Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul (instructiv–educativ) ,,Şcoala altfel” la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” din Ştei

În perioada 22 - 26 octombrie,

Programul (instructiv–educativ) ,,Şcoala altfel” la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” din Ştei

În cadrul programului Şcoala altfel, desfășurat în perioada 22 - 26 octombrie 2018, sub egida ,,Să știi mai multe, să fii mai bun", cadrele didactice ale şcolii și-au propus diverse activităţi: vizite de studiu, întâlniri cu specialişti, activităţi de ecologizare, incitare la lectură, dar şi activităţi ludice...

Toate au avut drept scop consolidarea relaţiilor:  educator - educat, prin plasarea celor din urmă în contexte de educaţie formale şi informale, precum şi o întărire a relaţiei dintre şcoală - comunitate şi instituţii publice.
Săptămâna a debutat cu jocuri şi activităţi recreative, vizionari de filme, activităţi sportive, vizite instructiv-educative în comunitate.
Au urmat vizitele de studiu, pe cele mai frumoase trasee din ţară. Organizatorii şi coordonatorii au ales să exploreze următoarele trasee: Ştei - Târgu-Jiu - Orşova; Ştei - Cluj-Napoca - Ciucea; Ştei -  Alba-Iulia; Ştei - Peştera Meziad; Ştei - Oradea, în formule din cele mai variate: prof. Pantea Simona, Moruţ Lia, Toth Ioana, Mihuţa Ştefana, Popa Olga, Sere Alexandra B. (clasele a VI-a şi a VII-a); prof. diriginte Muşet Georgeta (a VII-a B), prof. diriginte Paşca Alin (cls. a VIII-a D), prof. Panici - Mangra Adelina (a V-a B), prof. diriginte Haidu Rodica (a VI-a B), prof. Lupău Florina - pregătitoare A, prof. Moza Becheanu - pregătitoare B, prof. Făşie Romulus (cls. I A), prof. Fărcane Ioana (I B), prof.  Miara Angelica (I C), prof. Todor Alina (a II-a A), prof. Petruse Maria (a II-a B), prof. Ţoţa Felicia (a II-a C), prof. Bogoşel Voichiţa (a III-a C), prof. Bursașiu Ramona (a IV-a A), prof. Adriana Fericean (a IV-a B), prof. Trif. Laura (a IV-a C), prof. documentarist Cristina Andru, prof. consilier şcolar Tatic Laura, bibliotecar, prof. Tomescu Ileana, profesor logoped Stanciu Lidia, prof. Drăgan Gheorghe.
În următoarele zile, s-au desfăşurat activităţi cu tematică diversă: Chimie distractivă (prof. Popa Olga, Bodenciu Florina), Să învăţăm bunele maniere, pictură pe sticlă, coordonatori, prof. Coroiu-Stanciu Carmen, Merce Sanda, Popa Olga (cls. a VII-a C), Educaţia consumatorului (prof. Andru Luminiţa), Şahul, sportul minţii (prof. Paşca Alin), Şcoala de Bani (prof. Pantea Simona, Moruţ Liana, Muşet Georgeta, Andru Cristina, Miara Angelica (I C), Jocuri matematice şi jocuri pe calculator (prof. Popa Denisa, Popa Ileana, Mocan Ioan) ,,Micul bucătar": prof. Făşie Romulus (clasa I A), prof. Bunta Cristian (a III-a A), prof. Miara Angelica (I C), prof. Petruse Maria (a II-a B), prof. Ţoţa Felicia (a II-a C), prof. Stan Lavinia (a III-a A), Engleza altfel, prof. Daniela Stan și Anca Golița, Carnavalul toamnei, prof. Fărcanea Ioana (clasa I B), prof. Bursaşiu Ramona (a IV-a A), Todor Alina (a II-a A), Acţiuni de ecologizare la care au participat elevii îndrumaţi de diriginţi şi învăţători: prof. Toth Ioana (a VI-a A), prof. Jude Raluca (a V-a A), prof. Panici Mangra Adelina (a V-a B), prof. diriginte Muşet Georgeta (a VII-a B), prof. Trif. Laura (a IV-a C), cu sprijinul profesorilor: Moneci Natalia, Nica Anca (cls. aVIII-a A, B și a VII-a A, B).
În cadrul C.D.I., elevii au participat la acţiuni de incitare la lectură, de îngrijire a cărţilor, au urmărit prezentarea unui material în PowerPoint despre suporturile scrierii, coordonaţi de bibliotecar, prof. Tomescu Ileana, prof. Andru Cristina, Panici Mangra Adelina și Haidu Rodica (a V-a B, a VI-a B). Prevenţia antidrog a fost prezentată şi susţinută de dl. comisar Axinte Bogdan, cordonator, prof. Stanciu Lidia.
În 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, dl. prof. Mihuţa Marius a prezentat elevilor pagini glorioase din istoria poporului român, discuții despre sacrificiul şi eroismul ostaşilor căzuţi la datorie în primul război mondial, în timpul celui de-al II-lea război mondial, urmate de o incursiune în istoria modernă a României; de asemenea, a fost vizionat un film documentar şi s-a dezbătut un articol din presa contemporană, îndrumător, prof. docum. Andru Cristina, cu sprijinul bibl., prof. Tomescu Ileana.
Activităţi de orientare şcolară şi profesională: ,,Jandarm pentru o zi", organizator, prof. dirginte Paşca Alin (cls. A VIII-a D).
Vizite de studiu locale şi întâlniri cu specialişti din diverse domenii: poliţie, pompieri, domeniul financiar-bancar, sănătate, staţia meteo, biblioteca orăşenescă, la care au participat elevi din clasele I-VIII, cu sprijinul învățătorilor și al profesorilor diriginţi.
Activităţi sportive recreative: fotbal, volei, tenis de masă, întreceri între clase, coordonatori, profesorii: Jude Raluca, Bogdan Cristian, Hinţ Valer.
Concluzionând, vom spune că programul (instructiv-educativ) Școala altfel a reprezentat și de această dată pentru elevii şcolii noastre o frumoasă şi interesantă călătorie, descoperiri noi, cunoștințe și aplicații practice în diverse domenii ale cunoaşterii, distracție și relații destinse, un câștig imens pe care numai acest gen de activități le poate genera, cu cea mai mare eficiență didactică!
Cristina Andru & Ileana Tomescu
Vezi mai multe pe Galeria foto: Programul (instructiv–educativ) ,,Şcoala altfel” la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” din Ştei

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:24 Ora de vară a Europei de Est