Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacole din străinătate pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad, ediția a 24-a

15-25 noiembrie 2018

Spectacole din străinătate pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad, ediția a 24-a

Anul acesta, programul celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad este întregit de prezența a două trupe din Ungaria, de la Teatrul Naţional din Pécs și Teatrul Cetății „Gyula".

Teatrul Naţional din Pécs are deja publicul său în Arad, spectacolele sale fiind apreciate și așteptate. După ce, în 2016, a prezentat la FITCA „Metoda Grönholm", de Jordi Galceran, în regia lui Ádám Horgas, anul acesta Naționalul din Pécs vine la Festival cu spectacolul „12 oameni furioși", de Reginald Rose, în regia lui László Méhes. Doisprezece jurați trebuie să decidă soarta unui tânăr acuzat de a-și fi omorât tatăl. Un excelent pretext ales de dramaturg pentru a scoate la iveală cele mai ascunse cotloane ale firii omeneşti, dar şi o lume plină de prejudecăți, mereu actuală. Un spectacol de suspans, o poveste pasionantă despre dreptate, justiţie, temei, un spectacol despre oricare dintre noi.
Reprezentația este programată în a doua zi de Festival, vineri, 16 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Clasic din Arad și are traducere în limba română.
Cea de-a doua prezență internațională în cadrul Festivalului de Teatru Clasic Arad este spectacolul Rosencrantz și Guildenstern sunt morţi", după Tom Stoppard, pus în scenă de Tapasztó Ernő (director artistic al companiei de teatru Aradi Kamaraszínház) și programat duminică, 25 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare.
Spectacolul este o coproducție Teatrul Cetății „Gyula" (Ungaria), Compania de teatru Aradi Kamaraszínház și Teatrul Clasic „Ioan Slavici" Arad.
Distribuția spectacolului este formată din actori ai celor trei instituții partenere: Tege Antal, Gulyás Attila, Megyeri Zoltán, Lung László Zsolt, Alexandra Gîtlan, Köleséri Sándor, Éder Enikő, Lovas Zoltán și Iulia Pop.
Pentru rolul Rosencrantz, actorul Tege Antal a primit prestigiosul premiu „Őze Lajos" pentru Cel mai bun rol masculin la Festivalul Shakespeare din Gyula (Ungaria).
În ultima seară de Festival, două personaje secundare shakespeariene, pe care dramaturgul și scenaristul britanic Tom Stoppard  le-a scos din anonimat în 1967, vă invită la un spectacol deopotrivă comic şi filosofic.
Spectacolul are traducere în limba română și este recomandat tinerilor peste 16 ani.
A mai rămas o săptămână până la începutul Festivalului Internațional de Teatru Clasic, timp de plăcută așteptare, dar și timp pentru a vă cumpăra bilete. Revenim cu noi informații și povești despre cele 11 zile pline de teatru la Arad.
Organizatori şi parteneri
Eveniment organizat de: Teatrul Clasic „Ioan Slavici" din Arad alături de Consiliul Local al Municipiului Arad şi Primăria Municipiului Arad
Parteneri: BavariaCarsArad, MedLife, Zemix, Hotel Phoenix, Urbanna, GI Motor, Activ Club, Mix Studio, Hueman Advertising
Parteneri media: TVR Timişoara, Radio România Cultural, Radio România Timişoara, Radio România Arad, Ziarul Metropolis, Yorick, INARAD.TV, Radio Arad, TV Arad, Pro FM, Glasul Aradului, Arad Culture, Arad Online, Jurnal Arădean, ARQ - ştirile care te deşteaptă, Special Arad, Vestic.ro, Ghidul Arădean, Party Arad, News-AR, LiterNet, Modernism, bookhub, Agenția de Carte
Mirela Sandu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:00 Ora standard a Europei de Est