Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizita de lucru desfășurată în Estonia și Finlanda

Modele de bune practici din

Vizita de lucru desfășurată în Estonia și Finlanda

Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, prin coordonatorul de proiecte internaționale al școlii, prof. Mela Delia, alături de reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și ai altor școli din Oradea (Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna") și județul Bihor (Colegiul Teoretic ,,Arany Janos" și Colegiul Teoretic ,,Teodor Neș", ambele din Salonta) au participat în luna octombrie 2018, la schimbul de experiență într-un periplu al școlilor din Tallin, Estonia, dar și din Helsinki, Finlanda.

Scopul acestei vizite de lucru a fost familiarizarea participanților cu sistemul educațional estonian, cât și cu cel finlandez, considerate la nivel internațional etaloane ale sistemelor educaționale.
Activitățile vizitei au cuprins: asistențe la ore -unde s-a putut observa caracterul integrat al materiilor studiate prin proiecte de lucru în care profesorul era doar coordonator nu și furnizor total de informație în ghidarea cunoștințelor integrate de la alte materii de studiu; training-uri educaționale, prezentări ale modalităților de abordare a curriculumului educațional integrat și al educației outdoor, subliniindu-se importanța acestora, dar și accentuându-se ideea de interes ridicat al elevilor față de aceste abordări educaționale.
Ministerul Educației și Culturii din Finlanda a propus, în cadrul întâlnirii pe care participanții au avut-o în cadrul acestei instituții, spre studiu, ideea de a oferi încredere deplină sistemului educațional și de a investi continuu în dezvoltarea inovațiilor în educație propunând conceptul dezvoltării companiilor Start -Up bazate pe inovație educațională, iar în același context de a pregăti elevii pentru o viață profesională reală și de a le previziona necesitățile în contextul schimbării continue pe piața muncii.
O lecție outdoor în cadrul companiei Eco Bihor
Preluând aceste modele de bune practici din sistemele educaționale estonian și finlandez, elevii clasei a XII-a C de la Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul", coordonați de prof. Mela Delia, au participat la o lecție outdoor în cadrul companiei Eco Bihor, bazată pe  tema curriculară  „Protejarea și conservarea resurselor naturale". Selectarea deșeurilor și reintroducerea lor în circuitul biologic prin protejarea mediului înconjurător a fost una din temele de dezbatere propuse de specialiștii companiei Eco Bihor.
Acestă activitate face parte din programul pilot pe care Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" dorește să-l implementeze la nivelul școlii, acela de a motiva interesul elevilor prin ore de studiu educaționale, bazate pe curricula națională, interactive, desfășurate în mediul outdoor/ non formal, model preluat din sistemele educaționale estoniene și finlandeze.
Delia Mela
Vedeți mai multe în Galeria foto: Vizita de lucru desfășurată în Estonia și Finlanda
Vedeți

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:12 Ora de vară a Europei de Est