Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziţia Heliogravuri şi litografii după lucrările lui Vincent van Gogh şi Auguste Renoir

Începînd de marți, la Muzeul Ţării Crişurilor... din colecţia de artă Thomas Emmerling, Nürnberg (Germania)

Expoziţia Heliogravuri şi litografii după lucrările lui Vincent van Gogh şi Auguste Renoir

Vă invităm să luaţi parte la un eveniment de excepţie în organizarea Muzeului Ţării Crişurilor, a Consiliului Judeţean Bihor şi a Asociaţiei S.C. Merkur Global S.R.L. 100 de heliogravuri după desenele lui van Gogh şi 34 de litografii după lucrări aparţinînd lui Renoir vor putea fi văzute la sediul instituţiei (din Str. Armatei Române Nr.1/A) începînd de marţi, 13 noiembrie 2018, ora 18.00, când va avea loc vernisajul expoziţiei.

Vincent van Gogh (1853 - 1890) a fost unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, care prin lucrările sale şi-a adus o contribuţie deosebită la arta modernă. De o creativitate efervescentă şi suferind de boli psihice, van Gogh a devenit faimos abia după moartea sa. Deşi artistul este cunoscut mai ales pentru picturi, opera sa cuprinde şi peste 1.000 de desene şi schiţe, în care emoţiile sînt exprimate cu şi mai multă claritate.
Prima parte a expoziției prezintă o sută de heliogravuri tipărite după desenele lui van Gogh, provenind din colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht, care au fost publicate la tipografia Versluys en Scherjon din Utrecht (Olanda). Nieland le-a achiziționat în timpul unei expoziții van Gogh de la Haga, în 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht (Olanda), în 1905. Acesta a fost primul publicat şi este prezentat în expoziţia de faţă. Spre deosebire de edițiile de mai târziu, desenele din acest portofoliu nu au apărut niciodată pe piața de artă, aceasta fiind prima colecție de heliogravuri după desenele lui van Gogh.
Auguste Renoir (1841-1919), unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai  impresionismului francez, a fost cunoscut mai ales pentru „ochiul său pentru frumuseţe", pe care era dispus mereu s-o descopere şi s-o picteze, pentru jocurile dintre umbră şi lumină şi pentru pasiunea cu care a pictat pînă în ultima clipă a vieţii sale.
Partea din expoziţie dedicată lui Renoir cuprinde 34 de litografii pe care Fernand Mourlot, litograf şi editor francez, a reuşit, în 1951, să le realizeze după lucrările lui Renoir. În aceste litografii regăsim multe dintre temele preferate ale lui Renoir: Femeie care se îmbăiază, Pălărie prinsă cu ac, Nud de femeie şezînd etc. Unele sînt color, dar multe dintre ele sînt în tonuri de gri, ceea ce însă nu le ştirbeşte din frumuseţea şi serenitatea pe care acestea le emană.
Expoziţia va rămîne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor pînă în 25 ianuarie 2019.
Preţul biletelor: 8 lei - adulţi; 4 lei - copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii de pînă în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. (A.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:15 Ora de vară a Europei de Est