Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural

Expoziţii permanente și temporare la

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural

Vă prezentăm expoziţiile permanente și temporare pe care le puteți admira la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Expoziţii permanente
„Evoluția orașului Oradea în regimul comunist (1945-1989)" (Expoziție nouă);
„Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar";
 Istoria Pâinii;
Istoria fotografiei orădene;
Memorialul ,,Rezistență și represiune în Bihor";
Expoziţia Monumente în mișcare - „Depersonalisation", a artistului Cătălin Bădărău;
Expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea - File de istorie; Expoziţia Bisericii Reformate Oradea;
Expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.
Expozitii temporare
„Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect". Expoziția cuprinde 91 de lucrări de grafică (litografie, serigrafie, în ediții numerotate), tapiserie și obiect (bijuterie, medalioane, medalii), în serii numerotate și autentificate, care evocă preocuparea artiștilor pentru temele biblice, interpretate în cheie, suprarealist, la începutul secolul XX. (Expoziție nouă).
ExpozițiaBronzuri romane din nord-vestul provinciei Dacia Porolissensis";
Expoziția „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie" - piese provenite din săpături arheologice efectuate în aşezări dacice definitorii secolelor I î.Hr. - I d.Hr;
Expoziția „Dicționarul care prinde viață" este organizată cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la naşterea poetului Weöres Sándor; îmbină elementele tradiţionale ale unei expoziţii literare cu cele mai moderne jocuri lingvistice interactive specifice mass-media;
Expoziția „Puncte de vedere. Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial" cuprinde stereofotografii din colecțiile companiei germane Neue Photographische Gesellschaft, ale companiei americane Keystone View Company, precum și fotografii provenite de la diverși proprietari; imaginile prezintă tabăra Antantei, a Puterilor Centrale și viața civililor și vor fi vizionate cu ochelari speciali în 3D;
 Expoziţia „Renaştere prin restaurare"- piese arheologice restaurate în Laboratorul Muzeului Oraşului Oradea;
Expoziția „România în imagini - Cum se văd 100 de ani de la Marea Unire". Cuprinde mai multe planşele cu personalităţi istorice şi actuale, precum şi cu clădiri istorice din România, în relief, având descrieri în limbaj braille şi coduri QR pentru accesarea textului online şi a înregistrării audio a descrierilor.
 „Decenii de indiferenţă. Cetatea Oradea din pragul colapsului la măreţia de odinioară", expoziţia fotografică cu etapele reabilitării Palatului Princiar şi a clădirilor adiacente.
Taxă vizitare muzeu
 - adulți: 5 lei/persoană;
- preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de min. 10 persoane: 3 lei/persoană.
Taxa ghidaj expozitii
- adulți: 5 lei/persoană (ghidajele se fac pentru grupuri de minimum 10 persoane);
- preșcolari, elevi, studenți, pensionari, grup de min. 10 pers.: 3 lei/persoană.
Pentru vizitarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect" se percepe un bilet special. Prețul acestuia este de  20 lei pentru adulți, 10 lei pentru copiii între 7 și 14 ani, 10 lei pentru grupuri școlare formate din minimum 15 persoane; pentru copiii sub 7 ani intrarea este gratuită.
Programul de vizitare
Marți-duminică: între orele 9.00-17.00. Accesul ultimilor vizitatori se face până la ora 16.20; Luni - închis. (C.M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:33 Ora de vară a Europei de Est