Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Școala altfel, alături de polițiștii bihoreni

În săptămâna 29 octombrie - 2 noiembrie

La Școala altfel, alături de polițiștii bihoreni

Polițiștii bihoreni i-au învățat pe copii cum să prevină propria victimizare și le-au prezentat profesia de polițist, în cadrul activităților dedicate programului „Şcoala altfel".

În săptămâna 29 octombrie - 2 noiembrie 2018, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au continuat seria activităților preventive desfășurate împreună cu elevii din cadrul unităților de învățământ din județul Bihor, în cadrul programului și campaniei „Școala altfel - Educație pentru siguranță!"
Astfel, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, peste 100 de copii au fost implicaţi într-o serie de activități cu caracter educativ - preventiv, au avut posibilitatea de a vizita laboratorul pentru detectarea comportamentului simulat (Poligraf), laboratoarele criminalistice în cadrul cărora se efectuează activități de expertiză criminalistică și laboratorul de identificări judiciare din cadrul Serviciului Criminalistic.
De asemenea, copiii au interacționat cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, fiind interesați de activitatea acestora și de profesia de polițist. Copiii care au vizitat sediul I.P.J. Bihor au vizitat și sala de sport în care se antrenează polițiștii bihoreni.
Sediul Poliției bihorene a fost vizitat și de liceeni din clasele a X-a și a XI-a, care doresc să îmbrățișeze profesia de polițist. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat informații utile cu privire la selecția candidaților pentru școlile de poliție, condiții, modul de desfășurare a examenului. De asemenea, au fost discutate aspecte privind structura organizatorică a poliției, atribuțiile polițiștilor de prevenire și proximitate, iar apoi tinerii au avut ocazia să viziteze diverse departamente ale poliției și să interacționeze direct cu polițiștii din diverse domenii.
De asemenea, pe parcursul săptămâni trecute, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate - Poliția Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanți ai Centrului Județean de Prevenire, Consiliere și Evaluare Antidrog Bihor și ai Serviciului Județean Anticorupție Bihor - Direcția Generală Anticorupție au fost prezenţi la sediile unităţilor şcolare, unde au avut loc sesiuni de informare, distribuire de materiale preventive, vizionări de filme educativ- preventive şi concursuri preventive.
Tematica prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, a consumului de droguri, răspunderea penală a minorilor etc. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). De asemenea, au fost prezentate principalele infracțiuni de corupție și consecințele acestora. Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. 
În cursul aceleiași săptămâni, polițiștii de prevenire bihoreni au acționat în cadrul proiectului educativ „Adolescența altfel", inițiat de către Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" Oradea. În cadrul proiectului, al cărui scop este conștientizarea elevilor cu privire la problematica specifică vârstei și implicarea acestora activă în rezolvarea lor, polițiștii de prevenire au discutat cu elevii pe tema bullying și cyber bullying, prezentându-le copiilor formele de manifestare ale acestora, rolurile pe care le au agresorul, victima și spectatorii unor comportamente de tip bullying și metode de prevenire a victimizării. 
Au fost vizionate filme cu conținut educativ - preventiv pe aceste teme, pentru a conștientiza tinerii cu privire la consecințele pe care le pot avea astfel de acțiuni, pentru a stimula atitudinea civică a acestora și a-i determina să reacționeze prompt pentru stoparea unor astfel de situații conflictuale.
Comisar de poliție
Alina Dinu
Vedeți mai multe în Galeria foto: La Școala altfel, alături de polițiștii bihoreni 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:33 Ora de vară a Europei de Est