tutoriatul stagiarilor VET, în cadrul proiectelor de formare profesională ERASMUS+. Sunt cunoscute rezultatele bune obținute în parteneriatul dintre David Octávio Martins da Costa și Neiva Luz, cu unităti de învățământ din România, Polonia și Slovacia. Elevii au beneficiat de un tutore de stagiu, care a asigurat realizarea activităților practice, însușirea competențelor și abilităților, dar și supravegherea continuă a acestora.
Organizația intermediară care ne-a facilitat derularea întregului stagiu în Portugalia  s-a numit Associação Intercultural Amigos da Mobilidade, coordonată de domnul manager Nuno Varajão Barbosa, organizație specializată în managementul proiectelor europene.  Organizația a gestionat masa, cazarea, transportul către agenții economici, programele culturale excursii în orașul Braga, Porto, Valenca, Porto do Lima, Viana, îmbinând formarea profesională cu cea culturală.
 Validarea și recunoașterea stagiului s-au realizat pe baza rezultatelor consemnate în fișa de evaluare post stagiu prin compararea competențelor înscrise în Certificatul Europass Mobility și în Learning Agreement cu unitățile de competență specificate de  Standardele de Pregătire Profesională pentru cele două calificări și obținerea Certificatului European de Recunoaștere eliberat de firma de stagiu. Toate aceste documente vor crea oportunități de angajare mult mai repede a viitorilor absolvenți atât la nivel național cât și european.
,,Dorim accentuarea învățării centrate pe competențe"
Doamna director Vasile Valeria, care este și coordonatorul proiectului, a declarat: ,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă, în acest sens, prin misiunea care ne-am propus-o, dorim accentuarea învățării centrate pe competențe, adaptăm parcursul formativ la nevoile fiecărui elev, să-l conectăm la viața reală și la cerințele societății europene. Se va schimba politica managerială a instituției prin orientarea către parteneri europeni, crescând nivelul de pregătire culturală al elevilor și profesorilor implicați. Toate aceste experiențe și competențe dobândite vor contribui la satisfacerea nevoilor cuprinse în Planul de Acțiune al Unității de Învățământ propus până în anul 2020. A fost o experiență unică și nimic nu poate fi mai înălțător pentru un dascăl decât mulțumirea și bucuria citită pe chipul elevilor săi". (C.M.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Instițuția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă”

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:19 Ora de vară a Europei de Est